Анкета шпанске Марке: Нова Југославија би победила Дрим тим

Још увек се љубитељи кошарке понекад запитају колико би успешна била репрезентација Југославије да није дошло до распада земље.
Bogdan Bogdanovic
Фото: ФИБА

Поготово када су после Влада Дивца, Дражена Петровића и Тонија Кукоча европски играчи почели редовно да одлазе у најјачу лигу на свету - НБА. Сада их са простора Балкана има заиста доста и неки су и окосница својих екипа, као што су Никола Јокић из Србије и Лука Дончић из Словеније. Једна од најпознатнијих спортских новина у Шпанији Марка спровела је анкету међу читаоцима о томе ко би сада био победник у дуелу Сједињених Америчких Држава и тима који би сачињавали најбољи играчи из држава бивше Југославије. Веровали или не, чак 60 посто испитаника сматра да би наша екипа била боља од Дрим тима.

– Колико би далеко догурао југословенски тим да се СФРЈ није распала – пита се аутор текста у Марки.

Наводећи све трофеје и медаље које су од 1992. до данас освојиле репрезентације нових држава насталих распадом Југославије, новинар је истакао да је застрашујуће размишљати где би била граница тима са толико талената. За организаторе игре издвојио је двојицу Срба и једног Словенца.

– Милош Теодосић је један од најбољих европских плејмејкера последњих десет година. Он је класу показао и у Виртусу из Болоње након повратка из НБА.

После Теа на ред је дошао и Василије Мицић, за кога је речено да је био једна од највећих нада балканске кошарке и да је експлодирао последње две године. Трећи је Горан Драгић. Аутор је напоменуо да је овај трио више него довољна гаранција за успех сваког тима.

Следи још једна тројка од које би се тресла свака одбрана света. Предводи је Богдан Богдановић, један од највећих талената европске кошарке последње деценије. Уз њега је постављен прекаљени кошгетер Бојан Богдановић, па Немања Бјелица. Шпанци посебно воле још једног Словенца – Луку Дончића. Један од најбољих НБА играча прославио се у дресу Реал Мадрида пре него што је појачао Далас и за кратко време постао лидер тима.

– Његов нападачки арсенал је незаустављив. Може да игра на било којој спољној позицији замишљеног југословенског тима. У пару са Богданом Богдановићем, “нова Југославија” би имала страховит тандем да пољуља било ког ривала.

Како споља, тако и у рекету наилазимо на бесконачни таленат.

– Југословенски тим се не може замислити без Николе Јокића, олстар играча Денвера и прошле године члана прве петорке НБА лиге. Ту је и Дарио Шарић, играч који напредује и поштено одрађује све задатке у рекету.

Аутор текста је на “петице” поставио Бобана Марјановића и Николу Милутинова, а цео тим комплетирао је Бојаном Дубљевићем.

У саставу доминирају Срби

Из тима најбољих играча држава бивше Југославије изостављен је црногорски ас Никола Вучевић, члан Орланда. Према Марки, биланс “нове Југославије” су седморица Срба, по два Хрвата и Словенца и један Црногорац. Овако изгледа екипа аутора анкете: Милош Теодосић, Василије Мицић, Горан Драгић, Богдан Богдановић, Бојан Богдановић, Немања Бјелица, Лука Дончић, Никола Јокић, Дарио Шарић, Никола Милутинов, Бобан Марјановић и Бојан Дубљевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести