Србија победом освојила прво место у групи и пласирала се у Б дивизију Лиге нација

Репрезентација Србије победом над Литванијом обезбедила је пласман у ,,Б“ дивизију Лиге нација као и пласман у евентуални плеј-оф квалификација за Европско првенство. Наша селекција остварила је свој циљ, а надамо се да ту успесима није крај.
Srbija sa jednog od ranijih meceva, fonet
Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Препознатљива игра наше репрезенатације која се заснива на пробоју по боковима и центаршутевима, пре свих, на Митровића тешко је долазила до изражаја услед кишом натопљеног терена и споре подлоге. Доста подмлађена екипа наших момака мучила се да успостави доминацију и озбиљно угрози ривала. Услови за игру више су погодовали Литванцима који су се бранили и прилику тражили из контри. У неколико наврата гости су и запретили, али су и они имали проблема са успостављањем паса, па су и они могли да се жале на терен.

Оно што је било очигледно је да ми нисмо, у првом полувремену, били ни изблиза опасни као у претходних пар дуела, шта више, Литванија је изгледала боље и била организованији ривал. Чудили су се многи зашто је селектор Крстајић у овако важној утакмици одлучио да промеша карте и то је имало своју потврду на терену.  По која добра акција по оба бока, и по неки центаршут било је све што су наши момци учинили у првом делу игре. Тек у 26. минуту ,,орлови“ су имали прилику када је Родић проиграо на пеналтику Лукића, а овај шутирао слабо у Шеткуса. Али, одмах је узвратио Петравичијус па је Рајковић морао да интервенише, а да је враг однео шалу видело се и мало касније када је Јанушевскис шутирао из близине, а наш голман лопту послао на пречку па у поље. Весник нешто боље игре ,,орлова“ била је прилика Максимовића, коју је овај пропустио. Но, и даље смо играли споро и јалово.

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Пробао је Младен Крстајић увођењем у игру Пријовића нешто да побољша, и то је донело бољитак. Било је добрих акција, али без резултата. Али, што нису успели ,,орлови“ успели су Литванци јер су затресли сопствену мрежу. У 51. минуту корнер је извео Живковић, а Жулпа неспретно постигао аутогол. То је продрмало наше момке па је ускоро Пријовић био у шанси, али је погодио стативу. Што није успео он успео је Митровић, само мало касније, после сјајног центаршута Живковића. Прилике за опуштање, међутим, није било – у 64. минуту Черних је побегао Родићу, центрирао на петерац одакле је Петревичијус сместио лопту у мрежу. А да ће Србија ипак забележити важну победу наговестио је Пријовић у 71. минуту, када је сјајно реаговао на одличан центаршут Живковића и повисио на убедљивих 3:1. Центарфор наше селекције истакао се и као асистент, нешто касније, када је Љајић повисио на недостижних 4:1.

Овим тријумфом наша селекција је успешно заокружила један циклус, сада јој предстоје квалификације за Европско првенство.

И. Лазаревић     

СрбијаЛитванија 4:1 (0:0)

БЕОГРАД: стадион Партизана, гледалаца: 2.000. Судија: Тохвер (Естонија). Стрелци: Жулпа (аутогол) у 51, Митровић у 58, Пријовић у 71. и Љајић у 74. за Србију, а Петревичијус у 64. минуту за Литванију.   Жути картон: Гирдвајинис (Литванија).

СРБИЈА: Рајковић 6,5, Рукавина 6,5, Миленковић 6, Вељковић 6, Родић 6,5, Максимовић 6, Лукић 6,5 (Фејса), Живковић 8, Љајић 7 (Алексић), Гаћиновић 6,5 (Пријовић 7,5), Митровић 7.

ЛИТВАНИЈА: Шеткус 6, Баравикас 6, Гирдвајинис 6, Јанушевскис 6,5, Славицкас 6, Жулпа 6,5 (Јанкаускас), Петравичијус 6,5, Сиргедас 6,5, Воробјовас 6 (Матулевичијус), Казлаускас 6 (Шернас), Черних 6,5.

Крстајић: Заслужено први, пао ми је камен са срца

Селектор фудбалске репрезентације Србије Младен Крстајић изјавио је да је екипа заслужено изборила пласман у Б Лигу нација и признао да му је пао камен са срца.

"Пре свега желео бих да честитам играчима на одлично одрађеном послу. Заслужено смо први и реално најбољи у групи. Честитао бих и публици која је дошла по лошем времену, убеђен сам да би била већа подршка да је било боље време. Све остало, не знам шта бих рекао. Мало сам и испражњен", рекао је Крстајић на конференцији за медије.

Што се тиче саме утакмице против Литваније истакао је да није сумњао у победу, упркос 0:0 на полувремену.

"Пробали смо да решимо, али терен није био идеалан, ветар контра нас. И поред жеље дошли смо у ситуацију да противник из полуконтре уђе у прилику да постигне гол, реаговао је Рајковић и пречка нас је спасла. На полувремену смо морали да ризикујемо и да пробамо са два шпица јер сам чуо да Црна Гора губи", рекао је Крстајић и насмејао се на констатацију да је увођењем Александра Пријовића коначно удовољио новинарима да се игра са два шпица.

Он је признао да су му последњих годину дана колико је селектор најтежи у каријери.

"Треба да одморим једно два-три дана да бисмо се испричали, сувишан је сваки коментар. Много сам био под притиском, јер превише прихватам неке ствари, мислим да ме разумете, без обзира што нисам ништа одговорио.

Вероватно ми је пао камен са срца, па сам такав какав сам. "Видећемо, далеко је март, у овој земљи све се брзо промени", поручио је Крстајић.

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Митровић: Пријају признања, лакше са Пријовићем

Српски фудбалски репрезентативац Александар Митровић, са шест голова најбољи стрелац Лиге нација, изјавио је да му прија то признање, али да је важнији успех тима.

"Лепа награда за рад и труд који сам уложио. Ипак, тим је важнији", рекао је Митровић после победе против Литваније 4:1 и пласмана у Б Лигу нација.

Он је додао и да му је било много лакше на терену када је ушао још један шпиц - Александар Пријовић.

"Играли су са петорицом позади, био сам усамњен и чим је ушао успели смо да их одвлачимо. Лепо се слажемо и на тренингу и на утакмицама. Било је уживање играти с њим", истакао је нападач Фулама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести