Дарко Рајаковић нови помоћни тренер Мемфиса

Српски кошаркашки стручњак Дарко Рајаковић именован је за помоћног тренера Мемфиса, а замениће хрватског тренера Невена Спахију.
darko rajakovic
Фото: Youtube Printscreen

Он се Мемфису придружио након што је током сезоне 2019/20 био помоћни тренер Монтију Вилијамсу у Финикс Сансима, где је помогао у остварењу највећег процента победа још од сезоне 2014/15 и савршеног 8-0 рекорда током наставка НБА сезоне у "балону" у Орланду.

"Веома сам узбуђен што сам се придружио Тејлоровом особљу и тиму Гризлиса. Ово је јединствена прилика да се на значајан начин допринесем развоју високо конкурентног и одрживог програма у Мемфису. Такође бих желео да се захвалим Монтију и Сансима и да им пожелим све најбоље", рекао је Рајаковић.

Пре свог боравка у Финиксу, Рајаковић је седам сезона провео у Оклахоми, где је последњих пет сезона био помоћни тренер. Поред тога, био је и главни тренер Тандера у НБА летњој лиги у Лас Вегасу 2014. и 2015. године.

Рајаковић се првобитно придружио Тандеру 2012. године, као главни тренер тадашње филијале тима НБА Г лиге Тулса 66ерс, поставши први главни тренер рођен ван Северне Америке у историји НБА Г лиге. У две сезоне (2012-14), као главни тренер Тулсе, Рајаковић је забележио рекорд 51-49 (.510) и пласман у полуфинале НБА Г лиге 2013. године.  Док је радио као главни тренер Тулсе, био је ангажован и као један од помоћних тренера Тандера на НБА Ол-Стар утакмици 2014. године у Њу Орлеансу.

"Сви смо врло узбуђени што смо дочекали Дарка у Мемфис Грислисима. Показао је страст, иницијативу , висок коефицијент интелигенције у кошарци и љубав према подучавању кошарке на високом нивоу, како на међународном нивоу, тако и у НБА лиги. Његов додатак нашем сјајном тренерском особљу допринеће побољшању развоја наших играча, особља и тима у будућности", рекао је Џенкинс, први тренер Мемфиса.

Српски стручњак пореклом из Чачка је био помоћни тренер селектора репрезентације Србије на ФИБА Светском купу 2019. у Кини. Србија је на крају завршила на петом месту, укључујући победу над тимом Сједињених Америчких Држава. Рајаковићева међународна тренерска каријера укључује и три сезоне, које је провео као главни тренер Еспасио Торелодонеса у Шпанији.

Рајаковић је тренерску каријеру започео са 16 година у омладинском тиму Борца у свом родном Чачку. После три сезоне (1996-99) са чачанским Борцем, именован је за главног тренера омладинских тимова београдске Црвене звезде и водио их је на два првенства Србије током свог осмогодишњег мандата (1999-2007). Рајаковић је 2004. године стекао диплому тренера кошарке на Београдској кошаркашкој академији, а 2006. године је дипломирао спортски менаџмент на Универзитету Алфа БК у Београду.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести