ШПАНСКИ "АС" О СРПСКОМ ГРБУ Подсећа на симбол Пољске, Македоније или Црне Горе

Шпански Ас у великом тексту пише о новом грбу репрезентације Србије на Светском првенству у Катару.
1
Фото: ФСС

„Србија ће сутра да отвори СП против Бразила с новим контроверзним грбом на дресу. На њему је двоглави бели орао, али другачији од оног који се вије на српској застави и грбу. Овај на дресу направљен је на брзину за фудбалску репрезентацију и наишао је на бројне осуде међу народом. Многи Срби огорчени су тиме што грб има неподношљиве сличности са знамењем неких других нација. Немали број Срба сматра да је симбол на дресу њихове репрезентације сличнији црном двоглавом орлу на грбу Албаније те да, осим на овај, више подсећа на орлове на грбовима Пољске, Македоније и Црне Горе него на оног на српској застави", наводи Ас.

Потом шпански лист пажњу посвећује претходном грбу наше репрезентације. – Навијачи се питају зашто је савез морао да мења прошли грб, који је био ефектан с почетним словима националног слогана „Само Слога Србина Спасава”, у средини којих је била ногометна лопта, а изнад овог је  писало „Србија”.

Српски фудбалски савез на то је одговорио да је нови грб хибридни модел претходног и грба с орлом. Истичу да је креиран за овај СП јер ће Србија на њему бити једина репрезентација с грбом који није ни на застави земље нити њеног Савеза.

Додају да је инспирација за нови грб орао раширених крила, симбол династије Немањић, старе готово хиљаду година. Све ово изазива велике полемике у земљи која даје превише важности својим симболима – пишу Шпанци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести