Димитрије Живковић, нови тренер новосадске ЖКА

Два пораза у уводна три кола Прве лиге Србије нису задовољила апетите управе Новосадске ЖКА, такав учинак за последицу је имао одлазак Милана Иванића са клупе новосадског тима, а на његово место дошао је Димитрије Живковић.
с
Фото: Приватна архива

Њему је ангажман у ЖКА први у женској кошарци. Живковић је до сада водио млађе категорије новосадских екипа, а има искуства и у сениорима, пошто је са Старом за четири године успео да од најниже лиге доспе у Прву Б лигу. Ипак, оно што га је издвојило као најозбиљнијег кандидата за место првог тренера ЖКА је рад са младима. Живковић се са кадетима Спортс врлда својевремено пласирао међу најбоље четири екипе у држави, а да је у исто време развио и неке младе репрезентативце. Таква историја помоћи ће му да и у ЖКА покуша да оствари нешто слично, с обзиром на то да су Новосађанке најмлађа екипа у лиги.

– Понуду сам прихватио јер ми је било занимљиво да се опробам у женској кошарци, уз сазнање да је ЖКА озбиљан и стабилан клуб. Хтео сам да видим како то изгледа. Привукла ме је Прва лига, а и волим да радим под притиском, волим изазове. Познавајући стабилност клуба и добру организацију, знао сам да ће то бити добра подлога за рад са младим играчицама, што ми је сатисфакција, тако да је дошло до договора и надам се да ће све бити како треба. ЖКА је хтела вероватно неку шок терапију и познавајући мој допринос у мушкој кошарци у Новом Саду, који се тиче промовисања младих играча, вероватно су се тиме водили, да покушам то да пренесем и на жене – објаснио је Живковић.

За новог тренера ЖКА позив новосадског тима није био очекиван.

– Изненадио сам се када је ЖКА позвала. То је нешто ново у мојој каријери, али није велика разлика у односу на мушку кошарку. Када кажем да волим да радим под притиском, не мислим само да нам је главни циљ опстанак у лиги, већ и развијање новосадских девојака. Да новосадска деца добију приоритет, да се покажу на мапи Србије, јер су девојке стварно веште и уз добар рад можемо да остваримо запажен резултат. У глави, наравно, имам много више циљеве са њима од опстанка и то сам им и рекао. Ривали треба да се баве нама, а не ми њима.

То што није селектирао екипу, за Живковића не представља никакав проблем.

– Сваки тренер може да има изговор, да није изабрао те играчице, али водио сам се тиме да су то младе девојке, које ако уђу у систем могу да покажу доста. Не тражим одмах ко је ту од почетка, ко није. Стварно гледам да се усредсредим на рад, да из девојака извучем максимум и да не тражим алиби причу да ли нам треба појачање или да екипа није моја и сличне ствари.


Софија Ждрња у младој репрезентацији

Нови тренер Новосадске ЖКА Димитрије Живковић истакао је шта то његов нови тим одваја од остатка конкуренције у врху српске женске кошарке.

– ЖКА озбиљно ради са младом децом. Има добру базу, што је кључ озбиљније кошарке, јер су та деца врхунски обучена. То је огледало ЖКА. Сада је и Софија Ждрња позвана на списак младе репрезентације. Рекао сам девојкама да је то добра ствар, али су и сви они заслужни што је она позвана. Дуго година је ЖКА имала младе репрезентативке и тренера у репрезентацији. Стварно се добро ради – поручио је Живковић.


Живковић је на првој утакмици као тренер ЖКА одмах имао најтежи задатак – ривал у четвртом колу била је Црвена звезда. Новосађанке су одиграле веома равноправно у првом полувремену, да би на крају попустиле и изгубиле. Након тога, уследио је убедљив тријумф над Радничким, док је у последњем колу ЖКА поражена од још једног екстра квалитетног ривала, екипе Краљева.

– Видео сам на тренингу пре Црвене звезде колики је потенцијал екипе, то сам и рекао девојкама, да пробају да пребаце тренинг на утакмицу и неће бити никаквих проблема. Стварно је тако било. Лагао бих кад не бих био задовољан првим полувременом првотив Звезде, ипак је Звезда најтрофејнији женски клуб, игра и Европу. Девојке су показале одличан менталитет и све које су играле ту утакмицу показале су озбиљно залагање, што је плус. Видео сам да има доста простора за напредак и да ће то бити добро. Самопоздање мора да им буде боље, то сам им поменуо, јер оне представљају Нови Сад.

Живковић је свестан да највиши ранг такмичења кошарци захтева бескомпромисно залагање и задовољан је што то види код свог тима.

– Највећи квалитет екипе је што има доста простора за напредак. Девојке имају добру енергију. Показаћемо се у добром светлу, што смо и демонстрирали у ова три кола. Битно је да озбиљно приступамо утакмицама, да све девојке дају максимум, јер је то једини гарант наших добрих игара – навео је Димитрије Живковић.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести