ОДЈЕЦИ ДЕРБИЈА У НОВОМ САДУ Судије уништавају српски фудбал

И уместо да се бавимо умећем, понекад и мајсторством, а у сваком случају великом жељом и битком виђеним у дербију 26. кола Суперлиге између фудбалера Војводине и Црвене звезде, несхватљивим одлукама, ако хоћете и својеврсним режисерским умећем,неславни јунак дуела одиграног пред готово 10.000 гледалаца на “Карађорђу” постао је судија Јован Шегрт из Београда.
vojvodina zvezda fk vojvodinavojvodina zvezda fk vojvodina
Фото: ФК Војводина

Овај млади арбитар показао је незрелост да дели правду у утакмици овог ранга и значаја, промовишући се у неког ко је био позван да реши питање освајача бодова. У томе је нажалост и успео, завивши у црно играче, стручни штаб, читав клуб и навијаче Војводине, који против више силе нису имали шансу да остваре спортски циљ.

- Моји утисци? - упитао се пред ТВ камерама огорчени тренер Новосађана Илија Столица и наставио: - Мој утисак је да је Војводина осрамоћена за 104. рођендан. Осрамоћени су моји момци, управа, сви смо осрамоћени. Да вам причам о нечем другом, о утакмици, испао бих само смешан. Свесни смо сви шта се дешава око нас. Само напред!

Свакако кључни детаљ збио се у 83. минуту, када је Александар Месаровић стартовао на лопту у дуелу с Немањом Радоњићем, а Шегрт после тог дуела показао на белу тачку у корист гостију. Играч Црвене звезде се, треба то нагласити, у тренутку контакта (ако га је уопште и било),  налазио изван границе игралишта, у гол-ауту и покушао је да се некако врати на терен. Лопта је била у самом углу шеснаестерца, а брзоноги Београђанин се нашао на земљи. Без размишљања, Шегрт је показао на белу тачку, изазвавши неверицу код свих правих пријатеља фудбала, свеједно за кога навијају. Једноставно, непојмљиво и недозвољиво је да овакве утакмице решавају судије, а управо то догодило се у среду увече на “Карађорђу”, јер је Бен био неумољив с 11 метара и донео Београђанима победу од 2:1.


Борјан умало изазвао инцидент

Голман Црвене звезде Милан Борјан умало је изазвао инцидент на стадиону “Карађорђе”. Канадски репрезентивац реаговао је на провокације непознате особе иза свог гола након што га је у 73. минуту савладао фудбалер Војводине Винсент Езе и изједначио резултат на 1:1. Борјан је прескочио рекламе и залетео се према тој особи, али су редари на време реаговали и спречили клинч.


Није то била једина ствар због које су и дан после утакмице у Новом Саду огорчени. Далеко од тога! Како је Звезда до предности дошла већ у 2. минуту голом Доналда, утисак је да су њени играчи настојали да умртве игру и да одуговлачењем “украду” што је могуће више времена. То је, наравно, њихово легитимно право да покушају, али је дужност и обавеза арбитра да их у томе онемогући. Најпре усменом опоменом, а онда и жутим картонима. Међутим... Приликом сваког досуђеног прекршаја у корист Војводине, играчи лидера на табели шутирали су лопту далеко од места прекршаја (Срнић, Доналд), а Јован Шегрт их није ни један једини пут макар опоменуо. Уз то, голман Милан Борјан је, приликом увођења лопте у игру после сваког гол-аута, чинио то веома комотно и споро, схвативши да има благонаклоност судије да то чини. Сигурни смо да у неком европском такмичењу такво понашање не би “пило воду” и да би београдски црвено-бели били санкционисани картонима.

Пуно пута поновила се током утакмице ситуација када су играчи Воше, после неког прекршаја, кретали у акцију, а арбитар их је заустављао, инсистирајући да се слободан ударац изведе тачно с места где је прекршај био и начињен. Било би то у складу с правилима да је исто чинио и на другој страни, а није, па је и на тај начин стварао нервозу на терену.


Бивши судија Рака Ђуровић: Пенал није постојао

Фудбалери Црвене звезде победили су Војводину у дербију 26. кола Суперлиге Србије са 2:1, али се после утакмице највише причало о досуђеном пеналу за београдске црвено-беле, који је био споран. Судија Јован Шегрт показао је на белу тачку у 84. минуту, а прецизан је био Бен. Бивши судија Рака Ђуровић у изјави датој “Блицу” није имао дилему да ли је арбитар Шегрт добро поступио.

- Као посматрач суђења могу да анализирам ситуације после добијања извештаја с утакмице, а то је најкасније 48 сати после меча. Међутим, из угла гледаоца моја је процена да пенала за Звезду није било. Видео сам спорни детаљ и контакт је био сувише благ да би се досудила најстрожа казна - рекао је Ђуровић.

Затим је и детаљније описао поменуту ситуацију.

- Нападач Звезде је скоро дошао до гол-аут линије, када је хтео да се окрене и направи заокрет од скоро 180 степени. Било је ту благог контакта дефанзивца Војводине, не и довољног да дође до пенала. Дошло је очигледно до пада концентрације код главног судије и страха да не оштети Звезду. Био је неспреман код поменуте ситуације, свестан да Звезда нема повољан резултат, па је пожурио с одлуком. Правила се једноставно морају поштовати и не постоји деоба на мале и велике клубове - јасан је био некадашњи судија.


Шегрт је показао шест жутих картона фудбалерима Војводине и само два играчима Црвене звезде. У тренуцима када се ломио резултат и када су Новосађани озбиљно притисли реномираног ривала, одлукама и непринципијелношћу, ма, рецимо и - намером да примири домаћи тим, производио је незадовољство код екипе тренера Илије Столице, који су му приговарали, а он се онда “бранио” тако што им је показивао жуте карте.

На крају, дуел је завршен на начин на који је, после свега што смо видели, био у складу с оним што су прижељкивали гости, па су бодови отишли у Београд. Остаје питање, међутим, због кога се фудбал игра - да ли због играча и публике, или због самовоље и незнања арбитара, односно разних нефудбалских интереса. Оних десетак хиљада људи који су присуствовали дербију, усуђујемо се да приметимо, били су разочарани (наравно не и навијачи Звезде) и чисто сумњамо да ће се у будућности опредељивати да долазе на стадионе. Јер, зашто би то чинили ако се све унапред зна. А онда, питамо се даље, од чега ће живети клубови ако на њиховим сусретима трибине буду празне и ако гледаоци не прихвате улогу пасивних посматрача разно-разних неправди. Одговор се намеће сам по себи, јер све то заједно води ка уништењу домаћег клупског фудбала, чему је пун допринос дао и судија Јован Шегрт.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести