Други узастопни пораз Звезде у АБА лиги

Првак Хрватске, екипа Цедевите и шампион Србије, тим Црвене звезде, одиграли су занимљиву и неизвесну утакмицу у загребачком Дому спортова.
Duel Ukica i Antica
Фото: Дуел Укића и Антића под кошем Црвене звезде, фото: АБА лига

Уморни после исцрпљујуће евролигашке представе с Барселоном, Београђани су наишли на расположеног ривала, жељног доказивања и показивања снаге, а гледаоци су због тога могли да прате солидну кошарку, у којој су само нијансе пресудиле о томе ко ће се на крају радовати.

Хрватски тим добро се носио с центрима црвено-белих и имао већи број офанзивних скокова, а невоља по екипу тренера Алимпијевића била је и у томе што су њени играчи направили већи број “неизнуђених” грешака. Домаћа екипа то је користила и, предвођена расположеним Yананом Мусом, а онда и Американцима Марфијем и Yонсоном, није фаворизованим гостима дозвољавала да успоставе жељени начин игре. С друге стране, бољи од осталих у Звезди били су Рочести и Перо Антић, а донекле је изостао очекивани учинак Француза Лесора. Међутим, Милко Бјелица, Никола Јовановић и Yејмс Фелдин одрађивали су свој део посла, па је било тешко обема екипама да стекну већу предност.

Могла је, а није, Цедевита да се одлепи у другој четвртини, када је имала осам поена вишка и напад да стигне до двоцифрене предности. Нису Загрепчани у томе успели и, док си лупио дланом о длан, српски првак се вратио у игру и на полувреме се отишло с нерешеним исходом (39:39).

Чини се да су оба тима затегла одбране у другом полувремену, јер су играчи све теже долазили до прилике да упуте шут ка кошу супарника. Резултат се стално ломио, нико није успевао да направи одлучујући корак и тако је било до самог финиша утакмице.

Нешто више од два и по минута пре краја, за три поена погодио је Катић и Цедевита је повела са 71:67. Уследио је тајмаут Београђана, а Рочести је узвратио четвртом тројком и новим резултатским приближавањем. Свака лопта била је и те како битна, а плејмејкер Београђана поново је довео свој тим у предност, минут и по пре последњег звука сирене (72:71). Уследио је одговор домаћина преко Стипановића и Николса с линије слободних бацања, па се у последњих 29 секунди ушло уз скор 75:72 за Цедевиту. Рочести је тада промашио, а 19 секунди пре истека утакмице хрватска екипа нашла се у одличној ситуацији, пошто је Стипановић још једном реализовао слободна бацања (77:72). Београдски тим није имао снаге за преокрет и победа је припала Цедевити, а Звезда је забележила и други пораз заредом.

А. П.

Цедевита - Црвена звезда МТС 79:74 (19:18, 20:21, 24:22, 16:13)

ЗАГРЕБ: Дом спортова, гледалаца: 2.000 , судије Болтаузер, Петек и Мајкић.

ЦЕДЕВИТА: Укић 4, Крушлин 5, Yонсон 13 (9ск), Катић 4, Бајо, Николс 6, Славица, Жганец, Муса 17 (4ск), Чери 6 (4ас), Стипановић 10 (6ск), Марфи 14.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС: Радичевић, Давидовац 3, Лазић 4, Лазаревић, Антић 11 (6ск), Добрић 4, Фелдин 11 (6ас), Јанковић, Рочести 18 (4ас), Лесор 2, Јовановић 9 (7ск), Бјелица 12.
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести