Украјина ће носити забрањене дресове са слоганом "Слава херојима"

КИЈЕВ: Украјински фудбалски савез је данас усвојио фразу "Слава херојима" као свој званични слоган, иако је коришћење фразе на дресовима забранила УЕФА и изазвала гнев у Русији.
kijev pixabay
Фото: pixabay.com

Амбасаде САД и Велике Британије у Кијеву су исказале солидарност са Украјином у вези с избором дресова, који су украшени мапом Украјине која укључује Крим, пренео је Ројтерс.

Украјина у недељу игра против Холандије у првој утакмици на Европском првенству, а портпарол репрезентације је рекао да играчи планирају да носе нове дресове.

УЕФА је у четвртак поручила Украјини да може да задржи државну мапу на предњем делу дреса, али је додала да мора да уклони фразу "Слава херојима", јер има "историјске и војне конотације".

Андреј Павелко, председник ФС Украјине, отпутовао је хитно у Рим у четвртак на разговоре са УЕФА.

Он је путем Фејсбука поручио да је украјинско фудбалско руководство добило дозволу да слогани "Слава Украјини", који се појављује на дресу, као и за "Слава херојима", буду званични национални симболи на дресу.

"Да, наступићемо са овим дресовима", рекао је Олександр Гљувински, портпарол украјинске репрезентације.

Украјина поручује да је дрес симбол националног јединства.

"Допада нам се изглед националног тима Украјине и мислимо да је ово сјајан начин да изразимо нашу подршку", рекла је отправница послова САД у Кијеву Кристина Квен за Ројтерс.

Ројтерс додаје да председник Русије Владимир Путин "није подизао тензију због дресова, али су неки руски званичници изнели примедбу због мапе, јер је Русија 2014. године анектирала Крим, који је међународно признат као део Украјине."

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести