Мирко Топић, фудбалер Војводине и млади репрезентативац Србије: Потајно се надам дебију

У тек започетој каријери професионалног фудбалера у Војводини, код Мирка Топића догађаји се смењују и убрзавају.
Mirko Topic
Фото: Мирко Топић у скоку, фото: Ј. Грлић

Има тек 18 година и почео је све чешће да добија поверење тренера Ненада Лалатовића, на шта је одговорио веома запаженим партијама. Не мали број је оних који су приметили како Војводина у њему добија новог Славишу Јокановића, а Топићеве игре нису промакле ни селектору У - 21 Илији Столици. Позвао га је за предстојеће две квалификационе утакмице за ЕП, у којима наш млади тим у Нишу дочекује Естонију и Русију (15. и 19. новембра).

Да ли сте очекивали шозив у државни тим до 21 године

- Искрен, нисам. Повредио се Страхиња Павловић и отворио се простор, а селектор је одлучио да позове мене и због тога се осећам фантастично. Атмосфера унутар екипе је на високом нивоу, тренирамо веома добро и припремамо се да, уз подршку публике, покушамо да на Чаиру савладамо и Естонце и Русе.

Јесте ли најмлађи репрезентативац у овој селекцији?

- Међу најмлађима сигурно јесам, али су моје годиште и играч Партизана Лазар Павловић, Милутин Видосављевић из Чукаричког и члан холандске Бреде Иван Илић. То се, међутим, на тренинзима не примећује, јер смо физички веома близу осталим репрезентативцима и једина разлика је у искуству. Старији га имају, а на нама је да се добрим радом изборимо за право да почнемо да га стичемо.


Млади постају носиоци игре

Пред екипом Војводине је задатак да покуша да обезбеди место у квалфикацијама за Лигу Европе. За сада, Новосађани гурају јако добро, други су на табели Суперлиге, али је од изузетне важности и то што у њиховом тиму све више прилику добијају младићи поникли у школи “Илија Пантелић”.

- Лепо је то што шеф Ненад Лалатовић има поверење у нас. Ту смо Веселиновић, Деветак, Нешковић, Зукић и ја и свима нам је веома важно то што добијамо простор и време да покажемо шта умемо. У догледно, надам се што скорије време сигуран сам да можемо да постанемо носиоци игре Војводине, а све то зависиће од нас самих.


Очекујете ли да бисте могли да заиграте у предстојеће две утакмице?

- Потајно се надам да бих могао да дебитујем у овој конкуренцији. То је спортско и нормално размишљање, јер без снова тешко је изграђивати успешну каријеру.

У овој репрезентацији су ваши саиграчи Ранко Веселиновић и Младен Деветак. Колико вам то олакшава период адаптације?

- Увек је лакше када у некој новој средини имате неког свог. Веселиновић и Деветак су ми већ помогли да се адаптирам, то сам брзо прегрмео.

До сада сте наступали за омладинску селекцију, која је изборила учешће у другом кругу квалификација за ЕП и поред пораза од Шпаније (0:4).

- Јесу нас Шпанци надиграли, али нису били толико бољи колико може да се закључи на основу резултата. Добили су нас на већи посед и на њихову специфичну школу фудбала. Нама је било важно да прођемо у наредни круг квалификација што смо и учинили. У марту идуће године поново ћемо бити на окупу.


Још чека суперлигашки погодак

Иако је у неколико наврата био у прилици да постигне и дебитантски гол у суперлигашкој конкуренцији, Топић у тој намери још увек није успео.

- Имао сам неколико лепих шанси, против Чукаричког сам погодио и стативу, али се међу стрелце још нисам уписао. Верујем да ће се ускоро и то десити и учинићу све да постигнем први гол у званичној утакмици, јер сам већ у томе успео, али у пријатељским сусретима.


Како реагујете на поређења са прослављеним фудбалером Славишом Јокановићем?

- Чуо сам за та поређења, али и за она у којима покретима и висином подсећам на друге познате фудбалере. Сигурно је да ми то прија, али ми је намера да изградим сопствени стил игре, нешто по чему ћу бити препознатљив. Радује ме то што у Војводини имам прилику да се покажем у најлепшем светлу и да наставим да са усаврашавањем. Због тога ми је још драже што сам добио позив у младу репрезентацију, а тиме и да видим и осетим неки другачији стил рада, који ћу, надам се, у будућности да искористим - поручио је Мирко Топић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести