На војвођанском југу књига спала на два слова

У дану репрезентативних наступа српских фудбалских селекција и суперлигашке паузе у првенству, отвара се простор за шири поглед ка нижим степенима такмичења.
lopta
Фото: pixabay.com

Месец дана после старта пролећне суперлигашке трке, у сусрет такмичарским изазовима кренули су и клубови у све три групе Војвођанске лиге. Са великим процентом вероватноће, још на првенственом полувремену, могуће је било да промовишемо новог трећелигаша, Братство 2019. из Пригревице. У 15 утакмица Пригревичани су освојили максималан број бодова. У наставку првенства једино је Врбас успео да освоји један бод у сусрету са клубом који тренутно има најубедљивији учинак у неком од српских фудбалских сениорских такмичења.

И док на северу и теоријске рачунице попуштају пред моћном праксом Братства, како на свом терену, тако и на теренима свих конкурената, исток и југ још су у доменима нагађања и калкулација. Кикинда на истоку води, са једним бодом предности у односу на Слободу из Нових Козараца, четири испред Јединства из Банатског Карађорђева на трећем месту.

За то време, на војвођанском југу, књига спала на два слова: Хајдук Дивош или Словен Рума, мада ни руменачко Јединство, са најубедљивијим пролећним учником, није испод линије која квалитет од просека раздваја. У жару првенствене трке и могућности која се клубовима отвара у перспективи, у дербију првенства, у Дивошу, победио је фудбал. Хајдук је минималним резултатом добио дерби са Словеном, а понашање актера дербија, од играча на терену, тренера, чланова руководстава два клуба из врха табеле, до навијача на трибинама, било је за пример.

– Најпре бих да захвалим домаћинима у Дивошу на гостопримству и на коректном односу – сведочи алфа и омега Словена Милорад Батало. – Имали смо све услове да се осећамо као да смо код куће. Што се резултата тиче, није пријатно, нисмо научили да губимо. Од августа нисмо изгубили ни једну утакмицу. Хајдуку честитке, добили су дерби, али не и првенство. Идемо даље, наш циљ није промењен. Предстоји нам борба за пласман у Српску лигу, али никако по сваку цену. Ми фудбал доживљавамо као радост живота и тако се и понашамо. Чекаћемо своју шансу. Ако је не дочекамо у овом, потражићемо је у наредном првенству.

Извештачи су сагласни да је на трибинама стадиона у Дивошу било око 700 гледалаца. Упоредимо ли то са бројем становника (1.300) тог фрушкогорског села, добићемо праву слику интересовања за расплет на војвођанском југу.

– Нашим пријатељима из Руме пожелели смо добродошлицу, како и приличи правим домаћинима – казао је председник Хајдука Неђо Антонић. – Ми смо овога пута имали више спортске среће, мада смо сагласни у оцени да смо били бољи за тај један гол, нарочито захваљујући бољој игри у другом полувремену. Победа у сусрету са директним противником за прво место има посебну драж, али је још лепши утисак да је све прошло у правом спортском амбијенту истинских спортских пријатеља. Победа у дербију јесте значајан корак ка остварењу циља, али никако и одлучујући. Још је 36 бодова у оптицају до кртаја првенства.

Нека победи фудбал, од пречесте употребе без покрића изанђала парола, у дербију љутих ривала и фудбалских истомишљеника, када је о вредностима те игре реч, засијала је сјајем победника. Јер у Дивошу је истински победио фудбал, за пример свима на војвођанском југу и на свим фудбалским странама света, од најнижих лига до оне суперлигашке, која ретко када и ретко где може да окупи 700 поклоника фудбала на трибинама.

Л. Бз

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести