Полуфинале Лиге нација: Холандија после продужетака савладала Енглеску, у финалу са Португалијом

Фудбалери Холандије победили су Енглеску са 3:1, после продужетака, и пласирали се у финале Лиге нација.
holandija engleska1, fonet
Фото: FoNet

На финалном турниру у Португалији, где ће бити одиграно прво финале у историји Лиге нација, Холанђани ће се борити са домаћином, који је дан раније био бољи од репрезентације Швајцарске.

Утакмица у Гимараешу била је веома узбудљива, обиловала је и сумњивим ситуацијама, киксевима, консултован је и ВАР...

Фото: FoNet

Енглеска је водила у два наврата, али је Холанђанима "помогла" ВАР технологија, а затим и противнички дефанзивци. Прва занимљива ситуација десила се у 30. минуту, када је Маркус Рашфорд пробио одбрану Холанђана. Капитен Ајакса Матајс де Лихт је закаснио и срушио га у казненом простору, а судија Турпан је имао лаку одлуку пред собом. Рашфорд ставио лопту на белу тачку, сачекао да Силесен падне и погодио за предност Енглеза.

Холандија је друго полувреме кренула доста офанзивније, а прилике су пропустили Мемфис Депај и Стивен Бергвин. Џејдон Санчо је у 54. минуту имао колосалну шансу, али није успео да погоди мрежу из изгледне ситуације. Де Лихт се у 77. минуту искпуио за кикс из првог полувремена, преварио је чуваре и искористио центаршут Депаја, те главом сместио лопту иза леђа немоћног Пикфорда. У завршници регуларног дела игре десиле су се две контроверзне ситуације. Џеси Лингард је примио тачан пас, изашао пред голмана и погодио. Ипак, Турпан је отишао да погледа ВАР снимак, а он је показао да је играч Манчестер јунајтеда био у "центиметарском" офсајду.

Фото: FoNet

Само неколико минута касније спорни моменат се десио на другој страни терена – досуђен је пенал за Холанђане, али је опет "радила" ВАР технологија, којом је судија донео одлуку у корист Енглеза. Дефанзивац Манчестер ситија Џон Стоунс се "коцкао" са лоптом, а затим је несмотрено изгубио. Пикфорд је одбранио иницијални покушај Холандије, али се лопта откотрљала и на крају се од Стоунсовог клупског саиграча Кајла Вокера одбила у мрежу. "Тачку на и" ставио је Квинси Промес у 144. минутум, после нове грешке Енглеза. Стоунс није гледао где се налазе противници, послао је лопту Барклију, али је и он очајно одреаговао и поклонио нови гол противницима.

Финале Лиге нација између Португалије и Холандије игра се у недељу од 20.45, док је меч за треће место Енглеска – Швајцарска на програму истог дана од 15 часова.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести