АКК ”I came to play” крупним корацима ка испуњењу планова

НОВИ САД: Пут ка испуњењу животних циљева почиње првим кораком који је пословично најтежи, али истрајност, снага и визија одређују дужину и тежину тог пута. Сваки посао, ма колико тежак био, биће сигурно лакши ако се обавезе и задаци поделе на више људи, а управо је једна група новосадских кошаркашких посленика кренула у пројекат вредан сваке пажње.
1
Фото: Д. Малешев

Михајло Делић, идејни творац и први човек кошаркашког кампа “I came to play”, који се већ 12 година одржава на Летенки за полазнике из региона, отишао је корак даље, проширио изазов и регистровао клуб који ће већ наредне сезоне играти Другу српску лигу, с циљем да се у наредних неколико сезона домогне Прве Б, а касније и АБА 2 лиге. Екипа људи која је укључена у овај пројекат је за поштовање, ту су, уз Делића, Јово Станојевић, Драган Ћеранић, Бранко Цветковић, Горан Иконић, Сава Рајковић и Душан Домовић Булут, а пројекат клуба, који ће свима пружити шансу бесплатно, већ је скренуо пажњу на себе.

- Желели смо да направимо клуб који може да буде пример добре праксе. Нови Сад има потенцијал, студенти из читаве Србије и региона долазе на факултет, а проблем је што момци са 18 година престају да тренирају кошарку јер немају избора. Када играчи изађу из година у којима се плаћа чланарина  најчешће престају да се баве спортом. Немају простор за квалитетан тренинг и академски рад у исто време и управо то желимо да променимо – рекао је Михајло Делић. - Сви у клубу радимо волонтерски, помажемо саветима и играмо док се не уђе у Прву Б лигу и желимо здрав нуклеус који ће се даље развијати, уз институционалну подршку Новог Сада и Кошаркашког савеза Србије, сматрамо да можемо да урадимо оно што смо наумили. Сада смо у Другој српској, играли смо Летњу лигу, успели смо кошркашки да оживимо “Еђшег” и уз рефлекторе да га испунимо публиком која је жељна кошарке. Постоји још интересената који ће се укључивати у наш пројекат како буду завршавали играчке каријере, а жеља је да се на нашем путу од Летње до Прве Б лиге дефинишу проблеми с којима се сусреће кошарка код нас и да заједно кренемо да их решавамо с нашим партнерима.

Уз бесплатно бављење кошарком, играчи ће имати професионалне услове за рад. У договору с Градом, база ће бити Спенс, а идеја је да се врати систем који је некада постојао и који је изнедрио највећа кошаркашка имена у нашој земљи, па и људе који воде овај клуб.


Велика подршка

Добра идеја је већ наишла на плодно тле, програм се партнесрски развија уз подршку Града Новог Сада и амбасаде Сједињених Америчких Држава, а добар рад на већ поменутом кампу “I came to play” је додатна референца и све је више заинтересованих који су ради да стану уз овај пројекат.

- Искористио бих прилику да се захвалим “Дневнику” на медијској подршци, градоначелнику Милошу Вучевићу и свима који разумеју значај и потребу Новог Сада за једним оваквим пројектом. Наш заједнички циљ је да у Новом Саду публика поново почне да гледа добру и здраву кошарку, а да младе људе усмеримо на академски напредак бар једнако као и на развој њихових спортских потенцијала – поручио је Делић.


- Млади играчи ће имати врхунске услове, девет тренинга, припреме, суплемнтацију итд. и у том погледу ћемо бити у вези са професионализмом. Тражићемо континуитет и напредак, а обезбедићемо све, закључно са квалитетним такмичењем и наставком школовања. Имамо могућности да понудимо и бесплатне академске и спортске стипендије на увинерзитетима у Србији и иностранству. Сваке године ће наш клуб играти ААУ универзитетске турнире у Америци под именом Нови Сад и на тај начин привлачити скауте највећих светских универзитета у наш град и регион. Квалитет и искуство којим располажемо је велико и мислим веома добро за Нови Сада, а имамо спреман буyет, планиран да подржи младе академске грађане нашег града и уједно испуни високе спортске циљеве – истакао је Делић.

Некадашњи златни млади репрезентативац Драган Ћеранић каријеру је после Новог Сада направио у подгоричкој Будућности, а касније играо широм Европе, он је један од људи укључених у овај пројекат.

Фото: Д. Малешев

- Много клубова држи играче и родитеље као таоце спорта, а као Новосађанин и као кошаркаш се с тим не слажем. Кроз квалитетну причу ћемо направити што је могуће бољи систем, јер је све мање кошаркшки поучене деце, али су им сервиране нереалне приче тренера и менаyера. То желимо да избегнемо и да пробамо да развијемо здраву атмосферу и поново етаблирамо Нови Сад као кошаркашки центар где постоје људи са кредибилитетом и амбицијом. Људи смо који су готово све у животу добили од кошарке и желимо нешто да вратимо. Сви ми смо изнедрени из система који је некада функционисао, а коме смо данас, нажалост, окренули леђа. Време је да се тако нешто поново заживи у Новом Саду – јасан је Ћеранић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести