Човић: Специфична сезона, аларм увек упаљен у АБА лиги

БЕОГРАД: Председник КК Црвена звезда Небојша Човић изјавио је данас да није забринут што се црвено-бели тренутно налазе на трећем месту у АБА лиги и поручио да је аларм у клубу увек упаљен због свега што прати регионално такмичење.
covic, tanjug
Фото: Танјуг

"Ова сезона је специфична у смислу да смо негде у јуну направили велике промене, 11 нових играча и комплетно нови стручни штаб са пет људи, то је када изађемо на терен 16 нових људи. И нормално је све што се догодило јер не можете континуитет држати у недоглед. Сад смо ушли у нови циклус. Ова два пораза од Будућности ме подсећају на ону сезону кад смо имали два пораза од Цедевите, Будућност је била прва, превиђали су нам свашта, али је на крају колико се сећам Црвена звезда освојила лигу", рекао је Човић Танјугу.

Према његовим речима, за клуб би било добро да заузме најбољу могућу позицију која даје предност домаћег терена за плеј-оф и још верује да ће се то догодити, јер има још доста да се игра:

"Наши циљеви су да освојимо регионалну лигу и да на тај начин потврдимо ове три претходне сезоне. Понављам, сезона је специфична и аларм јесте упаљен, из више разлога, али и зато јер је аларм увек упаљен када играте АБА лигу. Међутим, упаљен је и због свих иновација које смо направили, али и некаквих пропратних појава где ја као председавајући АБА лиге не могу о њима директно да дискутујем, али тиме што их спомињем желим да подсетим на времена када сам о томе дискутовао"

Човић истиче да то што не говори јавно баш о свему, ради зато што је председавајући АБА лиге и има обавезу да штити лигу.

"Али то не значи да не видим неке ствари око себе, да не знам за нека писма која путују са југа на север, да не чујем за покушаје наметања притисака, да не видим да се на неким утакмицама делегира по принципу “националног кључа”, иако га нисмо изгласали на скупштини у Загребу. Онима који прате биће све јасно".

"Онима којима није јасно, да појасним макар мало. Борићемо се да се заштитимо од таквих ствари, од амбијента који у себи садрже параноичне поставке, у смислу некаквих завера. Принцип ми је јасан, многи заборављају да сам дуго у кошарци. Ту имате и аутопројекције, да појединци приписују другима све оно што би они да раде, или већ можда и раде? Све се ради постепено, тако да се изврши притисак и на менаџмент лиге и судије. Семе таквог приступа, та школа је зачета у Београду, па се сад стицајем околности и ангажовањем појединих људи пренеси на средине у којима тренутно раде. И не упозоравам да ће се то радити, то се већ ради".

Као председник лиге, Човић апелује на све клубове АБА и АБА друге лиге, да учествују у уређеној лиги, да не наседају на притиске и не учествују у покушајима лобирања, јер се у АБА лиги правила знају и трошкови су покривени за све клубове.

"Спонзори који су уложили велики новац не желе лигу у којој се не знају правила и која подсећа на АБА лигу у организацији компаније Сидро. Понављам, то што не реагујем, не значи да не видим. Многима не прија успех једног клуба, што је такмичарски и у смислу амбиција разумљиво, али нека се за то изборе на терену, а не по кабинетима, разним ресторанима, кафанама и покушавају да инфилтрирају своје “чауше” у органе регионалне лиге и чак и на тај начин утичу на рад лиге и застраше противнике".

Како наводи, протура се једна опасна теза - наводно, шта ће се догодити са лигом и клубом чији сам председник ако Црвена звезда не буде прва?

"И у том смислу већ имамо озбиљна лобирања по разним просторима бивше СФРЈ. Ево одмах да кажем, ништа се неће догодити и ако не будемо први, јер смо направили систем да траје, а и сећам се времена бахатости и ароганције неких у прошлости, јер сада имамо и епилог и производ те бахатости. Како бих рекао “сачувај ме Боже ароганције великих, али и осетљивости малих на ту ароганцију великих”.

Први човек црвено-белих искористио је прилику да позове навијаче на утакмицу са Цедевитом, као и на све преостале утакмице АБА и Евролиге.

"Потребна нам је њихова помоћ, потребно нам је да и јавност и навијачи посматрају како се понашају одређени актери да би се обезбедила максимална регуларност".

Човић не крије да је веома задовољан учинком тима у Евролиги, али да је она опасна због динамике такмичења.

"Имали смо паклени децембар са 10 утакмица, у јанауру 10, тешко је издржати тај ритам, сада Ефес у Истанбулу, у недељу Цедевита у Београду, па уторак Химки у Београду, четвртак Макаби у Тел Авиву итд. То помало излази из оквира где можете да кажете направићемо добру психичку и физичку припрему. Немате просто времена за то. Почели смо од 1. октобра и до краја године одиграли 29 утакмица, на три дана, када узмете тренинге, путовања, то је веома тешко. Ми јесмо клуб из земље кошарке, али немамо чартер. Жалгирис који такође долази из земље кошарке га рецимо има, то је одличан пример, што њима знатно помаже. Боље је направити добар превоз него спавати по аеродромима шест-седам сати. Нажалост, на аеродромима још нема сала за тренинг".

Он сматра да је у таквој ситуацији најважније бити прави када се бори за трофеје.

"Нелогично је очекивати да једна екипа у било ком спорту буде у форми целе сезоне. Ниво форме мора да се темпира за фебруар за Куп Кораћа, па за април за АБА лигу, па после нашу лигу када се одлучује о трофејима. Важне су наравно и ове остале утакмице, када се заузимају позиције, али трофеји су приоритет".

Управо зато, Човић наглашава значај Евролиге.

"Не оптерећујемо се Евролигом, али те утакмицу су значајне јер се на њима подиже ниво квалитета тима, играчи брже сазревају, добијате компактност и хомогеност, стабилузује се екипа. Признаћете, ако Звезда има 30 јаких утакмица у Евролиги она тако коригује свој начин игре, па кад изађете на утакмицу у АБА лиги ретко који тим то може да прати. То је предност, а недостатак је, сем напорних путовања, тај психолошки моменат где после Реала идеш рецимо на неко мање гостовање и није лако мотивисати тим. То нам је све познато и боримо се са тим неколико сезона".

Незаобилазна тима без дилеме је и Фајнал-фор у Београду.

"Сигурно знам да ће доћи мај 2018. и да ће у мају сигурно бити Фајнал-фор у Београду и сигурно у Арени. Уопште не знам која ће четири тима бити. Жеље увек постоје, али треба да будемо реални. Звезда је већ показала да је чудо у протеклим сезонама, па и овој, ако неко мисли да је лако добити Реал, Валенсију или Армани на страни он се грдно вара. Неке ствари је лично објаснио просле недеље и Шарунас Јасикевичијус, па немам шта да додам на ту тему, када Вам и неко ко долази из Литваније и ко је био велико име светске кошарке ода такво признање. Не желимо да се оптерећујемо ни уласком међу четири, ни међу осам. Али, то не значи да на свакој утакмици нећемо ићи на победу, хоћемо у свакој. Ако дођемо до тога супер, ако не дођемо, једног дана ћемо доћи", закључио је Човић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести