Последња вест из ФК Војводина: Столица напустио Новосађане!

Бурна утакмица и реми на нишком Чаиру били су окидач да шеф стручног штаба Војводине Илија Столица донесе неочекивану одлуку и поднесе оставку.
Ilija Stolica
Фото: Илија Столица, фото: Ј. Грлић

Утисак је, међутим, да је помало и чудна троипомесечна сарадња између фудбалског великана из Новог Сада и младог стручњака текла у знаку притајеног незадовољства и да се другачије није ни могла завршити, осим разлазом. Јер, навијачи су очекивали пуно боље резултате у пролећној полусезони, а екипа се практично није ни померила с места на којем је била јесенас, нити је направила резултатски помак на јавно прокламованом путу који је требао да је одведе у Европу. Уз то, симпатизери црвено-белих су у неколико наврата протествовали због начина игре својих миљеника, посебно после пораза од Младости у Купу и првенственог бродолома од Земуна (0:3),на стадиону “Карађорђе”.

И пре утакмице у Нишу, код многих којима срца куцају за боје Војводине тињало је незадовољство због чињенице да је током двонедељне првенствене паузе, уместо да буде с екипом и помогне јој да превазиђе очигледну психолошку кризу, Столица био на семинару за лиценцу у Сарајеву. Могло је и да се примети да нешто озбиљно не штима у новосадском тиму у дуелу са Нишлијама, пошто је, након искључења Винсента Езеа, Столица напустио клупу  и препустио помоћнику Александру Линти да води тим током читавог другог полувремена. То јесте био поступак који, најблаже речено, није уобичајен и који се ретко виђа. Образложење да му је било лоше и да је осећао мучнину јесте донекле ублажило горак укус, али је он, ипак, остао код свих оних који воле ФК Војводина. 

Пред тренинг у среду састанак с играчима у ФЦ “Вујадин Бошков” одржала је група навијача  што се Столици никако није допало. Уз то, током тренинга који је потом уследио, Раднички из Ниша издао је званично саопштење у којем је прозвао Илију Столицу и означио га неког ко “генерално мрзи српски фудбал за који је рекао да је у блату, а он константним нападима на оне који играју боље и квалитетније од његовог тима неаргументовано ваља по том блату”. Да ли је то пресудило и коначно допринело Столициној одлуци, тешко је рећи, тек отишао је из Ветерника, јуче се није појавио на конференцији за медије пред утакмицу са Радом, а онда је уследила вест о његовој оставци. Између осталог, у образложењу одлуке, Илија Столица је рекао:

„Суштина лежи у томе да не могу да радим у средини која није уједињена, већ је сасвим подељена. У таквим околностима није могуће направити добру и победничку атмосферу, као ни озбиљнији резултат... Кап која је прелила чашу био је долазак групе навијача на последњи тренинг, јер нисам могао да дозволим да поједине групе људи вређају достојанство играча и спорта.“

А. Предојевић

Столицин биланс у Војводини: Две победе, два ремија и четири пораза

На место шефа струке у новосадском суперлигашу Столица је именован  23. децембра 2017. године, као пети тренер у овој сезони. Пре њега екипу су водили Радослав Батак, Ненад Ванић, Владимир Буач и Зоран Васиљевић.

Столица је водио црвено-беле у укупно осам званичних утакмица (седам у првенству и једну у Купу ) и забележио је скор од две победе, два ремија и четири пораза, уз гол-разлику 8:9. У четвртфиналу Купа Воша је елиминисана на свом терену од лучанске Младости (0:1).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести