Спартак дочекује Раднички: Нека бољи победи у дербију

У претходних 35 првенствених кола фудбалери Спартака и Радничког из Ниша практично су стварали предуслове за европска маштарења.
Vladimir Gacinovic
Фото: Владимир Гаћиновић, фото: ФК Спартак

Међутим, у недељу ће, у међусобном двобоју, имати прилику да начине велики, вероватно и пресудни корак ка пласману у квалификације за Лигу Европе, па дерби на Градском стадиону у Суботици побуђује велику пажњу домаће спортске јавности. У јату “плавих голубова” припремају се за кључну утакмицу у сезони, с вером у сопствени квалитет, фудбалску филозофију коју негују и помоћ с трибина.

„Немамо никакву дилему, задржаћемо наше опредељење у игри које нам налаже нападачку и агресивну игру“, рекао је шеф стручног штаба Спартака Владимир Гаћиновић.

„У зависности од тога ко нам је ривал, можемо да начинимо одређене промене у одбрани или нападу, али филозофију сигурно нећемо мењати. Имали смо, додуше, одређене проблеме с повредама, али се надам да ћу за недељу имати на располагању све играче. То значи да је Чечарић у пуном тренингу, а исто важи и за Савковића, односно Николића. Интересовање за утакмицу је велико у Суботици и околини, па очекујем да ће трибине нашег стадиона бити испуњене, а ко буде бољи, нека победи. Такву енергију усмеравам и ка мојим играчима.“


Евролига померила Суперлигу

Утакмице 37. кола Суперлиге Србије, последњег ове сезоне, биће одиграно у четвртак, 17. маја, уместо два дана касније као што је првобитно планирано. Разлог померања је то што ће од 18. до 20. маја у Београду бити одржан Фајнал фор Евролиге - на ком учествују Фенербахче, Жалгирис, ЦСКА Москва и Реал Мадрид - па се очекује долазак великог броја иностраних навијача, те је руководство Суперлиге у договору са МУП Србије донело одлуку да из безбедносних разлога помери фудбалске утакмице.

У последњем колу домаћег фудбалског првенства у Београду ће бити играна четири дуела (Црвена звезда - Вождовац, Партизан - Спартак, Земун - Мачва и Чукарички - Војводина), па би померање требало да спречи потенцијалне инциденте.


Не крије Гаћиновић, ипак, да постоји повишени ниво тензије пред сусрет који би могао да понесе епитет одлучујућег за европске амбиције.

„Осећа се тензија, како и не би, јер ово неће бити утакмица као све друге. Волим када је та врста притиска условљена искључиво спортским мотивима, јер је то онда позитивна ствар. Када, међутим, није такав случај, онда ни не пратим медије. Гледам да спорт и само спорт буду приоритет и нама и екипи Радничког, јер улог који утакмица у себи носи је велики - боримо се за треће место и пласман у Европу. Нама је част што смо дошли у такву позицију и што смо на себе скренули пажњу љубитеља фудбала у Србији.“

Тренер суботичке екипе још једном се осврнуо и на здравствени билтен у редовима клуба са севера Бачке.


Бесплатан улазак

Утакмица 36. кола Суперлиге Србије између фудбалера Спартака Ждрепчеве крви и Радничког из Ниша на програму је у недељу, с почетком у 19 часова. Улазак на трибине суботичког стадиона биће бесплатан, па се очекује добра посета, тим пре што је реч о сусрету од великог значаја за оба тима на њиховом жељеном путу ка Европи.


„Наше медицинско особље улаже максималан напор како бих могао да рачунам на све играче. Имамо мали ростер, самим тим и ротацију играча, па нам је сваки фудбалер јако важан. Због нашег стила, повреде не могу да се избегну, али ћемо остати доследни опредељењу које имамо, а то је храбра и нападачка игра у свакој утакмици, без икаквог тражења евентуалних алибија. Тако ће, будите сигурни, бити и у недељу, у дербију с Радничким.“

Искористили смо прилику да Гаћиновића упитамо да ли и његов млађи син Мијат, репрезентативац Србије и фудбалер немачког Ајнтрахта из Франкфурта, прати игре и резултате Спартака.

„Спортска смо породица, уз то смо и изузетно међусобно повезани. Мијат прати наше резултате једнако као и свој Ајнтрахт, а онда и Војводину и гледа сваку утакмицу која је на телевизији када му то обавезе дозволе. Посебна је то врста емоција, тим пре што је прошлог лета тренирао с нама током паузе и играче Спартака лично познаје. Сигурно ће и у недељу бити уз нас, а ми ћемо се потрудити да га, као и све остале навијаче нашег клуба, обрадујемо игром и победом“, додао је Владимир Гаћиновић, тренер Спартака.

 А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести