Муслин: Слава припада фудбалерима

Селектора Славољуба Муслина, творца огромног успеха репрезентације, новинари су дочекали спонтаним аплаузом. Питања, практично, није требало ни постављати.
muslin, fss
Фото: Славољуб Муслин, фото: ФСС

„Очекивали смо тешку утакмицу против ривала кога није нико победио два пута у групи. И тај последњи корак увек је најтежи, тако је било и сада. Дали смо један гол, то је било довољно за победу и ја бих честитао момцима који су најзаслужнији за овај успех. Честитао бих и свима у Фудбалском савезу на подршци коју смо имали све време и заиста сам поносан на све који су допринели овом успеху. Ово је заједнички и велики успех за наш фудбал. Многи можда нису веровали, али ја јесам, од првог дана“, почео је свој монолог Муслин.

Желео је искусни стручњак да појасни и неке детаље о причама да је увео ред, да је у основи његовог фудбалског размишљања дефанзивна орјентација...

„Сећам се да се причало о некој дисциплини коју сам завео! Не, нисам, једноставно смо имали добар однос, однос међусобног поштовања што се видело кроз резултате које смо постизали. Нисам имао потребу да подигнем глас или било кога да казним. Дали смо 20 голова у десет утакмица квалификација. Дакле,два по мечу. То је добар просек“, констатовао је селектор.

Признаје Муслин да смо у финишу квалификација остали без игре.

Фото: ФСС

„Требаће нам мало времена да се „сетимо“ да смо се пласирали на Светско првенство. Пустио сам момке да прославе овај успех,нисам улазио у свлачионицу. Само ми знамо колико смо напора уложили у све ово. Сретни смо сви, мало смо се испразнили после свега, али успех је ту. Истина, мало смо изгубили игру у две последње утакмице, нисмо били ни комплетни, било је кадровских проблема... Морао сам да мењам одбрану, али нећемо сада да се жалимо. Идемо у Русију и то је сада најважније за српски фудбал.“


Играчи нису знали резултат из Кардифа

Да ли сте знали да Ирска води 1:0, што је резултат који би Србији омогућио пласман и са ремијем?

„Рекли су ми да воде Ирци, али нисам се обазирао на то, јер смо хтели да обезбедимо пласман победом. Хтели смо да дамо гол који нас води у Русију, а момцима нисмо ништа причали“, одговорио је Муслин.


Јасни су даљи планови.

„Чекамо жреб 1. децембра да видимо имена противника, али рано је сада да причамо о ономе што нас очекује у Русији. Имаћемо  9. и 14. новембра две пријатељске утакмице, почињемо са проверама, шансу ће добити и играчи који до сада нису били у репрезентацији, једноставно свима су врата отворена.“

Фото: ФСС

Време славља, помало и заборављеног када је реч о српском фудбалу, је стигло. Селектор је још једном направио паралелу иземеђу  досадашњих игара и очекивања у Русији.


Три кључна момента

Селектор је премотао филм и указао на три кључна момента у квалификацијама.

„Први детаљ су оне три утакмице када сам постао селектор.Имао сам 15 дана на располагању да ме играчи упознају и да сазнају моје идеје.Ти мечеви су нам много значили. Други моменат? Можда је то онај тренутак у Грузији када код резултата 1:0 домаћин није постигао други гол из зицера .Брзо смо се вратили у игру и на крају преокренули резултат. Трећи? Победа у Даблину. То је можда дефинитивно преломило квалификације и решило путника за Русију“, сматра Муслин.


Фото: ФСС

„Две последње утакмице смо одиграли најгоре у квалификацијама, као да смо се уплашили. Није то увек било лако, а нисмо заборавили да играмо фудбал. Свакако да морамо боље,  али ако будемо играли као на почетку квалификација можемо да очекујемо нешто у Русији. Биће јако тешко на Светском првенству, на окупу су најбоље планетарне репрезентације. Видите да ће Италија играти бараж, да Аргентина није сигурна. Не кажем да не треба да очекујете ништа од нас, али кад видимо жреб, онда ћемо да причамо о наступу у Русији“, поручио је Муслин.

Жреб група заказан је за 1. децембар у Кремљу, а по свему судећи Србија ће га дочекату у четвртом шеширу.   

З. Рангелов

Уз пласман Србије на Светско првенство у Русији

Фудбалска агонија националног фудбалског тима Србије је прекинута. После осам туробних година и прескочена чак три велика такмичења бићемо актери завршне смотре светског фудбала наредне године у Русији. Ако се реално сагледа, актуелни тренутак у најпопуларнијем спорту на Старом континенту, однос снага, квалитета и уложеног новца, онда се мора констатовати да су „орлови“ направили истински спортски подвиг.

Очигледно, након силних пехова и промашаја коцкице су се сложиле. Ако смо селекторе мењали као конфете, онда треба скинути капу пред искусним Славољубом Муслином, који је деликатни задатак успешно обавио. Веровао је у свој концепт и играча за коју се определио. Нисмо умирали у лепоти али смо знали да се такмичимо. Имали смо среће са групом, у којој су поред нас биле још три селекције исте снаге (Велс Р.Ирска и Аустрија) и које су већи део међусобних дуела решавали ремијем. Зато је тријумф у Даблину био од непроцењиве користи. По први пут смо са талона покупили све бодове против, условно речено, аутсајдера (Молдавија и Грузија). Освојили смо из четири дуела свих 12 бодова и то је пресудило, јер су Грузини свим осталим селекцијама откинули по два планирана бода.

Немамо још увек екстра квалитетан састав за горњи дом светског фудбала, али имамо снажан колектив који хоће да се доказује и бори за бољи статус националног тима. Успех мора да се искористи на прави начин, да се редови још ојачају и уиграју пред Русију. Искуство из претходних великих такмичења опомиње, јер су нас нереалне амбиције бацале у понор. Муслин мора да настави путем из квалификација, да надгради игру, пронађе још алтернативних кадровских решења, посебно у одбрани која није увек била на висини задатка. Снажан импулс је добијен пласманом на Мундијал, зато памет у главу да се позитиван тренд настави.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести