Петровић: Звезди казна јер УЕФА није прихватила договор са Ситијем

БЕОГРАД: Финансијски директор ФК Црвена звезда Марко Петровић објаснио је данас да је клуб кажњен са 50.000 евра због кршења фуинансијског фер-плеја јер Европска фудбалска унија (УЕФА) није прихватила договор са Манчестер Ситијем и додао да су све доспеле обавезе измирене.
ivanic, fk crvena zvezda
Фото: Mirko Ivanić, foto: FK Crvena zvezda

"ФК Црвена звезда је приликом трансфера играча Ивана и Луке Илића у Манчестер сити преузео обавезу одигравања одређеног броја утакмица играча током периода позајмице. Клуб није у целости испунио обавезу одигравања одређеног броја утакмица током периода позајмице. По основу уговорених пенала настала је обавеза Клуба према Манчестер ситију у износу од 480.000 евра. Клуб је био у сталној комуникацији са надлежнима из Ситија у вези решења питања настале обавезе. Било је више опција које су између осталог укључивале потенцијални отпис предметне обавезе у случају даље сарадње два клуба и евентуалног будућег трансфера", каже Петровић.

Он објашњава да је био постигнут договор два клуба.

"Надлежни из Ситија су имали добру вољу да се наведено питање реши у будућности, те да Црвена звезда нема обавезу да изврши уплату у наредном периоду или минимум да се плаћање одложи за 2020. годину уколико не би дошло до евентуалне реализације новог трансфера играча. Међутим, због правила УЕФА лиценцирања и финансијског мониторинга под којима је Манчестер сити, било је неопходно до 30. септембра формално постићи споразум о одлагању обавеза. ФК Црвена звезда је одлагање обавеза са Манчестер ситијем дефинисао писаним путем 26. септембра. Одлагање обавеза је било узајамо потврђено писаним путем од стране оба клуба и постигнута је сагласност око истог.

Петровић је појаснио да иако није било потребе за финасијском трансакцијом, да је ситуација ипак успешно решена.

"Штитећи интересе клуба нисмо извршили плаћање обзиром да смо били става да је споразумом од 26. септембра обавеза одложена, те да постоји евентуална могућности да се иста у наредном периоду отпише. Клуб је имао средства да изврши уплату, али ценећи да је обавеза одложена и да постоји могућност отписа исте у будућности одлука је била да се плаћање не изврши. Међутим, УЕФА није прихватила као коначан споразум постигнум 26. септембра већ исти, али са каснијим датумом (након 30. септембра) те је донета одлука да је клуб имао доспелу обавезу према енглеском клубу на дан 30. септембар. Истог дана, 18. новембра, по пријему обавештења од УЕФА, клуб је извршио у целости уплату према Манчестер ситију у износу од 480.000 евра, али је упркос томе УЕФА обавестила Клуб о казни од 50.000 евра услед пробијања рокова плаћања", закључио је Петровић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести