У војвођанском дербију Спартак у Суботици дочекује Војводину

Градски стадион у Суботици сутра (14. марта) ће од 16 часова бити поприште новог, 58. првенственог дуела између Спартака и Војводине.
Nenad Lalatovic1
Фото: Ненад Лалатовић, фото: Ј. Грлић

У досадашњој историји, много више успеха имали су Новосађани, иако су, нарочито у последњих неколико сезона, „плави голубови“ умели да натерају ривала да прогута неколико горких пилула. Пред навијачима два клуба је нова фудбалска прича, нови су и актери који ће учествовати у њеном исписивању, па се очекује занимљива, тврда и неизвесна утакмица, у којој је улог обострано велики. Спартак се бори за улазак у плеј-оф, тренутно је на седмом месту на табели Суперлиге, док трећепласирана Воша, упркос тешком пролећном распореду, силовито корача ка пласману у европску конкуренцију.

- Можда неко и није веровао да ћемо у овој сезони играти овако како то чинимо, али је најбитније то што сам своју чврсту веру успео да пренесем на моје играче и да они играју на високом нивоу – истакао је Ненад Лалатовић, тренер Војводине. – Најбољи показатељ тога колико су усвојили оно о чему смо пуно причали и на чему смо упорно радили, јесу резултати које остварујемо. Зимус смо погодили с новајлијама, тачно сам знао ко и шта нам је потребно да бисмо играли на начин на који желим и још једном бих изразио велику захвалност председнику клуба Војиславу Гајићу и генералном директору Душану Бајатовићу због тога што су ми омогућили да доведем фудбалере које сам желео да видим у дресу Војводине.

Распоред овог пролећа, рекосмо, није био савезник екипи из Новог Сада, али је она до сада више него успешно одговорила на изазове и тренутно је тим који је освојио највише бодова у наставку сезоне. Нови испит, поново изузетно тежак, Војводина полаже у Суботици.


Здравље и животи су најважнији

Актуелна ситуација с проглашеном пандемијом корона вируса, неминовно се рефлектује на све области живота, самим тим и на фудбал. Отказују се широм света спортски догађаји, суспендују се такмичења у најатрактивнијим првенствима, па нас је занимало како на ту тему размишља учитељ фудбалера Војводине.

- Уколико релеватни људи код нас буду донели такву одлуку апсолутно ћемо да је прихватимо – јасан је био Лалатовић. – Животи и здравље људи широм света су најважнији и сада су угрожени и, иако се у ту тематику најбоље не разумем, јасно је да немам дилему око тога шта нам ваља чинити уколико одлука о прекиду првества и код нас буде донешена. 


- Пре свега, морам да нагласим да Спартрак има сјајног тренера Владимира Гаћиновића, стручњака ког изузетно поштујем и сматрам за једног од наших најбољих тренера. Заиста га необично ценим, успео је да направи такав тим који нас тера на опрез. Оно што ме посебно упозорава је чињеница да је ривал нас схватио изузетно озбиљно и да је у куп утакмици с Партизаном одмарао практично читав тим, како би покушао Војводину да победи у данашњем сусрету. Против црно-белих, дакле, Спартак није наступио у најјачем саставу, али ће то сигурно да уради у дуелу с нама, што потврђује размишљање да смо ми изузетно јаки. Ја то све разумем и данашњи дерби севера Србије, у то сам сигуран, донеће чврсту и неизвесну утакмицу, у којој су шансе за победу 50:50. Противнику сам захвалан због тога што нам је показао колико ћемо морати да будемо опрезни, а ми ћемо с наше стране учинити све да су у Нови Сад вратимо с нова три освојена бода.


Досадашњи биланс

Фудбалери Спартака и Војводине до сада су одиграли 57 првенствених утакмица. Успешнији су били црвено-бели из Новог Сада, који су остварили 34 тријумфа, 7 сусрета завршено је без победника, док је Спартак славио у 16 дуела. Укупна гол-разика износи 93:64 у корист Воше. Занимљиво је и то да је новосадска Стара дама успешнија од „плавих голубова“ и када су у питању дуели одиграни у Суботици: славила је у 15 наврата, остварена су само два ремија, а домаћин је био бољи у 11 дуела, уз гол разлику 35:35.


Ненад Лалатовић ће, више пута смо то истицали, данас моћи да рачуна на све играче, односно да састави, по њему, најбољу стартну поставу Војводине.

- Атмосфера међу играчима и у клубу је заиста добра, о чему сведоче и осмеси на лицима фудбалера које можете да приметите на тренинзима. За сваку утакмицу се посебно спремамо и чекамо њен почетак с нестрпљењем, па је тако и пред данашњу. Добро смо анализирали Суботичане, уверили се да имају одличан тим и да јако добро истрчавају полуконтре и контре после одузете лопте на својој половини и једноставно ћемо морати да направимо тактику да покушамо да се супротставимо свему томе – поручио је Ненад Лалатовић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести