Поводом одлуке Извршног одбора ФСС о попуни Прве лиге: Интерес или незнање, свеједно је

Да није смешно, било би тужно. То би у најкраћем могао да буде коментар одлуке Извршног одбора Фудбалског савеза Србије о начину попуне Прве лиге Србије.
lopta_u_mrezi_1
Фото: Dnevnik.rs

Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић изашао је у јавност с причом да ће „кућа фудбала“ услишити молбу ФК Бежаније, која због финансијске ситуације није у могућности више да игра у Првој лиги Србије, те да ће, на основу критеријума о финансијским и инфраструктурним могућностима клубова, нови члан Прве лиге постати трећепласирана екипе Српске лиге Београд, Колубара из Лазаревца.

Поставља се питање зашто се онда уопште играју првенства, када би, очито, било целисходније да ФСС оформи мериторну Комисију, која би на основу финансијских и инфраструктурних ресурса одредила шампиона, односно прваке и редослед осталих у лигама. Зар није исправно да се упражњено место попуни првим клубом који је остао “испод црте” у минулој сезони плеј–аута Прве лиге, посебно када се зна да је и Бежанија играла у плеј-ауту? Табела каже да је то ОФК Бечеј 1918. Питање је да ли би Бечејци то уопште прихватили, пошто је испадање из прволигашке конкуренције било повод да клупско руководство поднесе колективну оставку, што је узроковало и то да готово сви играчи напусте клуб. Следећи је Нови Пазар, па Телеоптик и Слобода из Ужица. Ако Бечејцима није понуђено да замене Бежанију због неадекватне инфраструктуре, иако им је дозвољено да играју претходне сезоне, преостала три клуба задовољавају тај критеријум.

Избор Лазаревчана као трећепласиране екипе у српсколигашком фудбалу је - преседан. Пре Колубаре, упражњено место требало је понудити прво другопласиранима у четири групе Српске лиге. И да не ређамо даље. Људи у ФСС сами себи копају јаме, а да ли је у питању интерес, незнање или нешто треће, свеједно је.

Властимир Јанков

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести