Прва утакмица полуфинала Лиге шампиона: Ајакс направио велики корак ка финалу 

Фудбалери Ајакса победили су Тотенхем на гостовању са 1:0 у првој утакмици полуфинала Лиге шампиона.
totenhem ajaks, fonet
Фото: FoNet
Ајакс је до предности дошао у првом полувремену, а предност је успео да сачува до краја утакмице и у Амстердам се врати са огромних 1:0.
Стрелац јединог гола био је Дони ван де Бек, који је искористио феноменалан пас Хакима Зијеха у 15. минуту утакмице.
Пас Зијеха је био милиметарски прецизан и на кратко се чекала ВАР технологија, али она је пресудила у корист гостију из Холандије.
Меч је обележила и тешка повреда дефанзивца домаћих Јана Вертонгена.
Фото: Dušan Tadić, foto: FoNet
Утакмица је почела у нешто мирнијем темпу, пре свега због високог улога. И поред нешто споријег старта није се дуго чекало за први гол. Ајакс је наставио да напада и после поготка, покушавајући да искористи тренутак и нешто спорији опоравак Тотенхема после примљеног гола. Ипак, праве прилике није било, а у 26. минуту виђена је и прва шанса домаћина.
Љоренте је примио лопту у казненом простору противника, "отресао" чуваре, али је његов ударац главом завршио пар метара од гола.
До краја првог полувремена екипе су се смењивале у поседу лопте, а "копљаници" су пре свега чекали грешке противника. Добру прилику за Спурсе није искористио Алдервирелд, који се нашао у малтене истој ситуацији као Љоренте, али такође лопту послао ван оквира гола.
Друго полувреме почело је бурно. Обе екипе су напале одмах од старта, а по једна прилика протраћена је на обе стране.
У наставку Ајакс није успевао да одржи веома висок темпо на какав смо навикли гледајући њихове утакмице, а Тотенхем је полако кренуо да се буди. Ипак, завршни пас који би "певцима" створио одличну прилику је било оно што је недостајало, а утисак је да је одсуство Кејна и Сона било од пресудног значаја у овом мечу.
После десетак минута затишја одједном се створила нова прилика за госте. Тадић је био у позицији за шут, али је одлучио да проигра Нереса. Бразилац је примио лопту, наместио се, Лориса оставио "залеђено", али је његов ударац завршио на стативи.
То је уједно био и последњи опасан напад Ајакса на мечу, у 78. минуту, а ни Тотенхем није имао више снаге да одржи довољно висок темпо како би угрозио Онану.
Реванш меч између ове две екипе играће се у Амстердаму од 21 у среду 8. маја.
У другом мечу полуфинала Лиге шампиона сутра од 21 час састају се Барселона и Ливерпул.
Фото: FoNet

Тотенхем – Ајакс 0:1 (0:1)

ЛОНДОН: Стадион Нови Вајт Харт Лејн. Судија: Антонио Матеу Лахос (Шпанија). Стрелац: Ван де Бек у 15. Минуте за Ајакс.
ТОТЕНХЕМ: Лорис – Алдервирелд, Санчез, Вертонген – Трипије, Вањама, Ериксен, Али, Роуз – Лукас Моура, Лјоренте; Тренер: Маурисио Поћетино.
АЈАКС: Онана – Велтман, Блинд, Де Лихт, Таљафико – Шене, Де Јонг, Ван де Бек – Зијех, Нерес, Тадић. Тренер: Ерик тен Хаг
Тешка повреда Јана Вертонгена 
Фудбалер Тотенхема Јан Вертонген је доживео тешку повреду у утакмици против Ајакса.
Дефанзивац лондонског клуба се нашао у казненом простору противничког тима, на набачену лопту су кренули и он и Тоби Алдервирелд, али је преко њих интервенисао голман екипе из Амстердама Андре Онана.
Фото: FoNet
Камерунац је избоксовао лопту, али је притом поткачио обојицу фудбалера Тотенхема, они су се и међусобно сударили, а најдебљи крај је извукао Вертонген.
Доживео је повреду главе, после указане лекарске помоћи је покушао да се врати на терен, али је почео да се тетура, због чега су морали да реагују чланови медицинског особља Тотенхема и да му помогну да изађе из игре.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести