Милојевић: Хоћемо још да пишемо историју..

БЕОГРАД: Често кажем да историја има проблем са далековидошћу, како време буде одмицало бићемо свеснији какав смо успех направили пласманом у Лигу шампиона, али иду нове утакмице и верујем да можемо још да померамо границе, рекао је тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић у интервјуу, три дана након елиминације Салцбурга и историјског пласмана у елитно такмичење.
vladan milojevic
Фото: Tanjug

Тренер који је за мање од 15 месеци успео да екипу уведе у Лигу Европе после 10 година, затим обезбеди прво “европско пролеће” после 26 година и сада историјски пласман у Лигу шампионе и спектакле против Наполија, Ливерпула и Пари Сен Жермена, већ се окренуо новим изазовима.

Направили смо много лепих ствари, за клуб, навијаче, Србију, учесници смо Лиге шампиона, у самом смо европском крему. Ипак, немамо пуно времена за славље, то је само тренутак после утакмице, каже 47. годишњи стручњак, и сам бивши фудбалер црвено-белих.

Познат је као врло строг, озбиљан, одмерен, на речима “шкрт”, али ипак није могао да сакрије осмех на констатацију да је и против Краснодара прошле године у плеј-офу за Лигу Европе и сад против Салцбурга носио исту небеско-плаву кошуљу. Да ли је у питању сујеверје?

Ако кажем да ми је спонзор тражио да носим, шта ћемо онда? Морам да видим са њима да ли ћу је носити у Лиги шампиона... Не буним се и да буде тако, срећу ми је донела, истиче Милојевић.

Због кошуље или не, али многи су последњих дана констатовали како је пласман у Лигу шампиона највећи резултат клуба још од титула првака Европе и света у Барију, односно Токију, али не и Милојевић.

Нисам компетентан тако нешто да кажем. Стварност је шта можемо да учинимо сада, сви ми из клуба и према томе смо фокусирани. Драго ми је због ове генерације, то су велики звездаши, јако је битно што воле клуб, то су и делима показали. У животу не волим велике речи, само дела, а они су то показали, каже тренер црвено-белих.

Подсетили смо Милојевића да је на почетку припремама за ову сезону на питање новинара Танјуга о шансма за Лигу шампиона одговорио са "Уфффф", алудирајући на огромну тежину задатка.

Не можемо да предвидимо будућност, зато јесте занимљиво. На нама је да се трудимо, дамо све о себе и верујемо, а не бих да испадне да говорим о лажној скромности. Увек потенцирам, уз Божију вољу треба веровати и прихватити како буде. Мислим да смо заслужено у ЛШ.

Напоменуо је и да је призељкивао Салцбург на жребу у плеј-офу, а сада када га је прошао радује се дуелима са богаташима из Париза, вицешампионом Европе Ливерпулом и другопласираним тимом Италије Наполијем.

Већ сам једном у Салцбургу победио, а и сад сам славио... Доводимо у Београд три велике европске екипе, с феноменалним тренерима и играчима, сви они су претенденти за освајање ЛШ. Оно што ми је драго је да ћемо гледати спектакле из ЛШ, другачије и не може, чак не могу ни пријатељске уткмице да се играју са њима. Борићемо се, верујемо у себе, чуда су могућа и треба веровати.

Иако су платежно много моћнији од Црвене звезде, са звездама попут Нејмара, Каванија, Мбапеа, Салаха, Манеа, Хамшика, Мертенса и осталих, Милојевић сматра да новац не игра главну улогу.

Неко сам ко не воли да гледа и мери новац. Фудбал је игра где се боре две стране 11 на 11, кад изађеш на терен сви су исти. Немамо разлога да се плашимо икога, без обзира на финансијске могућности. Онда не верујеш довољно у себе. Не игра новац, никада и неће и не може да буде примарна ствар, мада је битна. Криво ми је кад неко другачије мисли.

У прилог Милојевићевој тези иде и чињеница да Салцбург има три пута скупљи тим од црвено-белих, али је Звезда са два гола Бена у распону од 77 секунди испунила сан које раније генерације нису могле, па ни клуб са великим улагањима компаније Ред Бул.

Показало се да се утакмица игра 90 минута. Оно што је јако битно је да нисмо одиграли прво полувреме како умемо, нисмо то били ми. Грешке су саставни део игре, никада нисам због тога неког окривио, ја први грешим, али смо у наствку били онако какви смо морали. Борили смо се за сваку лопту. Улог је био велики, играчи су показали карактер.

Неизбежна тема био је баш Бен, стрелац шест погодака у квалификацијама и играч са којим је Милојевић сарађивао у грчком Паниониосу пре Звезде.

Не волим етикете да ли сам неког желео или не, Бена је хтео цео спортски сектор и не прихватам да је само мој избор. Драго ми је што је Бен погодак свих нас, али има их још. Цео колектив је сјајан, само је питање ко ће да искочи.

Времена за велико славље нема, пошто Црвена звезда већ сутра гостује Војводини у 7. колу Суперлиге Србије.

Салцбург морамо да архивирамо и фокусирамо се на Војводину. Увек је лепо играти у Новом Саду, Војводина је респектлбилн клуб и у овом тренутку та утакмица нам је најбитнија. Том методом се водимо и овог пута, закључио је Милојевић, човек који се сигурно неће задовољити пуким учешћем у Лиги шампиона, уз константну глад за трофејима.

За сада, на домаћој сцени...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести