У Пролетеру крећу у јуриш на пласман у европску конкуренцију

НОВИ САД: Поразом у градском дербију од Војводине (0:2), фудбалери Пролетера завршили су најуспешнију полусезону откако се такмиче у суперлигашком друштву.
Proleter/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић

Шесто место управа је окарактерисала као велики успех, мада остаје жал за изгубљеном четвртом позицијом. Анализирајући протекли период, тренр Бранко Жигић поделио га је у неколико делова: одличан старт, два пораза до прве репрезентативне паузе, серију од чак осам позитивних резултата и последњих пет резултатски промењивих кола.

- Старовали смо изузетно добро, а онда су уследили кикс с Бачком на „Карађорђу“ (1:1) и реми у Горњем  Милановцу с Металцем (1:1). Против Црвене звезде у Новом Саду били смо равноправни такмац, а потом и једна од наших наслабијих утакмица, с Радничким у Нишу. Дешавања и притисци на полувремену утицали су на то да доживимо убедљив пораз (0:3) - присетио се Жигић.

Пауза која је потом уследила добро је дошла Новосађанима.

- Играли смо у периоду о којем смо причали солидно, али то нису испратили и добри резултати и пласман, јер смо знали да вредимо много више. Збили смо тада редове и појачали тренинге. Исплатило нам се све то и квалитетним играма догурали смо с осмог, на четврто место на табели.

Пролетер је и овај део лиге почео резултатским киксом с Мачвом у Новом Саду (0:0).

- Меч са Шапчанима био је прави пример наше доминације и неискоришћених шанси и, уместо да славимо, морали смо да се задовољимо бодом. Уздигнутих глава и с пуно вере кренули у себе, ушли смо у серију од осам успешних утакмица, коју ћемо дуго памтити. Победама у гостима над Спартаком и Чукаричким, минималцима с ТСЦ-ом, Новим Пазаром и Напретком код куће, уз два ремија, на „Карађорђу“ с Вождовцем и у Лучанима против екипе Младости, на другу паузу отишли смо с четврте  позиције и с три бода мање од Војводине и Партизана.

Уследио је минимални пораз од Партизана у Београду.

- Поред пропуштених прилика за остварење већег бодовног салда, ту видимо и утакмицу с Партизаном. Били смо равноправни, успели да одржимо нерешен резултат, уз погођену пречку Илића, а гол смо примили у надокнади времена. Ипак, игром смо показали да имамо квалитет за високе домете, јер нам је мало недостајало да против наших најбољих клубова коначно остваримо повољне резултате.

До зимске паузе Пролетер је у четири кола освојио шест бодова.

- Игра с Партизаном улила нам је додатну снагу за финиш. Успели смо да, после велике борбе, савладамо Јавор, онда смо изгубимо у Сурдулици и тај пораз уследио је после доста нервозе и ситуација на које нисмо навикли. Показали смо недисциплину, за шта смо били кажњени. На сву срећу, следећи сусрет с Инђијом смо заслужено добили, а на опроштају смо изгубили од Војводине, у утакмици која је била пресликани дуел с истим ривалом у Купу Србије.  Одлично смо одиграли прво полувреме, пропустили да реализузјемо прилике, после чега је у наставку стигао пораз који нас је сместио на шесто место на табели. Искрено, надали смо се бољем пласману, али нам ни резултати конкурената Чукаричког и Спартака нису ишли наруку.

Највећи проблем који је утицао на бољи пласман била је неефикасност.

- Податак да смо постигли само 17 голова, а примили два мање, податак је који нам не иде у прилог. Сваки меч играли смо с намером да постигнемо гол више од ривала, стварали пуно прилика, али и промашивали немогуће. То је сегмент на којем морамо да радимо. Што се одбране тиче, испунила је очекивања и била једна од најбољих у лиги. Предводио ју је, по мени, један од најбољих голмана у лиги Петрић. Учинак осталих - Милошевића, Ковачевића, Леандра, Андрејевића, Бабића, Миросављева, Миленковића, Кнежевића и Галића, био је на завидној висини и допринео да остваримо висок  пласман. Остаје нам жал за изостанком Јовановића због операције, јер је био прави пример како се бори за боје клуба - додао је Бранко Жигић.

Михајло Поповић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести