С комеморације и сахране Милана Косановића: Вечити дечак испраћен у легенду

С огромним пијететом, али и још већом тугом, јуче је у легенду испраћен фудбалски визионар Милан Косановић, који је у 50. години преминуо од последица корона вируса.
komemoracijaFPH-0974
Фото: Светозар Мијаиловић, Марко Пантелић и Драгољуб Самарџић опростили се од Милана Косановића, фото:Дневник (Ф. Бакић)

У његовој другој кући, у Фудбалском центру “Вујадин Бошков”, окупили су се чланови Косанове најуже породице, син Лука и супруга Наташа, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и најзначајнији људи фудбалске Србије, на челу с вршиоцем дужности председника ФСС-а Марком Пантелићем. Поред њега, тужном скупу присуствовали су, измеђи осталих, и председник ФК Војводина Драгољуб Самарyић, председник, генерални и спортски директор ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић, Звездан Терзић и Митар Мркела, председник ФСВ-а Драган Симовић, бивши тренер Црвене звезде Владан Милојевић, некадашњи ас новосадског суперлигаша Гојко Качар, као и садашња звезда црвено-белог тима из Београда, а некада фудбалер Војводине - Мирко Иванић, тренер Спартака Владимир Буач и бројни пријатељи, сарадници и знани и незнани поштоваоци дела Милана Косановића.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Фото: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјављује саучешће Косановићевој супруги Наташи и сину Луки, фото: Дневник (Ф. Бакић

Свечана сала ФЦ “Вујадин Бошков” била је премала да прими све оне који су желели да се и на овај начин опросте од “нашег Косана”, а комеморативни скуп почео је минутом ћутања и емитовањем видео записа, који је присутне подсетио на неке од најзначајнијих тренутака из Косановићеве каријере.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Изгубили смо нашег Косана и звездице које красе наш клуб више не сијају тако сјајно - први је реч узео Драгољуб Самарџић. - Косанов осмех ће нам јако недостајати, као и његова јединствена способност да препозна најсјајније фудбалске бисере. Знао је о овом спорту јако пуно и све то несебично је делио, остајући до самог краја потпуно посвећен својој мисији. Његова породица највише, али и сви ми, изгубили смо немерљиво много, а ФК Војводина ће учинити све да помогне Косановићевој породици. Нећемо напустити планове које смо заједнички стварали и имали, свесни да овај растанак не значи “збогом” и да ово није крај, односно да ће нам Милан, тамо где буде, и даље бескрајно пуно помагати.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

В. д. председника ФСС-а  Марко Пантелић, говорећи у име фудбалске Србије, такође је био веома емотиван.

- Једна од легенди Војводине једном је рекла: “Људи су као шкољке: мораш да их отвориш на хиљаде, да би нашао бисер”. Шампиони, одавно је знано, никада не умиру, а и Милан Косановић био је и остаће понос његовог Новог Сада. Милане, одлазиш прерано, али ће остати да живе твоја велика фудбалска дела – рекао је Пантелић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У име Омладинске школе “Илија Пантелић”, у којој је Косановић радио с великим успехом и створио велики  број звезда данашњег европског фудбала, обратио се директор Душко Грујић. Спасоје Јелачић је говорио у име тренерске организације и Центра за едукацију тренера ФСС-а. Путем видео-порука присутнима су се обратили Вељко Пауновић, данас менаyер енглеског Рединга, с којим је Милан, као његов асистент, освојио титулу омалдинског првака света на Новом Зеланду 2015. године, као и Косанови ученици Мијат Гаћиновић, првотимац немачког Хофенхајма и Небојша Косовић, играч казахстанког Каирата.

Милан Косановић сахрањен је на гробљу на Транyаменту, у Петроварадину, а међу присутнима били су и сви фудбалери Војводине и Црвене звезде.

А. Предојевић

Фото: Ј. Грлић

Емотивна беседа Светозара Мијаиловића: Један од симбола европске Звезде

Посебно емотиван био је говор који је одржао председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић. На ивици суза, први човек шампиона Србије нагласио је да се, иако је био рођени Новосађанин, Косановић понашао као да је из Београда и да је у Звезди одрастао.

- За нестварно кратко време Милан је постао један од симбола европске Звезде. Био је храбри шерет и ерудита посебног шарма. Живео је у време буке и беса, али и уз сазнање да се само великим радом могу заслужити љубав и поштовање. О фудбалу је говорио непогрешиво тачно, без претенциозности и с оптимизмом. Био је пријатељ и ослонац младим играчима, које је доводио до великог самопоуздања и неке чудне самоуверености. Постао је фудбалски учитељ који своју мисију није завршио, добри, велики, насмејани дечак - наш Косан. Његов одлазак огромни је губитак за наш спорт и ФК Црвена звезда.

Фото: Ј. Грлић
Фото: Ј. Грлић

 

Фото: Ј. Грлић
Фото: Ј. Грлић

 

Фото: Ј. Грлић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести