Габрић и Фаркаш се издвојили

Наставља се узбудљива борба на Отвореном првенству Суботице. У дербију 4. кола састали су се двојица водећих, Горан Габрић и Золтан Ковач Стрико.

У самом отварању Золтан је одиграо непрецизно, Габрић је то искористио, веома брзо захватио је пуну иницијативу, затим освојио пешака и створио велику позициону предност, која се из потеза у потез све више повећавала. Пред нерешивим проблемима Золтан је предао партију. Први фаворит ИМ Тибор Фаркаш и даље игром не блиста, и уз доста среће у 4. колу савладао је Пајзера. Морамо истаћи да је Пајзер одиграо добро, али се није снашао да искористи пружену прилику и добије партију. У таквим случајевима правило се и овај пут потврдило: Кад гол не даш, ти га примиш!  

На трећем столу Михаљ Пацал поново је био добар и сигуран, против Атиле Нађа није желео да ризикује, одиграо је коректно и партија је завршена ремијем.

Пето коло донело је дерби Фаркаш – Габрић на првом столу у коме је севало од почетка до краја партије. Габрић је желео победом да учврсти вођство, а ИМ Фаркаш да победом нанесе први пораз водећем и сам преузме вођство на табели. Отварање је нешто боље одиграо Габрић, али како је партија одмицала Фаркаш је преузимао иницијативу и стекао бољу позицију, чини се у једном тренутку чак и добијену, али пошто то није искористио, дерби је окончан ремијем. Велику и заслужену победу остварио је Золтан Ковач Стрико, који је после пораза у 4. колу смогао снаге и сјајном игром белим фигурама савладао другог фаворита турнира Атилу Нађа. Лаке али веома важне победе забележили су Љубомир Вранић, ФМ Лабуд Шћепановић и Весо Аврам.

У шестом колу водећи Габрић и поред добре игре није могао да постигне више од ремија против Вранића, што је искористио Фаркаш и победом стигао до деобе првог места са Габрићем. Овај двојац до сада показује најсигурнију игру и они су уједно и најозбиљнији кандидати за свеукупни тријумф. Иако први фаворит Фаркаш игром није блистао , против Золтана Ковача је рутински стигао до победе.

После завршене партије Золтан је рекао:
Једним непрецизним потезом сам себе сам победио.

И заиста је тако било. Важне победе забележили су још и ФМ Лабуд Шћепановић, Михаљ Пацал и Иван Седлак.

Седмо коло било је врло борбено и неизвесно до самога краја. Водећи су искористили пружене прилике и новим победама све су ближе зацртаном циљу, титули првака Суботице. И овог пута на руку су им ишли и противници.  Шћепановић је непрецизно одиграним отварањем дозволио Фаркашу да стекне пуну иницијативу, што је за последицу донело губитак централног пешака и на крају се црна позиција распала. На другом столу се чинило да је Пацал исправно жртвовао квалитет, успут је за њега узео и два пешака и створио изгледну позицију, али онда је одиграо један врло лош потез којим је, практично, сам себе победио. Габрић је лепо искористио указану прилику и стигао до важне победе. Вредну победу, која га је укључила у борбу за прво место, забележио је и ФМ Бела Месарош. 

После 7 одиграних кола воде Габрић и Фаркаш са по 6 поена, следи Месарош са 5,5 , а за њим и петорица играча са по 5 поена. Осмо коло донеће занимљив расплет у врху, а састају се:Габрић – Месарош, Седлак – Фаркаш, Шћепановић – Пацал...

М. Марави

Средојевићу велемајсторски бал

У предивном амбијенту ресторана Фонтана, у центру Новог Сада, завршен је претпоследњи из велике серије међународних зимских турнира. Гост из Мађарске, интермајстор Бенце Корпа, коме је ово први наступ у Србији, убедљиво је тријумфовао. Након серије од 5 из 5 првих кола, скупио је снаге и за завршни скок за скор од 7,5 поена из 9 партија, а на том путу је морао да победи и неугодног ВМ Мирослава Марковића, коме није одговорао нерешен резултат. Одличан резултат је направио и интермајстор из Љига Иван Средојевић, који је мудром игром успео да дође до 7 поена и тиме обезбеди прву, надамо се не и последњу, велемајсторску норму.

Иван је у налету форме, па од њега очекујемо висок резултат и на актуелном турниру који се од 7. до 12. марта одржава на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Од осталих такмичара треба похвалити борбеног интермајстора Мирослава Пуцовског из Илока, као и Душана Чоловића који се опоравио после два неуспешна наступа и овде дошао до високог 4. места. Једина дама на турниру је поразом у последњем колу покварила добар пласман, али надамо се да ће нас Елмира Мирзоева опет посетити, јер и Москва више није тако далеко. 

С. Дражић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести