АБА: Црвена звезда и Партизан пред прву утакмицу полуфиналне серије

Шта рећи за дуеле вечитих ривала у било ком спорту осим да су по правилу пуни набоја, резултатски неизвесни и борбени, па се ништа друго не очекује ни у полуфинале кошаркашке АБА лиге између Црвене звезде и Партизана.
aba liga
Фото: ABA liga

Црвено-бели су по прогнозама фаворити, пре свега због чињенице да су у лигашком делу забележили 21 победу из 22 утакмице. Али ни у ком случају не треба отписати црно-беле (14 победа у лиги) упркос поразу који су претрпели у последњем колу. Колико вечити кошракшаки дерби може да буде непредвидив говоре и подаци из историје њихових међусобних дуела. До сада  су се састајали  37 пута у регионалној лиги, Партизан води у укупном скору 19:18.

У полуфиналу су се састајали четири пута и три пута је Партизан био бољи, два пута је прошао у финале, једном освојио титулу.

Црвено-бели су свесни своје снаге и у полуфинале улазе силно мотивисани, испунили су први циљ, а сада желе и пласман у Евролигу.

- Серија ће бити специфична, пре свега јер је између утакмица период од седам дана, тако да нам је веома битно да добијемо прву. Добар старт у серији је важан, али не и пресудан за пласман у финале.У случају неуспеха, имаћемо доста времена да се припремимо за другу, па потенцијално и трећу утакмицу. Важно је да што пре уђемо психолошки у серију, да уђемо концентрисани и с великом енергијом, а што се тиче мотивације, она неће фалити. Заслужено смо завршили лигу на првом месту и то је веома битно јер доноси предност домаћег терена, имаћемо већу подршку навијача, карте су одавно распродате, што ће бити плус за нас. Играли смо три пута с Партизаном и знамо шта и колико може да пружи, као што и они знају нас. Одлучиће нијансе, али мислим да имамо чему да се надамо – рекао је тренер Црвене звезде Милан Томић.

С друге стране, тренер Партизана Андреа Тринкијери мирно гледа на почетак серије и нада се да његов тим може да нађе мотив више да савлада великог ривала.

- Мислим да Звезда улази у полуфинале са звањем фаворита, али нама то одговара. Увек је боље бити аутсајдер, јер у тим случајевима и ситница може да доведе до преокрета и до успеха. То говорим из свог искуства, већ сам био у таквој ситуацији. Важно је што смо здрави и комплетни и веома добро знамо противника. У доброј смо форми, имамо три победе у последњих пет дуела и без обзира на то што ће бити више Звездиних навијача, надамо се успеху – поручио је Тринкијери.

Улог је огроман, победник АБА лиге пласираће се у најелитније такмичење Старог континента, зато се у оба полуфинална дуела очекује велика и неизвесна борба. Чињеница је да победа у првој утакмици полуфиналне серије није пресудна, али је и чињеница да онај ко боље стартује добија, пре свега, на психолошком плану и логично за корак је ближи великом финалу.

Распоред полуфинала

Црвена звезда – Партизан

1. меч - субота (19)

2. меч - 30. март        (19)

3. меч (по потреби) - 6. април     (20)

 

Цедевита – Будућност

1. меч - 25. март        (19)

2. меч - 31. март        (19)

3. меч (по потреби) – 7. април     (19)

        М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести