Баскеташи Србије најбољи у Сплиту, настављају припреме за Токио

БЕОГРАД: Репрезентација Србије у баскету 3на3 тријумфовала је на међународном турниру у Сплиту савладавши у финалу селекцију Русије 21:12.
kosarka
Фото: freeimages.com

Српски баскеташи интезивно се припремају за Олимпијске игре у Токију, где ће овај све популарнији спорт имати ремијерно издање.

"Селектирали смо осморицу баскеташа и са припремама смо почели још почетком априла, учешћем на турниру у Новом Саду“, рекао је Тањугу селектор баскет 3на3 репрезентације Србије Горан Војкић.

"Потом смо тренирали у Београду, где смо у само пет, шест дана одмерили снаге са неколико наших тимова и селекцијом Катара. Све се наставило низом утакмица у Холандији и играњем на престижном турниру „Биг 12“ у Француској, у другој половини маја, где смо победом у финалу над селекцијом САД освојили прво место“, сумирао је досадашњи рад Војкић.

На ширем списку репрезентације су: Душан Домовић-Булут (Нови Сад), Михаило Васић, Стефан Стојачић, Александар Ратков, Стефан Којић (Лиман), Марко Савић, Дејан Мајсторовић (Уб) и Максим Ковачевић (Амстердам).

Српским баскеташима предстоји турнир у Београду 18. и 19 јуна, на отвореним теренима на Калемегдану, где ће им противници бити Украјина, Израел, Хрватска, Мађарска и Холандија.

"Тиме ћемо заокружити главни део припрема, а по завршетку турнира у Београду скратићемо списак и изабрати четворицу играча који ће наступити на Играма у Токију. Морам да нагласим да ће свих осам играча остати на окупу до поласка за Јапан, како бисмо задржали интезитет тренинга“, закључио је Војкић.

Један од двојице тренера српске репрезентације Марко Ждеро истакао је да су сви играчи веома мотивисани.

"То су најквалитетнији баскеташи на свету, са њима је веома лако радити“, поручио је Ждеро, са којим у стручном штабу ради и Данило Лукић.

О доминацији Срба на баскет теренима широм света сведочи податак да су међу петорицом најбоље рангираних играча, чак четворица из Србије, а да је већ дуго Домовић Булут.

"Квалитетом појединаца који посдујемо, свакако смо главни претенденти за медаљу на Олимпијским играма. Тако се и припремамо. Постоји мали притисак, али ови момци су најбољи када је притисак највећи. У Токио идемо по злато, без лажне скромности. Успех је свака медаља на Олимпијским играма, али то нас неће задовољити“, закључио је Ждеро.

Према систему такмичења, на Олимпијским играма наступиће осам селекција, по једнокружном бод систему.

Две првопласиране репрезентације директно ће се пласирати у полуфинале, док ће селекције од трећег до шестог места играти у доигравању за пласман међу четири најбоље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести