Румуни неће да играју против тзв. Косова?

Фудбалска репрезентација Румуније могла би да преда мечеве репрезентацији тзв. републике Косова у квалификацијама за Европско првенство. Разлог је тај што Румунија не признаје Косово као самосталну државу.
lopta1
Фото: pixabay.com

Проблем је настао када су Румунија и тзв. Косово изабрани у исту групу квалификација за ЕУРО 2024.

Теодор Малешкану, некадашњи министар спољних послова Румуније, верује да је решење то да се репрезентација његове земље једноставно не појави на утакмицама са тзв. Косовом.

- Косово не признају бројне државе, укључујући и нас. Никада нисмо признали независност Косова. Оно што можемо да урадимо је да наш Фудбалски савез, путем Развана Бурлеануа, обави разговоре са државама које имају исти став као Румунија и да заједно дође до решења које неће уништити цео систем, али ни занемарити веома јасан став Румуније - навео је Мелешкану за "Антену 3".

Уколико општег решења не буде, бивши министар има једно драстично.

- Оно што тада можемо да урадимо је... Да изгубимо 3:0 (службеним резултатом) од Косова* - додао је он.

ФС Румуније би, према писању портала ГСП, доста изгубио ако не би играо против тзв. Косова, јер би неодлазак на утакмицу из политичког разлога довео до њиховог избацивања из Европске фудбалске федерације (УЕФА). У Групи И се поред тзв. Косова и Румуније налазе и Швајцарска, Израел, Белорусија и Андора, док је Србија у Групи Г.

- Имајући у виду геополитичку ситуацију, водићемо дијалог с Владом Румуније око услова утакмице у којој ће наша земља дочекати Косово* - рекли су из Фудбалског савеза Румуније.

(Србија данас)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести