Спартак забележио историјску победу над Спартом

Како је само лепо било навијачима Спартака Ждрепчеве крви када је пољски судија Рацковски означио крај прве утакмице 2. кола квалификација за Лигу Европе између њихових миљеника и Спарте из Прага.
Ognjen Djuricin
Фото: Огњен Ђуричин (Спартак), фото: Ј. Грлић

“Плави голубови”, играјући дисциплиновано, храбро и веома опасно по ривала, стигли су до велике победе од 2:0, показујући да у спорту немогуће ствари не постоје. Оне су оствариве, а једини услов да постану збиља јесте да се довољно јако желе и да се у њихову реализацију уложи сваки атом снаге.

Тренер Владимир Гаћиновић и његови сарадници, утисак је, успели су да надмудре колегу Павела Хапала. Јесте пред утакмицу бивши чешки репрезентативац тврдио да је прочитао игру српског суперлигаша, али се на терену то тешко уочавало. Спарта је имала теренску иницијативу и много већи посед лопте, али то није била баш никаква утеха за око 200 њених присталица који су допутовали у Нови Сад. Тим са севера Бачке је контролисао сусрет, свесно препуштајући супарнику да диктира темпо, а онда су севале сјајне контре које су стварале праву пометњу у одбрани чешке екипе.

„Нисам могао да очекујем да ћемо овако одиграти први дуел са Спартом, иако сам то, негде дубоко у себи, прижељкивао“, рекао је тренер Гаћиновић.

„Међутим, момци су до у танчине претворили у дело оно што смо се договорили и поносан сам на њихово издање. Деловали смо као тим, борили се пуног срца и стигли до велике предности од 2:0. Да се не заваравамо, било је ово само прво полувреме двомеча, а сада нас чека искушење у Прагу. Ни да је резултат био 4:0 за нас, ништа нам то не би гарантовало, јер Чеси имају такав менталитет у спорту да се никада не предају. Није нам лако ни то што играмо практично на свака три дана, али шта да се ради...“

На “Карађорђу” није било у суботичкој екипи слабог места. Сваки од момака био је решен да пружи све о себе и таква оријентација, уосталом, донела је и велики тријумф. Одбрана Спартака се јесте повијала у неким тренуцима, али је успела да издржи налете Тетеа, Станчиуа, Канге... На руку јој је ишла и чињеница да су нападачи Спарте били потпуно индиспонирани, па је два или три пута Бенаyмин Тете промашио из ситуација када је то било теже него сместити лопту иза леђа голмана Николе Перића.

Средњи ред одрадио је лавовски посао, шпартајући током свих 90 минута с краја на крај терена. Савковић, Главчић и фанатично упорни и борбени Јапанац Шимура нису посустајали ни за трен, уједно отварајући простор брзоногим Чечарићу и Ђуричину за стварање панике у одбрани чешког великана.

„Ма, били смо “напаљени” и видели сте шта нам је то донело“, уз осмех, најпростије је објаснио игру Бојан Чечарић, који је играо у шпицу напада и водио беспоштедну битку са штоперима из Чешке.

Први део посла је готово бирљантно одрађен, а сада Спартак ЖК има неколико дана да се опорави и спреми за реванш у Прагу. Биће то нека сасвим другачија прича, у којој ће Спарта све карте бацити на напад у настојању да сустигне и престигне тих неугодних 0:2. То би могло српском суперлигашу да отвори пуно простора у нападу, тим пре што је било уочљиво да су фудбалери из Суботице бржи од ривала из одбране. Наравно, тренери обе екипе покушаће да сложе све коцкице у складан мозаик, а навијачима Спартака остаје нада и вера да ће Владимир Гаћиновић опет бити успешнији од Хапала и да ће се, заједно са играчима, радовати (не)очекиваном исходу и проласку у 3. коло квалификација за Лигу Европе.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести