Покрајински дерби: Победа неопходна за оба тима

После трећег узастопног неуспеха у наставку првенства фудбалери Војводине довели су сами себе до зида.
Milan Djuric/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић/ Милан Ђурић

И даље су ту негде, на граници пласмана у плеј-оф, али у преосталих шест кола сваки сусрет за њих ће имати квалификациони значај, односно неће им остављати простор за било какав избор или грешку. Први такав тест је у среду, када ће на стадиону “Карађорђе” дочекати екипу Спартака, која се налази у још тежој ситуацији.

Распоред јесте тежак, али, усудићемо се да приметимо, највећег противника Вошини фудбалери имаће у себи самима. Успеју ли да најзад да преломе и схвате да бране боје великог и клуба богате традиције, надвисе проблеме које евидентно имају и, највише себе ради, докажу да поседују квалитет и у пракси, а не само у причама, могу да се надају и понеком сунчаном зраку. Остану ли пасивни, недоречени, стегнути и уплашени, тамни облаци који су се над њих надвили добиће још слојева, а то значи само једно - чека их плеј-аут и битка за опстанак у елити. За све оне који воле новосадску Стару даму, оваква констатација звучи јако лоше, чак и у случају када је само на папиру написана.


Лепо присећање на Кулу

У јесењем делу првенства Спартак је због радова на Градском стадиону у Суботици био домаћин Воши у Кули. Славили су Новосађани резултатом 1:0, голом Дамјана Гојкова у 85. минуту, па чета коју предводи Радован Кривокапић сигурно не би имала ништа против да се исти или сличан епилог понови и на “Карађорђу”. 

Бесплатан улаз

ФК Војводина у среду прославља 105. рођендан и због тога ће гледаоцима за дуел са Спартаком омогућити бесплатан улазак на трибине  “Карађорђа”. Они ће бесплатне улазнице, по четири максимално, моћи да преузму на главној билетарници стадиона, уз приказивање личне карте на увид. Новосадски клуб позива навијаче да подрже екипу у важном сусрету са Суботичанима и увеличају прославу значајног јубилеја.


- Немамо више право за било каква оправдања – каже најстарији првотимац Војводине Милан Ђурић (31). - Да се разумемо, и до сада смо у сваку утакмицу улазили са жељом да победимо, али заиста не знам шта је ово, шта се то дешава, па у томе никако не успевамо. Сада нам следи сусрет са Спартаком, екипом којој гори под ногама и чека нас тежак посао. Гости се сигурно неће залетати, тражиће своју прилику да нас изненаде кроз полуконтре и контре и мораћемо да будемо опрезни. Али, и решени да учинимо све не бисмо ли коначно победили.

Како стићи до жељеног тријумфа када у прошлих више од пет утакмица нападачи нису погодили мету, питање је којим се позабавио и наш саговорник.

- Лоша реализација била нам је бољка и јесенас. Радимо на томе и надам се да ће се резултати видети већ у среду. Проблем је и у томе што је на нашем терену заиста тешко играти, добро прихватити лопту и организовати нападе. Можда се то толико не примећује с трибина, али играчи то и те како осећају. Морамо бити офанзивни, немамо другог избора, покушаћемо да мало изменимо игру у офанзивном делу и искрено се надам да ће то овог пута уродити плодом.

Иако је, по неписаном правилу, увек најважнија утакмица која непосредно следи, после сусрета са суботичким суперлигашем, у недељу Војводина гостује Напретку у Крушевцу.

- Најбитније је то да упишемо прву пролећну победу против Суботичана, јер би нам она улила велику дозу самопоуздања. Уколико остваримо циљ, много лакше бисмо ушли у дуел с Напретком... Али, не бих ишао толико унапред. Сада размишљам само о утакмици са Спартаком.

Од Ђурића се очекује да гради игру, а питање је да ли он то може сам, или му је потребна већа помоћ саиграча

- Рекох, терен на “Карађорђу” је у веома лошем стању и због тога ће ми бити потребна помоћ читаве екипе. И то не само мени, већ морамо сви да помажемо један другом, како бисмо створили услове да победимо. Уосталом, немамо ми Месија или Роналда у екипи па да екстра појединци решавају утакмице.

Јасно је да ће притисак бити велики на фудбалерима оба тима, учесника војвођанског дербија.

- Тај притисак осећамо већ дуже време и он смета, посебно младим играчима. Тешко се носе с њим, али шта да се ради. Верујем да ће неки од тих момака заиграти у стартној постави против Суботичана, јер их има који квалитетом могу да допринесу нашој бољој игри, створе вишак и помогну нам да забележимо прву пролећну победу. Очекује нас тешка борба, али из ове коже не можемо и бићемо, сигуран сам, спремни да уложимо све што имамо како бисмо се најзад радовали - поручио је искусни Милан Ђурић.

Утакмица Војводина - Спартак игра се у среду од 18 часова.

А. Предојевић

Предраг Роган: Опстају само упорни и храбри

Војводина је без освојеног бода у три пролећна кола, а фудбалери Спартака уписали су тек један, одигравши нерешено с Напретком у Крушевцу.

Од Динама у Врању Суботичани су изгубили (0:1), а исто им се догодило и као домаћинима, упркос доброј игри, у сусрету с Чукаричким (1:2). Сада се налазе на 13. месту на табели и имају само три бода више од екипа са зачеља, па се сам по себи намеће закључак да им, уколико се нешто драстично у најкраћем времену не буде променило, предстоји борба за опстанак.

- Жао ми је момака које тренирам, јер сам сигуран да су заслужили много више од тог једног бода - рекао је шеф стручног штаба Спартака Предраг Роган. - То је, међутим, фудбал, у њему опстају само упорни и храбри и надам се да ћемо управо такви бити на предстојећем гостовању Војводини. У покрајинском дербију она екипа која буде више веровала биће ближа позитивном резултату.


Рођенданска честитка

Предраг Роган није пропустио прилику да честита Фудбалском клубу Војводина 105. рођендан. Он пада управо у среду, на дан одгравања сусрета.

- Честитам Војводини 6. март, који је изузетно значајан датум у њеној историји. Верујем, ипак, да ћемо нашим учинком на терену умањити разлог за славље црвено-белих - рекао је Роган.


Анализирајући тренутно стање у редовима сутрашњег ривала, тренер “плавих голубова” је нагласио:

- Овог пролећа нисмо стартовали у складу са очекивањима ни једни, ни други. Због тога није сјајна ситуација у тимовима, јер броје се једино голови и бодови, а њих и Спартак и Војводина имају много мање него што су се надали и очекивали. Сада је ствар психологије ко ће се боље припремити за утакмицу и јасно је да онај тим који у томе буде успешнији има и веће изгледе за успех.

После пораза од Чукаричког, стратег игре суботичког суперлигаша наговестио је и одређене промене у екипи.

- Распоред који нам следи је згуснут, тако да ће персоналних промена сигурно бити. Добро је што се у тим враћа Милан Марчић, што ће појачати конкуренцију.

Роган је нагласио да његова екипа неће у сусрет ући с намером да се брани.

- То не одговара мојој филозофији фудбала. Желим да мој тим буде агресиван, храбар и директан и с таквим циљем ћемо ући у утакмицу на “Карађорђу”. Наравно, играш онолико колико ти то противник дозволи и покушаћемо да ми будемо екипа која ће се о томе питати. За ривала имамо састав с пуно одличних појединаца, што сведочи да заслужује пун респект, али смо свесни и да Новосађани имају мане које ћемо покушати да искористимо - казао је тренер Спартака.

А. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести