МУНДИЈАЛ У КАТАРУ 2022. Србија међу великанима

Квалифкација за пласман на Светско фудбалско првенство у Катару, које се игра следеће године у Катару, у појединим деловима света достижу кулминацију.
fudbal
Фото: pixabay.com

Што се европске зоне тиче, познато је већ 10 сигурних учесника највеће планетарне смотре, а сигурно је да људе у Србији срећом и поносом испуњава чињеница да су “орлови”, после сјајне победе над Португалом у Лисабону, односно освајања првог места у А групи, оверили визу за надметање за светски трон.

Поред селекције коју предводи селектор Драган Стојковић Пикси, исто право са Старог континента обезбедиле су и репрезентације: Белгије, Данске, Немачке, Енглеске, Француске, Хрватске, Холандије, Швајцарске и Шпаније. Преостале су још три “карте” за европске селекције, које ће у баражу покушати до њих да стигну. Укупно 12 националних тимова војеваће за њих, а то су: Италија, Северна Македонија, Аустрија, Чешка, Пољска, Португалија, Русија, Шкотска, Шведска, Турска, Украјина и Велс.

Поред домаћина, репрезентације Катара, право учешћа на Мундијалу обезбедиле су и јужноамеричке селекције Бразила, односно Аргентине. Ова зона даће пет учесника СП, а близу остварењу циља је и Еквадор, који заузима треће место на табели у овој зони и то с шест бодова више од конкурената. Одласку у Катар надају се и Колумбија, Перу, Чиле, Уругвај, Боливија и Парагвај, али ће у остварењу њихових снова пуно тога да зависи од резултата у преостала два кола.

Што се афричког континента тиче, пет репрезентација ће имати право да се такмичи на Муднијалу. У завршну рунду квалификација пласирали су се Алжир, Камерун, ДР Конго, Египат, Гана, Мали, Мароко, Нигерија, Сенегал и Тунис. Победници плеј-оф сусрета наћи ће се на скупу најбољих и сигурно је да нас очекују више него занимљиве утакмице одлуке.


Учесници баража

Познати су сви учесници баража у европском делу квалификација за Светско првенство у Катару 2022. године. Чешка није успела да се пласира у бараж кроз квалификације, пошто је Велс одиграо нерешено са Белгијом, али ће због Лиге нација ипак играти бараж. Они ће уз Аустрију играти бараж, као екипе које су имале најбољи резултат у Лиги нација од репрезентација које га нису избориле. Десет најбоље другопласираних екипа из квалификација, уз Аустрију и Чешку, подељени су на носиоце и неносиоце.

Носиоци су: Португал, Шкотска, Италија, Русија, Шведска, Велс, а неносиоци: Пољска, Турска, Македонија, Украјина, Аустрија, Чешка.

Бараж ће се играти по систему три полуфиналне групе – по четири екипе биће у три групе и прво ће се играти полуфинала, а победник сваке групе иде на Мундијал у Катару. Домаћини ће бити одређени жребом. Жреб је на програму 26. новембра у 17 сати. Полуфинала се играју 24. марта 2022. године, а финала 29. марта.


Азијска зона даће шест учесника Светског првенства. По најбоља два тима из обе групе избориће то право, док ће трећепласирани у једном сусрету да се боре за преостало место, уз додатак да је Катар, као домаћин, већ обезбедио то право. Циљу су, из А групе, најближе селекције Ирана и Кореје, док се за треће место води велика битка између Уједињених Арапских Емирата, Либана, Ирака, па и Сирије. У Б групи у вођству су Саудијска Арабија и Јапан, иако без шанси за директни пласман нису ни Аустралијанци. У бици за треће место, осим “кенгура”, налазе се и селекције Омана и Кине.

Што се КОНКАКАФ зоне тиче (Северна и Централна Америка и Кариби), она ће дати три или четири учесника Мундијала, а тренутно су најближе циљу Канада, САД, Мексико и Панама.

Квалификације за могуће једно место из Океаније, почињу следеће године.  А. Предојевић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести