Терзић: Имамо најбољи тим у последњој деценији

БЕОГРАД: Оформили смо изузетно квалитетан и конкуретан тим и тиме створили све предуслове за испуњење зацртаних спортских циљева, изјавио је генерални директор ФК Црвена звезда Звездан Терзић на Скупштини клуба.
terzic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

То су шампионска титула и пласман у групну фазу УЕФА такмичења. Дубоко верујем да имамо најбољи тим у последњој деценији. Верујемо у Дејана Станковића и његов стручни штаб и надамо се новој Лиги шампиона, рекао је Терзић за клупски сајт.

Он је навео да и највећи клубови имају велике финансијске проблеме и да и њима као и Звезди није лако, али да се боре.

И изборићемо се. Успели смо да задржимо најважније играче, појачали смо се, сервисирамо плате и играчки смо више него конкурентни на европском нивоу. Процена наше финансијске службе је да је клуб због короне остао без 20 милиона евра планираних прихода. Због короне нисмо играли реванс у Београду са Омонијом после 1-1 на Кипру, испали смо и уместо планираних 10 милиона евра од УЕФА бонуса зарадили смо само четири милиона евра, рекао је Терзић.

Европске утакмице смо играли без публике и остали смо без пет милиона евра планираног прихода од продаје улазница. Тржиште трансфера је скроз замрло, пало је на 35 посто од протекле сезоне. Из тог разлога смо остали без планираних 10 милиона евра, рекао је он.

Говорио је Терзић и о другим бројкама.

Наша математика је једноставна: годишње зарађујемо четири милиона евра од Гаспрома и милион евра од Телекома. Те приходе је клуб остваривао и 2014. Али само то и ништа друго. Данас је клуб због улагања у спортски сектор и добрих спортских резултата у протеклом периоду, осим тих пет милиона евра од спонзора, оспособио себе да зарађује још 10 или 20 милиона евра од УЕФА бонуса (зависно да ли играмо Лигу Европе или Лигу шампиона), плус пет милиона евра од улазница, плус 10-15 милиона евра од трансфера, рекао је Терзић.

Како каже, Црвена звезда је оспособљена да генерише реалних 30 до 40 милиона евра на годишњем нивоу.

А то све због изванредних спортских резултата који су нам донели коефицијенте да смо све до плеј-офа квалификација за Лигу шампиона у повлашћеном положају. Пласман у УЕФА такмичење 2014. године је било незамисливо јер смо на путу морали да побеђујемо много јаче и богатије од себе. Сада нам је пут олакшан и требају нам две победе против слабијих од нас да би обезбедили Лигу Европе и минимум 15 милиона евра, истакао је Терзић.

Додао је да није поента само да ли је Звезда дужна 60 или 30 милиона евра, него тада када је била дужна 60 милиона евра није била способна да прави више од 10 милиона евра.

А данас када је дуг преполовљен на 30 милиона, клуб је оспособљен да годишње заради 30 милиона евра или више, рекао је Терзић и додао да им највише недостају приходи од ТВ права.

Црвена звезда по уговору који је у име Супер лиге потписао ФСС има само 80.000 евра годишње, што је 0,3 одсто у структури наших прихода. Већина клубова Европе, малих, средњих и великих клубова, остварују огромне приходе од ТВ права и она чине од 30-40 одсто њихових прихода, навео је Терзић.

Он је поручио да су циљеви јасни, а то је шампионска титула сваке године и стално играње у УЕФА такмичењима, као и да европске утакмице морају бити њихова обавеза.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести