УЕФА покушава да спречи игнорисање косовског тима

БАКУ: Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА) пооштрава своја правила како би спречила државе, које не признају самопроглашену независност Косова, да игноришу косовски фудбалски тим, преноси АП.
uefa, tanjug
Фото: Tanjug/ J. Pap, arhiva

Ова политика обавезује све друге тимове да прихвате да играју против националних и клубских тимова Косова, ако је то резултат жреба, било на њиховој територији или на територији Косова, рекао је председник УЕФА Александар Чеферин.

Међутим, примећује АП, постоје неке рупе у правилима УЕФА.

Како објашњава агенција, нова правила односе се на утакмице, које се током квалификација играју код куће и у гостима, али не прецизирају шта ће се догодити ако се, на пример, косовска и шпанска репрезентација пласирају на Европско првенство.

Шпанија је једна од земаља ЕУ које не признаје самопроглашену независност Косова.

Тим такозваног Косова и даље ће у жребу квалификација бити одвојен од репрезентација с којима не игра из безбедносних разлога, као што су тимови Србије и БиХ.

Фудбалери такозваног Косова играће квалификације за Европско првенство 2020. године, које ће се одвијати у градовима у 12 држава, од којих чцетири - Азербејџан, Румунија, Русија и Шпанија, не признају самопроглашену независност јужне српске покрајине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести