Учинак фудбалера Војводине у јесењем делу сезоне: Роцков и Лакићевић играли без предаха

После 22 првенствена кола одиграна у Суперлиги Србије, фудбалери Војводине освојили су осмо место, што је сигурно резултат који је далеко слабији од оног којег су прижељкивали њихови навијачи.
radost Subotica
Фото: Немања Суботић (у средини), најбољи је стрелац Војводине у првенству, фото: Ј. Грлић

Узроке слабијих резултата, будимо искрени - и игара, потражиће струка, а ми се овом приликом бавимо статистичким подацима који на свој начин неки показатељи (не)оствареног.

Летос се у приличној мери осуо играчки кадар, па су клуб напустили Пушкарић, Маслаћ, Мелег, Палочевић, Синиша Бабић, Марко Кордић, Трифуновић, Кнежевић, Ђуришић и Гаврић, а када је сезона већ почела учинили су то и Планић, Малбашић, Трујић, Никола Ковачевић и млади Мићин. Истовремено, у Нови Сад су стизали на пробу многи недовољно афирмисани фудбалери, као и појединци за које се у том тренутку мислило да ће моћи да попуне празнине настале одласцима.

Већ рана елиминација из квалификација за Лигу Европе од просечног словачког Ружомберока и оставка Радослава Батака на место шефа струке после прве утакмице као да су трасирали пут ка водама просечности. Ненад Ванић је преузео посао главнокомандујућег, али је, услед сталних одлазака и долазака, морао константно да тумба тим.

Од почетка ове сезоне у домаћој конкуренцији, минутажу на суперлигашкој сцени добило је чак 30 играча. Једина двојица момака који су одиграли сваки секунд протекле јесени били су голман Емил Роцков и десни бек Иван Лакићевић. Њих двојица уписали су по максималних 1.980 минута у 22 утакмице, а следе: Душан Јованчић 1.869 (на 21 сусрету), Марко Вукасовић 1.838 (21), Немања Суботић 1.647 (22), Никола Антић 1.410 (18), Дамир Којашевић 1.225 (14), Синиша Саничанин 1.211 (14), Стефан Михајловић 1.185 (21), Александар Месаровић 1.149 (20), Ранко Веселиновић 1.080 (12), Ренан да Силва Алвеш 765 (9), Бодан Планић 540 (6), Филип Малбашић 528 (6) и Yозеф Овусу Бемпах 432 (8). На терену су се појављивали и: Yенан Бурековић, Петар Мићин, Кристијан Живковић, Михајло Нешковић, Лазар и Милош Зличић, Ивица Јовановић, Филип Бабић, Огњен Ђелмић, Парк Ин-Хјеок, Васко Калезић, Стефан Цебара, Младен Деветак и Лука Вујановић, који су имали мању минутажу.


Михајловићева четири гола у Купу

Што се постигнутих голова у свим такмичењима од летос до данас тиче, свакако треба напоменути то да је Филип Малбашић два пута био прецизан у првом сусрету с Ружомбероком у Новом Саду. То његов голгетерски учинак подиже на шест голова из осам сусрета.

Међутим, први на листи стрелаца је Стефан Михајловић, који је у Купу, тачније у дуелу с екипом Будућности из Добановаца, чак четири пута матирао противничког голмана, па, уз три првенствена гола, има на салду укупно седам погодака. Заједно с Малбашићем, укупно друго место на тој листи дели Немања Суботић, који је уписао и гол против Будућности. На истој утакмици стрелац је био и Којашевић. У дуелу с Динамом из Панчева, такође у Купу, Војводина је победила 2:1, а голове за Новосађане постигли су Стефан Цебара и један домаћи фудбалер (аутогол).


Воша је постигла скромна 23 гола, дакле за који промил више од једног по утакмици, а примили је 20 погодака. Дуго је на клупској листи стрелаца водио Филип Малбашић, који је одиграо само шест утакмица и онда отишао на Тенерифе. За то време постигао је четири гола и тек пред сам крај првог дела сезоне на челу га је претекао Суботић са пет голова. Малбашић и Којашевић деле друго место, а на трећој позицији су  Михајловић и Бемпах, који су се по три пута уписали у листу стрелаца.  Два гола постигао је Јованчић, док су по један дали Јовановић и Аврамовски.

Што се (не)дисциплине тиче, играчима новосадског суперлигаша арбитри су показали два црвена (Михајловићу, против Спартака ЖК у Новом Саду и Саничанину, против Чукаричког у Београду) и 41 жути картон, просечно нешто мање од два. Најчешће је јавном опоменом био укорен Марко Вукасовић - шест пута, док су једном мање то били Веселиновић и Јованчић. Четири жуте карте добио је Алвеш, по три - Бурековић и Михајловић, док су два пута опоменути Суботић, Лакићевић, Антић, Месаровић, Којашевић и Јовановић. Коначно, Нешковић, Планић и Саничанин добили су по једном ту врсту казне.

Генерално, све је мање интересовање за утакмице наших суперлигаша, а том неповољном тренду и те како су допринели и црвено-бели. У 22 сусрета уживо их је, по извештајима, гледало 37.820 гледалаца, или 1.719 у просеку. На “Карађорђу” је забележена укупна посета од прескромних 18.200 гледалаца (просечно 1.654), док је нешто више публике било на Вошиним гостовањима - 19.620 (1.783). Највећа посета у Новом Саду забележена је у утакмици 5. кола, када је сусрет Војводина - Партизан пратило око 7.000 љубитеља фудбала. У дуелу 11. кола између Црвене звезде и Воше на трибинама се нашло 8.120 људи и то је била укупно највећа посета коју су играчи Војводине имали протекле јесени.

A. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести