Тошић: Репрезентација и ФСС да имају максималну подршку за Катар

БЕОГРАД: После елиминације од Шкотске у баражу за ЕУРО, неопходно је квалификације за Мундијал у Катару дочекати са позитивним амбијентом у јавности и пуном подршком репрезентацији, новом селектору и Фудбалском савезу, изјавио је некадашњи репрезентативац Србије Душко Тошић.
tosic
Фото: Youtube Printscreen

Искусни дефанзивац додаје како је сигуран да ће Савез и председник Славиша Кокеза учинити све што је до њих да се Србија поново нађе на великом такмичењу.

"На основу личног искуства тврдим да је Савез увек био максимално ангажован око репрезентације и увек смо имали неизмерно велику подршку председника Кокезе и његових сарадника”, рекао је Тошић Танјугу.

Доскорашњи фудбалер кинеског Гванџуа Р.Ф. истиче да ће квалификације сигурно да буду тешке.

"Португалија је за мене најбоља европска селекција и, искрено, чудо би било да не освоје прво место. Наравно, то не значи да у квалификације можемо да уђемо са мањком амбиција. Прво место мора да буде жеља и амбиција, а друго реалност која ни у једном моменту не сме да се доведе у питање. Сигурно смо бољи од свих осталих репрезентаија у групи”, истиче Тошић, који је био део тима Србије на Мундијалу у Русији.

Шкотска је прошла, али није заборављена. И даље је болна тема која је у јавности била повод за различите рекације са свих страна.

“Изгубили смо на баш тежак начин… Није ми било лако због пораза. Нико није крив осим играча и сигуран сам да је њима било најтеже. Баш ми је било криво због момака. Могу да замислим само како су се осећали. Огроман је био значај меча".

Није толико за поређење, али нешто слично се на терену догодило и у у оном сусрету против Грузије, последњем у квалификацијама за СП у Русији подсећа Тошић.

"Шкотска нас је тактички “прочитала”. Стајали су боље на терену, затворили су Тадића и Митровића, касно смо се пробудили. Да смо у већини утакмице имали игру као у последњих 15 минута мислим да бисмо сад разговарали о Европском првенству. Велика жал, али то је прошло. Шкоти су иза нас, окрећемо се квалификацијама за СП и Катару. Мора се гледати напред”.

Тошић је одлучио да заврши кинеску причу и да се врати у Европу, а како каже бројни су фактори утицали на такву одлуку.

“Имао сам понуду клуба да останем у Кини, да наставимо сарадњу, али сам морао да одбијем. Смањен је селери кап, онда су ту карантини целе следеће сеозоне и много је напорно. Кад бих једном ушао у земљу не бих могао напоље до завршетка свих такмичења. И онда сам одлучио да се вратим у Европу".

"Готово сам сигуран да следеће године неће бити великих фудбалских имена у кинеском фудбалу. Околности су се промениле за 2021. у доброј мери због Короне. Како ће бити 2022. то не знам, али за следеће првенство не бих очекивао да ће бити велики трансфера у Кини”.

За њега ће време које је провео у најмногољуднијој земљи света остати дивна успомена.

“Лепо искуство. Што се тиче фудбала и живота. Другачији менталитет, оно што не може да се нађе у Европи и свету може у Кин и обрнуто. Људи су пријатни и мирни. Имао сам срећу што сам био у Гвангџуу, трећем по величину граду у Кини са 20 милиона становника. Идеална клима, увек топло. Фудбал није као у Европи, много се улаже, има много квалитетних страних играча", навео је он.

"После три године у Бешикташу направио сам идеалан потез. Да сам могао да бирам, боље не бих одабарао. Имао сам и ту срећу да је Пикси био тренер. Бројна велика имена желе да дођу у Кину, али постоји лимит са странцима, тако да то није баш толико једноставно и не може да дође ко хоће”.

Све више се говори о томе да би Тошић могао поново да обуче дрес Црвене звезде, што је велика жеља генералног директора клуба Звездана Терзића и тренера Дејана Станковића. Наводно је и Бешикташ у игри.

“Прво да истакнем да се осећам одлично. Иако имам 35 година сигурно да бих могао да одиграм још две, три сезоне на високом нивоу. Опште је познато да сам оставио у Турској добар утисак. Има опција и понуда, али не бих могао конкретније ништа да кажем. Што се тиче Црвене звезде увек је част и привилегија носити дрес, уз поштовање према свима осталима, нашег највећег клуба. Причао сам и са директором Терзићем, чуо се и тренером Дејаном Станковићем. Очекујем да ћемо се видети наредних дана и разговарати детаљније”.

Тошић је, наравно, редовно пратио резултате Црвене звезде. Посебно је задовољан због успеха у Европи.

“Звезда је урадила велику ствар. Постала је стабилан клуб, редован учесник европских такмичења. Што се тиче Милана мислим да је могла да прође и боље у жребу. Били су ту Динамо Кијев, Бриж, па и Динамо Загреб. Милан није иста екипа као протеклих година. Види се и по резултатимо ове сезоне. Први су у Италији после ко зна колико времена".

"Биће тешко, али опет не треба ући са белом заставом. Милан јесте фаворит, није срамота од њих изгубили, међутим, Звезда мора да се бори, мора да тражи своју прилику и да је максимално искористи. Видећемо да ли ће бити и публике. У сваком случају треба се надати најбољем”, завршио је Тошић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести