Партизан "сломио" Албанце, са Бојсима за пролеће!

Фудбалери Партизана савладали су албански Скендербег 2:0 (1:0) у четвртом колу Групе Б Лиге Европе.
partizan, tanjug zoran zestic
Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Фудбалери Партизана у 4. колу групне фазе Лиге Европе савладали су Београду Скендерберг са 2:0 (1:0). Црно-бели су били бољи ривал и заслужено славили.

“Ваљак” је покушао да ангажованом игром на половини противника што пре преузме иницијативу, али било је доста пропуста у том пресингу па су гости успевали лако да пређу на део терена које припада Београђанима. Штавише, вешто су користили, поново, рупе на левом боку црно-белих па је Гавазај у 4. минуту добро центрирао, али лопта није стигла до Совеа. Домаћи су покушавали да брзим акцијама пробију јаку дефанзиву Скендербега, али ретко су у томе успевали.

У 9. минуту севнула је контра нашег шампиона, Тошић је покушао са дистанце, али је Шехи био сигуран. Отворена је била утакмица на стадиону у Хумској, обе екипе максимум пажње посвећивали су угрожавању противничког гола. У 13. минуту Тошић је одлично шутирао из слободног ударца, а Шехи још боље одбранио. Црно-бели су у неким моментима покушавали и дугим лоптама на Тавамбу, али он је деловао индолентно и губио лопте. Врло агилан је, опет, био Ожеговић који је константне муке стављао одбрану Скендербега.

Било је очигледно у првом полувремену да црно-бели немају креацију, немају технички поткованог играча који би могао да повуче акције са центра, већ са стране морао да улази Тошић чиме су Београђани остајали са једним играчем мање у нападу. У 28. минуту домаћи су имали какву-такву прилику, али је у скоку спретнији од Милетића био Мици и отклонио опасност. Црно-бели су играли једноставно споро и дозвољавали Албанцима да се врате у фазу одбране.

А, у 39. минуту - бравура најбољег играча Партизана синоћ. Извео је Тошић слободан ударац ближи углу голмана Шехиа, лопта је у живом зиду закачила неког од играча и завршила у мрежи. А, само мало касније - умало изједначење. Шутирао је Ванђели са 18 метара, а Стојковић одлично одбранио. До краја полувремена Партизан се бранио - и одбранио.

Фото: Тавамба, фото: Танјуг (Зоран Зестић)

Наставак је углавном протекао у чврстој игри на средини терена. Прво право узбуђење виђено је у 51. минуту када је Ожеговић био у великој шанси, али је закаснио са шутем и прилика је пропала. Гости су покушавали нешто да ураде у нападу, али су црно-бели били врло одговорни и отклањали опасност. У 61. минуту нова контра Партизана. Тошић је идеално упослио Тавамбу, овај покушао лобом, а Шехи одлично одбранио.

Голман Скендербега поново је био успешнији од Камерунца само мало касније када је зауставио његов ударац са пет метара. У 66. минуту - напокон 2:0. Ожеговић је натерао Албанце на грешку, лопта је дошла до Тавамбе који је овога пута био сигуран. Покушали су гости потом у два наврата, али је Стојковић био изванредан. Прилику да све реши имао је Евертон у 81. минуту, али је у последњем тренутку изблокиран.

Без обзира на то Партизан је на крају славио и о пласман у нокаут фазу одлучиваће у Београду, против Јанг Бојса, 23. новембра.

И. Лазаревић

Партизан - Скендербег 2:0 (1:0)

БЕОГРАД: Стадион “Партизана”, гледалаца 15.000, судија: Дел Серо (Шпанија). Стрелци: Тошић у 39. и Тавамба у 66. минуту. Жути картони: Тошић, Јевтовић, Н. Г. Милетић (Партизан), а Јашаница (Скендербег).

ПАРТИЗАН: Стојковић 7, Н. Г. Милетић 6, Митровић 6, Н. Р. Милетић 6, Вулићевић 6, Јевтовић 7, Евертон 8, Јанковић 6, Тошић 8 (Пантић), Ожеговић 7 (Радин), Тавамба 7 (Јовановић).

СКЕНДЕРБЕГ: Шехи 7, Мици 7 (Аљити 6), Јашаница 6, Радаш 6, Ванђели 6, Таку 6, Љиљај 6, Музака 6, Џејмс 6, Гавазај 7 (Нешпор 6), Сове 6.

Ђукић: Зашто би нас бринуло скандирање "Косово је Србија"

Тренер фудбалера Партизана Мирослав Ђукић рекао је да је гол Зорана Тошића из слободног ударца био одлучујући тренутак за победу над Скендербегом (2:0) у Лиги Европе.

"Веома сам срећан због игре мог тима против тешког противника. Борили смо се свих 90 минута, узели битна три бода која нам значе за пролаз даље. Знали смо да ће одлучити детаљи, а после гола Тошића све је било лакше", рекао је Ђукић на конференцији за медије после утакмице у Хумској.

Према његовим речима, очекивао је тврду и не превише лепу утакмицу.

Фото: Мирослав Ђукић, фото: ФоНет (Александар Барда)

"Отворила се утакмица како смо хтели. Тошић је дао гол из слободног ударца и после тога смо имали више простора у нападу", рекао је Ђукић, додавши да су навијачи дали велику подршку тиму.

Ђукић није скривао задовољство што Партизан држи друго место Б групе Лиге Европе.

"Добро је што је Динамо победио у Берну. Имаћемо финале против Јанг Бојса на нашем стадиону и зависићемо од нас. То је јако битно".

Албански новинари поставили су питање Ђукићу да ли је забринут због скандирања навијача "Косово је Србија", алудирајући на могућу казну УЕФА.

"Зашто би нас то бринуло?", одговорио је Ђукић питањем.

На то се надовезала портпарол клуба Биљана Обрадовић речима да је УЕФА била упозната са кореографијом на којој је био лик цара Лазара из Косовског боја и око скандирања Косову, напомињући да би казна УЕФА стигла да се спомињала реч "шиптар".

Даја: Мисија фудбала успела, све је било нормално

Тренер фудбалера Скендербега Илир Даја, након пораза од Партизана (2:0) у Лиги Европе, каже да му је жао због лошег резултата његовог тима, али да и даље постоје шансе да прође из групе.

"Жао ми је што смо овако одиграли, иако нисмо били лошији од ривала. Утакмица је одлучена после наше грешке. Мислим да је меч био изједначен, али је резултат такав", рекао је Даја на конференцији за медије после меча на стадиону у Хумској.

Даја није имао ниједну замерку на атмосферу са трибина и на терену.

"Све је било нормално. Мисија фудбала је гајење добрих односа два тима. Мислим да је прошло све у реду, посебно на терену, где је мој фокус".

Њега је обрадовала победа Динама на гостовању Јанг Бојсу 1:0 и сматра да Скендербег може да надокнади заостатак од три бода за Партизаном, односно два за Швајцарцима.

"Лош корак смо направили ка циљу који је пролаз даље, али када видимо исход дуела између Јанг Бојса и Динама математика нам даје наду. Шест бодова је у игри и борићемо се до краја. Партизан је направио велики посао ка пролазу, али то није велики заостатак, ништа није изгубљено", закључио је Даја.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести