Војводина нема пара да задржи најбоље играче

“Времена су се невероватно променила и играчи сада гледају у сто евра где им је бољи уговор. Не схватају да то ништа не значи”, поручује председник Војводине Душан Мијић који ради на довођењу потребних појачања за Европу.
vojvodina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Тренинг центар Војводине у ФЦ” Вујадин Бошков” био је крцат фудбалерима који су стигли на почетак припрема. Чак 39 фудбалера појавило се на првој прозивци тренера Радослава Батака, а неки су изостали због обавеза у репрезентацији и тек касније ће се прикључити тиму. На првом окупљању  били су играчи који су дошли на пробу и разних су профила - од нападача Велимира Станковића који долази из шведске Хускварне, преко штопера ОФК Београда Милоша Златковића, до десног бека Марка Богојевића који је стигао из немачког Дахау.

Колико они могу да помогну Војводини која за мање од четири недеље игра прву званичну утакмицу у сезони? Тешко је рећи у овом тренутку.За сада је као нови фудбалер промовисан само Немања Суботић из добановачке Будућности, а у наредним данима би требало да потпише и Махир Карић из сарајевског Олимпика. Преговара се са Фејсалом Мулићем и Тарасом Бондаренком, Саша Јовановић се за сада чини као прескупа опција, а још неколико играча је занимљиво тренеру и управи новосадског суперлигаша.

Радослав Батак каже да колико се пара уложи - такав играч ће и доћи, док на првом званичном тренингу на јунском сунцу мотивише своје играче да забораве на плажу.

- Ми смо професионалци и бавимо се послом који волимо. Мали проценат људи може да каже да ради оно у чему ужива. Лето или зима, мотива мора да буде, фудбал мора да буде највећа мотивација. Не можемо да побегнемо од овако раних припрема. Видели сте како је Чукарички испао рано и то им се одразило на сезону. Морамо да имамо кадар од 22 играча који ће бити пођеднако третирани – рекао је Батак.

Времена су се невероватно променила и играчи сада гледају у сто евра где им је бољи уговор. Не схватају да то ништа не значи (Душан Мијић)

Управо је тај кратак кадар правио проблема у никад дужој сезони за Војводину у којој је одиграно чак педесет утакмица, па су у финишу такмичарске године, која је била пре само две недеље, испробавани млади фудбалери и тражили се они који би могли да се претворе у ослонац за европске квалификације.  Међутим - појачања су неопходна.

Председник клуба Душан Мијић казао је да је задовољан учињеним у претходној турбулентној години, а у односу на председника Надзорног одбора Драгослава Вуковића мало је “умеренији” у оцени да је циљ улазак у групну фазу Лиге Европе.

- Мене је фудбал научио да детаљи могу да одлуче такве ствари. Знам да када смо били прваци сви су прогнозирали испадање из Лиге. Љупко и Косановић су преузели екипу, отишло је десетак играча, а ми смо од првог кола били први на табели. Искочили су Михајловић, Јокановић, Воркапић, Вујачић, па и ја сам био млад. Дакле, сви сем Шестића. Потребно је много фактора да се потрефи да бисмо дошли до групне фазе Лиге Европе - навео је Мијић за МОНДО.

Он је казао да званичних понуда за најбоље играче нема и верује да их неће ни бити док трају евро-квалификације, али да Војводина нема средства којима би зауставила играче који желе да оду.

- Видели сте Живковића у Партизану - направио је пример Мијић и објаснио: - Ако играч има добру понуду, њега не интересује ништа друго, дође у клуб и каже да не жели да тренира. Кажу, па што га не суспендујете? Не можемо то да радимо са њим. Губи он, породица, губи клуб. Када играч пожели да оде не можеш га зауставити, ми немамо финансијске услове којима ћемо га задовољити да би остао.

Претпоставља седа би први могли да оду Филип Малбашић и Дејан Мелег, али Војводина је остала већ без три важна играча из прошле сезоне - Дарко Пушкарић, Александар Палочевић и Синиша Бабић. Њима је истекао уговор и одбили су продужетак сарадње.

- Са Палочевићем смо разговарали сигурно шест месеци. Он понавља да има пуно проблема у породици и да му услови које ми нудимо не задовољавају њега. Жели да оде тамо где ће добити боље финансијске услове и пожелели смо му срећу. Пушкарић је дуго у клубу и не жели да продужи сарадњу, као и Бабић који се задовољио играња у Војводини.

Ми смо професионалци и бавимо се послом који волимо. Мали проценат људи може да каже да ради оно у чему ужива. Лето или зима, мотива мора да буде, фудбал мора да буде највећа мотивација (Радослав Батак)

Војводина у четвртак полази на Златибор где ће одрадити први део припрема, а идеално би било када би Радослав Батак већ тада на окупу имао нове играче са којима би могао да увежбава своје тактичке замисли, а Мијић поручује да ће сигурно двојица играча бити “завршена” до тада.

- Играчи чекају задњи моменат где ће добити већу плату. Жури се нама, али не и њима. Хтели смо да буду већ овде, али они су рекли да ће тек за пар дана дати одговор.

Члан шампионске генерације Војводине из 1989. године каже да је тешко поредити његово време са овим садашњим пошто играчи пре свега мисле на новац, а не на неке друге ствари.

- Узели смо шампионску титулу када нико није причао о новцу. Када су Звезда, Динамо, Партизан и Хајдук имали по 200 хиљада марака за освојену титулу - ми смо имали четири хиљаде марака. Времена су се променила невероватно и играчи сада гледају у сто евра где им је бољи уговор. Не схватају да то ништа не значи. Да ли сто или триста, данас их имаш - сутра их немаш. Такво је време дошло да размишљају о томе и не интересује их да ли је у питању Војводина, Партизан или Звезда .

Војводина је измирила дуговања према бившим играчима и тренерима и тако добила евроли-

ценцу за Лигу Европе, али финансијска ситуација је и даље далеко од идеалне.

- Ми све исплаћујемо по питању личних доходака играча и све што се тиче елементарних ствари. Све функционише као да смо одлично стојећи клуб. Али ту су дугови од раније који стоје, па стоје. Можемо да их вратимо само ако направимо неког новог Красића, Јовановића, Качара - казао је Мијић и подвукао: -Ми једноставно немамо другу опцију.

Милутин Вујичић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести