Школа фудбала “Петар Пуача” ове године слави петнаести рођендан

Иза једне од најтрофејнијих Школа фудбала, ФК „Петар Пуача“ је 15 година успешног рада.
petar 1
Фото: Ученици Школе фудбала “Петар Пуача” на турниру у Италији, фото: ШФ Петар Пуача

Освајали су дечаци познатог и признатог интернационалца Петра Пуаче многобројне турнире код нас и у Иностранству, а талентовани „клинци“ вредна појединачна признања најбољих играча и голмана. У доба ванредног стања изазваног пандемијом Ковида 19 уз супругу Ивону оснивач школе о којој се прича само у суперлативима Петар Пуача осврнуо се на протекли период, а велику фешту која ће пропратити „Турнир за незаборав“ уприличиће када се за то стекну нормални услови.

- Давне 2005 године априла месеца заједно са супругом Ивоном основали смо школу фудбала која је кроз развојни период прерасла у фудбалски клуб. Када све саберемо и одузмемо трд и квалитетан стручни рад се у потпуности исплатио - у даху истиче Пуача фудбалер који је седам година играо у Италији, потом Шпанији, Француској и Шведској, а  успешно носио дресове наших еминентних клубова Црвене звезде, Партизана, Војводине, Обилића и ОФК Београда.

Бројке којима се ретко која школа може поносити говоре да је „ФКПетар Пуача“ права средина за децу жељну напретка.

- За овај период који је иза нас кроз школу и клуб је продефиловало преко 5500 полазника у 26 генерација од 1990. па до 2016. годишта. Преко 100 тренера је радило у овој фабрици талената, створили су многе асове нашег и иностраног фудбала и тренере којима смо отворили врата рада у Кини, Емиратима, Казахстану и Русији.

У дупке попуњеним витринама налази се мноштво признања, потврда досадашњег напорног рада.

- Неко ће рећи да се хвалим, али досадашњи трофеји сами говоре о нашој доминацији Освојили смо 3850 пехара, 35 пута  били прваци Србије, победили на 850 што домаћих и иностраних  турнира, постали најтрофејнија школа у Србији. Наших 16 дечака је победило на камповима Милана, Јувентуса, Челсија и Барцелоне. Преко 360 деце је после почетка каријере наставило у Црвену звезди, Партизану и Војводини. Круна успеха најталентованијих су наступи 85 играча за репрзентације Србије -  набраја Петар Пуача.


Дугачка листа успешних

Дугачак је списак појединаца који су се из „Пуаче“ отиснули у клубове супер и Прве лиге, као и у иностране клубове, а то су: Стефан Јанковић, Немања Вукмановић, Мартин Манојловић, Радивој Босић, Иван Докић, Ђорђе Јовичић, Алекса Матић, (Црвена звезда), Вукашин Пилиповић, Марко Чубрило, Марко Стајић (Партизан), Никола Тороман, Дејан Зукић, Владан Видаковић, Ђорђе Јовичић, Милош Златар, Алекса Матић (Војводина), Данило Пауроти (Новара), Мартин Манојловић (Ференцварош), Огњен Обрадов (Рад)...


Највећи допринос дали су квалитетни тренери који су као и Пуача своје велико знање зпфренели на  полазнијке школе.

- И сада са децом успешно раде 13 тренера који поседују Профи, А и Б лиценцу, поткрепљеним великим фудбалским и тренерским искуством и знањем.  Једног од њих, морам да издвојим. То је по мени најбољи тренер у Србији Драган Ивановић који је за годину и по дана рада у школи  оставио дубок траг допринео освајању прегршт трофеја и појединачних награда мада су и остали допринели да се у суперлативима говори о нашем клубу - каже Пуача.

Многи појединци препознали су у клубу праве вредности.

- Последњих осам година велику подршку имамо од градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Имамо феноменалне услове у СЦ “Сајмиште“ на терену са вештачком травом и у балону у популарној „Бомбоњери“,  где успешно спроводимо тернинге са 260 деце од најстаријих 2000. до најмлађих 2016. годишта. Упоредо се уз тренинге такмичимо и у квалитетним лигама Војводине, а они најмлађи играју подручним  и градским лигама.

Као и сви људи широм Србије и планете Пуача једва чека да се борба са пандемијом коронавируса заврши.

- До сад смо се сви ревносно придржавали упутстава ванредног стања, дали пун допринос борби са непознатим противником. Радује ме ситуација која иде на боље, близу смо враћања у нормалу. Кренућемо са радом, наставити где смо стали са великим амбицијама и мотивима да у будућности потврдимо  високе домете. За велико  славље које доликује великом јубилеју биће времена. Поносан сам на јубилеј, на сву децу, све тренере, стрпљиве родитеље, на резултате који сигурно могу да уђу у гинисову књигу рекорда. Све ово се неби дешавало да од малена нисам радио са квалитетним тренерима међу којима издвајам Љупка Петровића, Ивицу Осима, Ђанпјеро Маринија, Ђиђија Симеонеа и фудбалског оца Драгана Илића –Литу који су допринели да направим успешну фудбалску каријеру, а потом оснујем школу фудбала о којој се говори у суперлативима широм света  - истакао је на крају Петар Пуача.

М. Поповић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести