Роналдо и дефинитивно срушио Пелеов рекорд по броју голова

ТОРИНО: Петоструки најбољи фудбалер света Кристијано Роналдо постигао је хет-трик минулог викенда у победи Јувентуса против Каљарија (3:1) и дефинитивно оборио рекорд чувеног Бразилца Пелеа по броју голова у званичним утакмицама.
ronaldo, tanjug ap
Фото: Kristijano Ronaldo, foto: Tanjug (Alešandro Di Marco/ANSA via AP)

Роналдо је дошао до цифре од 770 погодака и по свакој рачуници престигао Пелеа, с обзиром да подаци о бројху његових голова варирају од 757, преко 767, па чак и до 1.283.

Ипак, све дилеме разрешили су сами Роналдо и Пеле.

"Последњих недеља преплављени смо статистикама о мом рушењу Пелеовог рекорда од 757 званичних голова. Иако сам захвалан због признања, време је да објасним зашто нисам прихватао тај рекорд. Моје огромно поштовање према господину Пелеу, као и поштовање према фудбалу из средине 20. века навело ме да урачунам бројку од 767 његових погодака, а као званичне голове рачунао сам и девет голова за савезну државу Сао Паоло и један за екипу бразилске војске. Свет и фудбал су се променили, али то не значи да можемо брисати историју како нама одговара", написао је Роналдо на друштвеним мрежама.

Данас сам стигао до 770. званичног гола, а моје прве речи иду Пелеу, додао је Португалац.

"Не постоји фудбалер на свету који није растао слушајући приче о његовој игри, головима и успесима. Због тога сам срећан и поносан, а о рушењу овог рекорда никада нисам могао ни сањати, посебно одрастајући као дете на Мадеири", поручио је Роналдо.

Непосредно након Роналда огласио се и Пеле, који је објавио заједничку фотографију и честитао му на великом подухвату.

"Свако има свој пут, дивим ти се на свему и волим да те гледам на терену. Жао ми је само што у овом великом тренутку не могу да те загрлим и лично честитам. Ова фотографија је доказ пријатељства које постоји дуг низ година", навео је Пеле.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести