Стартује Лига шампиона; Челси брани трофеј, ПСЖ први фаворит 

НИОН: Нова сезона у Лиги фудбалских шампиона почиње данас, формат се није променуо, али много тога ће бити другачије  у односу на минулу сезону.
Celsi FA kup/Fonet
Фото: FoNet

На већину стадиона вратили су се гледаоци, промењен је и ковид протокол, фудбалерима ће бити нешто лакше, неће морати на стална тестирања, а што се игре  тиче очекују нас прави спектакли.  Титулу брани Челси, али је мала вероватноћа  да ће успети да одбране трофеј. Без обзира што је чета Томас Тухела изузетно снажна, у летњем прелазном року Пари сен Жермен се силно појачао, стигли су Меси, Донарума, Серхио Рамос,а остали су и Нејмар и Мбапе, па већина љубитења фудбала Парижане виде као првог фаворита за освајање највреднијег трофеја на Старом континенту.

И Манчестер јунајтед се силно појачао, последњег дана прелазног рока дошао је  Кристијан Роналдо, а пре њега  Варан и Санчо, па је у кругу екипа које претендују на титулу.  Свакако не треба заобићи ни Манчестер сити,а и Ливерпул са Ван Дајком и Матипом на штоперским позицијама поново је  изузетно јак.  

У кругу фаворита су и Реал, Барселона и Атлетико, али се чини да су Шпанци овог лета остали без неколико  великих асова и тешко могу да се умешају у борбу за пехар. Кандидат за трофеј је и минхенски Бајерн, који  има изузетно јак састав. Италијани су недавно освојили Европско првенство, али Јувентус, Милан, Интер и Аталаната немају екипе које су равноправне, рецимо, са ПСЖ -ом или Јунајтедом.


Данас

Е група

Барселона – Бајерн (21)

Динамо (К) – Бенфика (21)

Ф група

Јанг бојс – Манчестер јунајтед (18.45)

Виљареал – Аталанта (21)

Г група

Севиља – Салцбург (18.45)

Лил – Волсбург (21)

Х група

Челси – Зенит (21)

Малме – Јувентус (21)

 

Сутра  

А група

Бриж – Пери сен Жермен (21)

Манчестер сити – Лајпциг (21)

Б група

Атлетико – Порто (21)

Ливерпул – Милан (21)

Ц група

Бешикаташ – Борусија (Д) (18.45)

Спортинг – Ајакс (21)

Д група

Шериф – Шахтјор (18.45)

Интер – Реал (21)


Остали учесници најјачег клупског такмичења имаће епизодне улоге. Ми  другу годину за редом нећемо имати представника у елитном европском такмичењу, Звезда ће играти у Лиги Евроопе, а Партизан у Купу конфедерација,а једини новајлија у такмичењу је молдавски Шериф.             

Награде су  изузетно високе, само пласман у Лигу шампиона вреди нешто више од 15 милиона евра, свака победа у групној фази доноси додатних 2,7 милиона,а нерешен резултат 930.000 евра.  Уз бонусе и победе у нокаут фази победник такмичења може да очекује више од 1000 милиоона евра.  Примера ради, Челси је у минулој сезони, када није било гледалаца на трибинама, инкасирао 120 милиона евра.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести