Спартак освојио бод, Војводина изгубила два

Спартак је у покрајинском дербију на Карађорђу освојио један бод, Војводина је изгубила два. Заједнички именилац та два дијаметрална податка јесте 26-годишњи голман суботичког тима Филип Манојловић.
Ф. Бакић/Једно од узбуђења пред голом Спартака у режији фудбалера Војводине
Фото: Ф. Бакић/Једно од узбуђења пред голом Спартака у режији фудбалера Војводине

Бранио је и одбранио све у 96 минута трајања опсаде његовог гола. Истина, капитулирао је у првом минуту двоминутног интервала надокнаде времена у првом делу, али је ВАР асистирао судији Новаку Симовићу да Манојловићу сачува ореол несавладивог чувара сопствене мреже, за епитет најбољег играча меча.

– После нашег Вељка Симића, мислим да је Спартаков голман вечерас био понајбољи играч утакмкце – уз честитку Суботичанима на освојеном боду, дерби је прокоментарисао тренер Војводине Милан Раставац. – Ми смо одрадили све како би и требало да урадимо. Све, али мислим баш буквално све! И амбијент је био  за десетку и подршка навијача и укупна атмосфера са гостујућим навијачима на трибинама стадиона... И игра нашег тима била је на нивоу, офанзива и стварање шанси, чак и гол. Ми смо дали гол. Урадили смо све што је било до нас, волео бих да свака утакмица Војводине у перспективи изгледа овако.

Тежиште игре на гостујућој половини терена и стални притисци на Манојловићев гол, уз повремене излете Суботичана у супротном смеру, у складу је са намером екипе Милана Раставца да доминира и да ствара шансе. За потпун утисак спортског успеха једино је резултатска предност изостала. Судијина одлука у завршници првог полувремена шокирала је све, и на терену и на трибинама Карађорђа.

– Јесте, то је био шок – сагасан је Раставац. – Срећна околност у том моментубила је могућност да предахнемо за време одмора, на крају полувремена, непосредно после постигнутог гола. Тако смо добили прилику да се припремимо и да се фокусирамо на друго полувреме, како нас то не би омело у намери да наставимо у истом ритму. Дакле,тај моменат јесте утицао на све, али не у тој мери и тим интензитетом да би нас онеспособило. У другом полувремену наставили смо да нападамо и да стварамо шансе, да будемо агресивни, тако да ценим да смо добру страну и менталну снагу екипе показали баш тиме што нас тај шок није избацио из колосека.

Петорица фудбалера Војводине јавно су опоменута, углавном због приговарања. Нервозне реакције приликом судијских одлука или због одуговлачења противника приликом враћања лопте у игру, једини су елементи који се никако не уклапају у слику нове Војводине, усмерене на игру и на могућност да доминира тереном без обзира на име противника, на Карађорђу или било ком другом терену, сасвим је свеједно.

– То је процес на коме радимо – објашњава Раставац. – Стабилност и мир у колективу долази као резултат стеченог искуства и са навиком да побеђујемо, да морамо да побеђујемо. Ми смо себе довели у ситуацију да стварамо победнички низ, да доминирамо, да желимо да победимо сваког противника, без обзира где играмо. Биће то терет са којим ћемо морати да се носимо. Верујем да ћемо временом расти и сазревати и како време буде одмицало да ћемо све лакше да се носимо са таквим изазовима.

Војводина је једини суперлигаш без примљеног гола у прва три кола. Трећи је клуб по ефикасности, иза Црвене звезде и Партизана. Бодовним салдом сместила се на табели између Црвене звезде и Партизана. Апсолутна надмоћност на терену и нападачки стил са високо постављеним пресингом свој траг препознају у рекордној посети (6.000) на трибинама Карађорђа. Изван Карађорђа први пут ће заиграти у суботу у Крагујевцу и први пут у послеподневном термину, од 17.30 часова.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести