Радован Кривокапић: Распоред тежак, али се никог не бојимо

БЕЛЕК: Пред полазак на пут ка Новом Саду, као што је то већ годинама уобичајено, замолили смо шефа стручног штаба ФК Војводи­на да оцени укупни учинак црвено-белих на зимским припремама у турском Белеку.
Radovan Krivokapic/A. Predojevic
Фото: А. Предојевић/Радован Кривокапић, тренер Војводине

(Од нашег специјалног извештача)

Млади стручњак Радован Кривокапић радо је прихватио да анализира оно што је до сада учињено.

- Имали смо у Турској готово идеалне услове за свакодневне тренинге, осим у самом почетку, када смо морали да откажемо неколико термина због лоших временских прилика – истакао је Кривокапић. – Све је после дошло на своје место, свакодневно смо радили по два пута и постављали темеље на којима градимо игру за пролећну полусезону. Главни проблем у Белеку, да тако кажем, био је тај што није било проблема. Мало ме то плаши, јер тек ћемо да видимо какви услови ће нас дочекати код куће, али се надам да ћемо се веома брзо на њих адаптирати и спремни дочекати први суперлигашки сусрет с Црвеном звездом.

Ваш тим је остварио че­тири победе, два ремија и доживео је један пораз у дуелу с белоруским БАТЕ Борисовом. Како то оцењујете?

- Не волим никада да губим утакмице, без обзира на то да ли је реч о тренинг дуелима или званичним, такмичарски окр­шајима. Победе су увек важне, јер оне доприносе изградњи самопоуздања сваког тима, али, када смо већ морали да изгубимо, добро је што се то догодило овде и у контролном сусрету и што смо имали прилику да видимо на чему треба да инсистирамо током преосталог времена.

Рекли сте да вам још увек у игри недостаје завршни пас?

- Стојим иза те оцене и настојаћемо да уочене мане што пре исправимо, јер када се првенство буде наставило, неће бити пуно прилика за то. Увидом у анализе утакмица које смо овде одиграли, видели смо да су наши играчи често улазили у дуеле један-на-један с противничким голманима, али је реализација била недовољно добра.

Тај проблем је детектован још у јесењем делу првенства, али је прошао скоро читав прелазни рок, а нападач је стигао тек јуче?

- Морали смо то да решимо, јако нам је недостајао прави шпиц играч. Виделом се то и у Белеку. Новајлија Коне Секу није довољно спреман и на њега још не можемо озбиљно да рачунамо, а ту су и Езе, којег видим као нападача, и Никола Гајић, који је прошао комплетне припреме.


Данас слободан дан

Фудбалери Војводине после пријатног пута  нешто после 12 сати стигли су из Турске на београдски аеродром, а одмах наставили пут Новог Сада. Данас ће играчи имати слободан дан, а сутра ће почети завршне припреме за наставак првенства.

У среду са Ужичанима

У Белеку је Војводина одиграла седам контролних мечева, пре тога и један с Бачком у Новом Саду. Првенство се наставља већ 16. фебруара, хоће ли бити још нека провера до тада?

- Да, да, у среду ћемо у Новом Саду снаге одмерити са екипом Слободе из Ужица – одговорио је Кривокапић. – У том сусрету, међутим, шансу ће добити играчи с мањом минутажом, а они које видим као стартере, генералну пробу су одрадили у утакмици с БАТЕ Борисовом.

Ђуричин – и по боку и иза шпица

Да ли сте решили дилему да ли је Огњену Ђуричину место по боку, или треба да игра на позицији иза шпица?

- Првенствено је његова природна позиција она иза шпица, али се добро сналази и на крилу. То је показао на утакмици с Јенисејом и једино је питање да ли је он спреман да игра по десном боку. Мислим да смо, кроз разговор, дошли до закључка да може да игра и једно и друго, а на њега у везном реду рачунамо на гостовањима и у систему 4-4-2, где до изражаја долази Огњенова брзина. Ако тежимо, међутим, поседу лопте, онда су у предности Митошевић, Милојевић и Ђурић у вези.


Утисак је да је средњи ред део тима од којег највише очекујете, посебно уколико не буде појачања?

- Наметнули су се радом Митошевић, Милојевић и Ђурић и то је трилинг играча на којима ће бити велики део терета овог пролећа. Поред њих, значајну улогу може да одради и Зломислић, који је тактички јако добар, што се и видело у утакмици с БАТЕ-ом, када је био у тиму уместо повређеног Милојевића. Генерално, везни ред је у Турској функционисао доста добро, јер имали смо висок проценат поседа лопте и успешно смо на терен преносили оно на чему смо радили на тренинзима. Мерило не може да буде њихов учинак с екипом европске класе попут тима из Борисова, пред којим је већ за недељу дана дуел с Арсеналом у шеснаестини финала Лиге Европе, иако су и у њему били веома запажени. Ипак, треба држати исти ритам током свих 90 минута у утакмици с једном таквом екипом, а ми смо лагано падали како се дуел ближио крају. Један ниво је онај који захтева наша лига, а неки сасвим други су овакви сусрети. Мени је драго што смо успоставили одређени систем у којем играмо и што га се сви придржавају, без обзира на то ко се налази на терену.

Фото: А. Предојевић/Комплетан играчки погон Војводине у Белеку

Чини се да је одбрана онај део екипе с којим имате најмање проблема?

- Било је и у дефанзиви не­достатака, посебно у утакмици с Јенисејом, и то у првом полу­времену. У следећа два дана уочене мане смо исправљали на тренинзима и већ против БАТЕ-а је то функционисало добро. Одбрана јесте стабилна и, уз везни ред, најубедљивији је део тима.

Имате јако тежак распоред у прва три пролећна кола, јер играте са Црвеном звездом, Радничким из Ниша и силно појачаним тимом Вождовца?

- Имамо заиста тежак распоред, али ћемо у свим тим сусретима покушати да играмо своју игру и никог се не плашимо. Битно је да све клупске структуре чврсто буду уз нас и да сви заједно кренемо ка остваривању зацртаних циљева.

Током последњих неколи­ко сезона Војводина је постала право чистилиште када су шефови стручног штаба и њихово трајање у питању. Да ли вам то ствара одређену дозу притиска и уноси неку врсту подсвесног страха, а с обзиром на распоред који је пред вама?

- Искрено – не осећам никакав страх. То сам говорио и после одласка Драгомира Окуке, односно када сам преузимао овај посао. Опуштен сам, верујем у свој рад и да можемо да направимо нешто и најважније је да се стигне до циља и да екипа уђе у плеј-оф. О даљим плановима причаћемо после тога – јасан је био Радован Кривокапић, тренер који је тек на почетку свог суперлигашког пута, али се не плаши изазова који су пред Војводином и њим самим.

Текст и фото: Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести