После ремија у градском дербију са Пролетером Војводина отишла на зимску паузу

Летње-јесењи део првенства у Суперлиги за фудбалере Војводине завршен је после утакмице 21. кола, у којој су, у градском дербију с Пролетером, остварили нерешен резултат (0:0).
sanicanin i rockov
Фото: Синиша Саничанин и Емил Роцков, фото: Дневник (Ј. Грлић)

На тај начин је, у нефудбалским условима на стадиону “Карађорђе”, спуштена завеса на такмичарску 2018. годину. Свеукупно посматрано, иза новосадских црвено-белих остаје пуно тога што треба што пре заборавити, јер осмо место јесте разочаравајуће за клуб великог имена и светле традиције. Тим пре, што су пред почетак такмичења најављивали борбу за једно од места у врху табеле, односно битку за освајање европске визе. Наравно, није на том путу све изгубљено, има још доста да се игра до краја, али под условом (гледано из тренутне перспективе) да Воша најпре избори место у плеј-офу.

Утакмица са екипом са Слане баре одиграна је у екстремно тешким условима - додуше по од снега очишћеном, али тврдом, смрзнутом терену и дебелом температурном минусу. Играчи се јесу трудили, желели су победу, али, када се црта подвуче, највећи успех је то што су у њој избегнуте теже повреде и што су се фудбалери веома коректно понашали. Најзапаженији појединац био је Владан Елесин, голман Пролетера, који је у неколико наврата осујетио опасне атаке Воше, што, опет, сведочи да је домаћин био ближи освајању читавог плена. Још једном ћемо нагласити да је, ипак, нерешен резултат био најреалнији исход, с тим да оба састава, пре свега онај у црвено-белим дресовима, имају за чиме да жале.


Припреме вероватно у Турској

После сусрета с Пролетером, првотимци и стручни штаб Војводине отишли су на паузу. На њој ће бити три недеље, јер су тестирања и лекарски прегледи пред почетак зимских припрема, како сазнајемо, заказани за 8. и 9. јануар 2019. године. После тога уследиће почетак рада, који ће се током прве две седмице одвијати у Новом Саду, а онда ће се, како је предвиђено, кандидати за тим преселити највероватније у Турску, где ће наставити с тренинзима. Почетак пролећног дела сезоне заказан је за 16. фебруар 2019. године, када Новосађани гостују Црвеној звезди.


Блиц-поглед на учинак играча Војводине у 21. одиграном колу каже следеће: остварили су по седам победа, ремија и пораза, уз гол разлику 16:15. Већ сама ова чињеница сведочи о далеко слабијем учинку од најављиваног и очекиваног. Међутим, ако се присетимо периода који је претходио почетку, а онда и током летњих припрема, јасно је да се овакав епилог могао наслућивати и очекивати. Летос су црвено-бели практично из корена променили тим, довели су много новајлија, чинећи то у ходу и, будимо искрени, с кашњењем, па су новајлије стизале када је већ првенство почело. Екипа се због тога није се уиграла, па су почели и (не)надано слаби резултати. Цех је, а ко би други, платио тадашњи шеф стручног штаба Александар Веселиновић, који је смењен после 7. кола. Уместо њега стигао је искусни Драгомир Окука, али резултатског, богами ни играчког напретка - није било. И даље је тим клецао, губио бодове и код куће и на страни, па је и овај тренер, после 10 одиграних кола, поднео оставку, а сезону је крају привео Радован Кривокапић, који је с екипом остварио победу и три ремија.


Занимљивости

У наредним данима, као што је то већ уобичајено, “Дневник” ће обрадити неке од статистичких података везаних за учинак играча Војводине у првом делу првенства. Занимљивих показатеља који могу да укажу на неке од проблема има довољно, а овог пута издвојили смо податак да је осам играча постизало голове, од 25 њих колико их је наступало. Екипа је укупно тек 16 пута савладала противничке голмане (0,75 голова у просеку), а стрелци су били: Винсент Езе 4, Милан Ђурић 3, Исмаел Фофана, Лазар Арсић и Немања Милојевић по 2, Огњен Ђурчин, Никола Срећковић и Дамјан Гојков по један гол.


Шта ће се по питању шефа струке дешавати у данима који долазе, питање је на које ће одговор да дају чланови Управног одбора. Да ли ће се одважити да укажу поверење Кривокапићу да настави са послом, или ће посегнути за неким новим решењем, у овом тренутку, барем за јавност, потп’уна је непознаница.

Што се играчког кадра тиче, тек су ту отворене многе дилеме. Новосађани могу у зимском прелазном року да покушају да доведу нове играче, али овог пута експериманата било које врсте једноставно не сме да буде. Уколико управа одлучи да освежи редове тима, то морају да буду проверени и доказани фудбалери, они који могу одмах да понуде квалитет. Е, сад, друго је питање да ли, и по којој цени, има таквих фудбалера, односно јесу ли они уопште вољни да долазе у Војводину у овом моменту. Желе ли да наставе битку за Европу, ма како ће она тешка и неизвесна да буде на пролеће, без појачања (у правом смислу те речи) јасно је да је то немогућа мисија. Уз то, питање је и да ли ће сви актуелни играчи остати у Новом Саду, што би, ако неки од њих одлуче да оду, додатно могло да закомпликује ситуацију.

У петак, 21. децембра од 18 часова, на реду је ванредна седница Скупштине клуба. Састанак највишег клупског тела очекује се са занимањем, између осталог и због тога што би могао да понуди смернице у даљем функционисању овог колектива. Пуно је питања, после полусезоне у којој су се клуб и тим налазили на клацкалици између лепих снова и туробне јаве, која захтевају квалитетне одговоре и понуђена решења. Јер, Војводина мора да буде у првом плану, односно да њен интерес и циљеви буду важнији од свега другог.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести