На стотине људи дочекало фудбалера избеглицу из Бахреина

КАНБЕРА: Фудбалера, избеглицу из Бахреина, Хакема ел Араибија данас је дочекало на стотине људи на аеродрому у Мелбурну, након што је пуштен из притвора на Тајланду, где је провео три месеца.
Fudbal vesti/dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Желим да се захвалим Аустралији", рекао је фудбалер и додао да је "дивно видети све окупљене људе и новинаре који га подржавају", пренела је агенција АП.

Ел Араиби (25), пореклом из Бахреина, пуштен је да се са Тајланда врати у Аустралију где има статус избеглице и тако избегне екстрадицију у Бахреин.

Власти у Бахреину траже Ел Араибија због напада на полицијску станицу из заседе и уколико би био проглашен кривим прети му казна до 10 година затвора.

Фудбалер је негирао умешаност у тај случај, док су власти у Бахреину саопштиле да неће одустати од кривичног гоњења Ел Араибија.

Ухапшен је у новембру у Бангкоку на основу Интерполове потернице, док је био на меденом месецу са супругом.

Тајланд је био под великим притиском аустралијске владе, спортских институција и организација за људска права да пусти бахреинског фудбалера да се врати у Аустралију где има статус избеглице и где игра полу професионални фудбал.

Аустралијски премијер Скот Морисон, који је два пута писао свом тајландском колеги Прајуту Чан-очу да фудбалера пусте из притвора, захвалио је на твитеру аустралијским и тајландским званичницима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести