Жреб првог кола квалификација за Лигу шампиона 8. августа: Звезда међу носиоцима до баража

Квалификације за Лигу фудбалских шампиона ове године играће се по модификованом систему.
Liga sampiona/Fonet
Фото: FoNet

Одиграће се четири кола, као и до сада, али само по једна утакмица, а домаћин ће се одређивати жребом.

Жреб претквалификација, у којем ће учествовати четири тима, и првог кола одржаће се 8. августа. Било је планирано да наш првак учествује у квалификацијама од другог круга, међутим, због коронавируса УЕФА је  донекле изменила систем квалификација, па ће црвено - бели на терен већ 18. или 19. августа. Нема пуно промена  у односу на прошлу сезоне што се учесника у квалификацијама тиче, Црвена звезда  ће имати  сличне ривале као и прошле године. У првом кругу  наш првак не би требало да има тежак задатак  јер је сасвим сигурно да ће бити носиоц, што доноси повластице, па ће извесно избећи Селтик, Молде, Ференцварош, првака Пољске. Ни у другом колу, када ће се овом каравану придружити прваци Хрватске (Динамо), Данске (Митјиланд) и Швајцарске (Сент Гален или Јанг бојс) Звезда реално има шансе да прође даље.  

Са мало среће наш шампион би могао и у трећој рунди да буде међу носиоцима, а за то је потребно да  у другом колу испадне  једна или две екипе које тренутно имају бољи коефицијент: Сент Гален или Јанг бојс (Швајцарска), Митјиланд (Данска),  Динамо (Хрватска), Селтик (Шкотска), Лудогорец (Бугарска) и Астана (Казахстан).  

У четвртом кругу (бараж) играће се по две утакмице, што значи да би Звезда, ако би стигла до баража, за ривала могла да добије неку од ових тимова који ће се прикључити у финишу квалификација: Славија (Чешка), Олимпијакос (Грчка), Ајакс (Холандија) и Салцбург (Аустрија).   

Жреб за прво коло квалификација је 8. августа у Ниону, први круг је на програму 18. и 19. августа: а носиоци у првом колу су: Селтик (Шкотска), Астана (Казахстан), Лудогорец (Бугарска), Црвена звезда (Србија), Карабаг (Азербајyан), Молде (Норвешка), Шериф (Молдавија), Ференцварош (Мађарска), Дундалк (Ирска), Слован (Словачка), Судува (Литванија)...

У квалификацијама ће још играти: Омонија (Кипар), Сарајево (Босна и Херцеговина), Фола Еш (Луксембург), Динамо, Тбилиси (Грузија), Ђургарден (Шведска), Флора (Естонија), Динамо Брест (Белорусија), Рига (Летонија), Конакс (Велс), Еуропа ФЦ (Гибралтар), Ки (Фарска Острва), КР (Исланд), КУПС (Финска), Флоријана (Малта).  

У првом колу учествоваће још и клубови из Албаније, Израела,  Пољске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Јерменије. У овим државама прваци се још не знају, а шампиони Пољске и Румуније биће међу носиоцима.  

У передквалификацијама, које су на програму 8. августа, играће прваци Северне Ирске, Косова, Андоре и Сан Марина (Тре Фјори).

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести