Лига Европе: У спектаклу на Маракани Црвена звезда дочекује Арсенал

Податак да је капацитет стадиона “Рајко Митић” (52.000) распродат два дана пре меча трећег кола Групе Х у Лиги Европе између Звезде и Арсенала (19) довољно говори сам по себи.
Vladan Milojevic/fonet
Фото: FoNet

Одавно за једну фудбласку представу на овим просторима није владало тако велико интересовање које је прерасло у еуфорију. Можда сам такмичарски улог и није тако велики против фаворизованих “тобџија” који на конту већ имају 6 бодова и вероватно обезбеђену позицију број један у групи. Звезда је тријумфом у Келну повећала своје изгледе да са другог места у групи можда дочека и у европско пролеће.

„Ово што се дешава, сва ова лепа прича није последица једне утакмице, него више добрих. Једна утакмица не значи много, у Звезди мораш да имаш континуитет. Екипа од старта сезоне изгледа добро. Ево шансе да се представи у најбољем светлу и потврди да може да се носи са најбољима екипа у Европи. Резултат у оваквим утакмицама, за мене, никада није био императиве иако се такав притисак осећа“, најавио је спортски директор црвено- белих Митар Мркела велики мегдан.


Канга једина енигма

Звезда ће највероватније са најјачим саставом почети утакмицу. Кадровских проблема има и нема. Ван строја су дуже повређени Јовичић, Фримпонг, Рикардињо и Милић. Дилема око наступа Гелора Канге потрајаће до пред почетак утакмице. Повреда мишића је санирана, Габонац тврди да је спреман за сва искушења, али дуго није тренирао пуном снагом. Све остало је познато, на голу Борјан, бековски пар чиниће Стојковић и Родић, штопери су Савић и Ле Талек, у вези Доналд и Крстичић, у шпицу Боаћи, иза њега по странама Радоњић и Срнић, односно Канга. Остаје да се види како ће Милојевић решити проблем ако Канга не буде стартер, односно на који начин ће појачати маневар. Можда свестраним Гобељићем.

„Видећемо пред утакмицу каква је ситуација, Канга је битан играч, као што су и сви остали. Вуче повреду још од Келна, прошло је много времена, али видећемо“, остао је загонетан Милојевић.


Осмех на лицу тренера Владана Милојевића открива расположење пред можда утакмицу деценије.

„Коначно можемо да причамо и о овој утакмици. Очекујемо спектакл. Долази нам једна од најбољих светских екипа, из првенства које је, по мом мишљењу, најбоље у Европи. Свима нама је било драго када смо добили Арсенал. Мислим да је цела звездашка јавност једва чекала ову утакмицу. Овакви мечеви су потребни Звезди, јер својом историјом не заостаје за Арсеналом. А и дуго нас није било на европској сцени“, истакао је на прес конференцији Милојевић.

Он је открио да Звезда не припрема ништа специјално на тактичком плану против противника о којем се много зна.


Отац и син

Пријатна су сећања на 1978. годину клада је Звезда победила Арсенал 1:0 у Београду голом Благојевића, а ремијем на Хајберију отишла у наредно коло Купа УЕФА. У Лондону је гол за незаборав дело Душана Савића и то у акцији са 14 додавања.

„Нисмо увежбавали ту акцију, али ако га је тада дао тата Дуле, нека га сада да и син Вујадин“, уз осмех је рекао Милојевић.


„Арсенал игра леп, модеран фудбал. Ми ћемо гледати да се супротставимо на најбољи могући начин. Нисмо се ништа посебно спремали, јер имам апсолутно поверење у моје играче. Додатни мотив није потребан, знате ме добро, нећемо ништа да обећавамо, никада и нисмо, обећавамо само да ћемо дати све од себе, па ћемо да видимо резултат.“

Многи се уздају у атмосферу на Маракани, ветар у леђа са трибина који може да помогне тиму у борби за што бољи резултат. Звезди право на наду у повољан резултат нико не може да узме.


Арсенал без тренинга

Стручни штаб Арсенала је одлучио да не одрже тренинг на Маракани. Недостаје Енглезима неколико играча, уосталом са “шареном” поставом наступају у ЛЕ, па остаје отворено питање како ће изгледати њихова стартна постава. Тренер Венгер, барем према писању острвских медија, даће шансу незаинтересованом Месуту Озилу који је на излазним вратима,а на голу ће бити Оспина, у одбрани су сигурни Мертезакер и Кокелан, док ће напад предводити Волкот и Жиру.


„Њихови порази везани су за Премијер лигу. Они су у Лиги Европе остварили чисту победу против БАТЕ Борисова на страни. Та два такмичења немају додирних тачака, Премијер лига је најбоља на свету. Растерећени су, имају шест бодова, фаворити су у групи. Атмосфера ће сигурно да буде врела, али колико ће им то правити проблем, ја то не знам. Волео бих да им прави, али видећемо.

Са Острва стиже најава да ће Венгер посегнути за комбинованим саставом.


Радоњић: Нема треме

Његова брзина и виртуозност по левом боку могли би да буду адут Звезде против Арсенала. Млади репрезентативац Немања Радоњић досегао је завидан ниво форме.

„Боље партије сам пружао у Европи у односу на првенствене утакмице. Надам се да ћу наставити у истом стилу. Модел игре који смо показали против Краснодара и Келна треба да применимо и против Арсенала, јер је се видело да тако можемо да се супротставимо и великим тимовима“, поручио је Радоњић.

Енглезима припада улога апсолутног фаворита.

„На папиру ствари стоје тако. Ипак,  не знају они како је играти пред пуном Мараканом. Неће им бити лако. Немамо трему, сем неке позитивне тензије, не могу да кажем да их се плашимо. Арсенал је, опет, велики клуб који пратим цео живот, гледам Премијер лигу и све те играче. Једва чекам да крене утакмица“, констатовао је Радоњић.


„Верујем да нас нису потценили, Венгер никога не потцењује. Они имају своју филозофију, имају много такмичења, зна се зашто они све то раде. Имају велики фонд играча, не бих рекао да имају комбиновани састав. Која год екипа да изађе, то је јак и моћан састав. Не гледам уопште ствари у таквом правцу.“

Ливерпул је у ЛШ демолирао Марибор, што је свакако добра опомена пред дуел на Маракани у којем се посеже за констатацијама да Звезда “само може да добије” пошто је улога фаворите на страин Енглеза.

„То су све фразе док не почне утакмица. Фудбал је фудбал. Што се тиче Марибора, то је изванредна екипа и верујем да им је био лош дан, иако се показало да постоји разлика у квалитету.  Знам и са којим буyетом раде Словенци, сам улазак у Лигу шампиона је фантастичан успех. Опет, то играње са угледом о којем се прича исто је фраза.Да не говорим шта оваква утакмица значи за клуб. Играчи постају велики на оваквим утакмицама, они знају шта им може донети. Ми желимо да се измеримо против Арсенала“, истакао је Владан Милојевић.

Сусрет на Маракани судиће Француз Беноа Бастиен.

З. Рангелов

Милијаш храбри екипу

Капитен Звезде Ненад Милијаш добро познаје прилике на Острву где је неколико сезона играо у Вулверхемптону

„Не бих да потцењујем друге екипе у групи, али Арсенал је највеће име. Драго ми је што ће сви моји млади другари имати шансу да играју против Арсенала јер су то утакмице које се памте и које се препричавају. Надам се да ћемо играти како можемо, како радимо и тренирамо. До сада нам је то давало резултате. И фудбалери Арсенала су живи људи. Поштоваћемо их, али се нећемо уплашити“, поручио је Милијаш.

Имао је искусни фудбалер, који нема велику минутажу тренутно, оригиналан одговор на питање да ли би прихватио понуђени бод пре утакмице.

„Арсенал је велика екипа, али ми имамо превелики мотив пред пуним стадионом. Већина мојих саиграча не би прихватила бод, не из разлога јер мислимо да смо бољи, али нам не треба узимати шансу и наду. Играћемо најбоље могуће и видећемо шта ће бити. Свесни су сви снаге Арсенала, сваке суботе га гледамо на телевизији. Свесни су и своје шансе и шта све могу да добију, а много не могу да изгубе. Најбитније је да од почетка верујемо у себе“, закључио је Милијаш.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести