ЕП: Маринине лавице у полуфиналу

На Европском првенству за кошаркашице које се игра у Шпанији и Француској Србија је победила Шпанију са 71:64 (13:15, 10:12, 20:16, 19:19, 9:2) и пласирала се у полуфинале.
Maljković Marina/Fonet/FIBA
Фото: Фонет/ФИБА/Марина Маљковић са играчицама Србије

Избациле су Српкиње европске првакиње и домаћина првенства у тешком и неузвесном мечу. Маринине лавице и овога пута имале су велико срце и мудру главу и бориће се за медаљу против Белгије.

У првом делу меча Шпанкиње су одиграле нешто јачу одбрану и то је пресудило да полувреме заврше у своју корист 23:27. Успеле су Српкиње да држе Шпанкиње на мало поена и поред домаћег терена њених противница одржале егал полувреме.  

Ана Дабовић промашила је тројку за вођство у последњем нападу Србије а Ндоур је погодила за 23:27 на крају полувремена.

Јелена Брукс (5, 4ск) и Соња Васић 3 (5ск) биле су лидери у Србији, док су код Шпаније најбоље биле Ндоур (12, 4ск) и Оувина (5, 4ск).

У другом делу меча Србија је била нешто смиренија у нападу, и још чвршћа у одбрани. Јовановић и Андерсон су биле прецизне и допринеле бољој трећој четвртини за Србију 20:16.

Окренуло се на почетку последње четвртине Шпанкиње су преко Оувине и Карере дошле до вођства 47:52 било је на 7.05 до краја. Међутим, Српкиње су се вратиле у игру и имале су меч у својим рукама. На секунд до краја направиле фаул у кретању противнице ка кошу и омогућиле Шпанкињама да славе. На срећу, погодиле су само једно бацање и отишло се у продужетак 62:62.

Фото: Фонет/Фиба

Соња Васић била је јунак наставка, али и одлична одбрана Србије. Шпанкиње су почеле да греше, без идеје, изграђеног напада и Србија је отишла у полуфинале 71:64.    

Србија-Шпанија 71:64 (13:15, 10:12, 20:16, 19:19, 9:2)

ВАЛЕНСИЈА: Дворана: Пабљон минисипал фуенте де Сан Луиз, судије: Бонер (САД), Хорозов (Бугарска), Лижка (Пољска).

СРБИЈА: Васић 19 (9ск), Чађо 2, Јовановић 15 (10ск), Брукс 7 (7ск), Бутулија, Црвендакић 2, Андерсон 17, Дабовић 2, Шкорић 2, Јанковић, Дугалић, Крајишник 5 (7ск).

ШПАНИЈА: Оувина 14 (8ск), Домингез 5, Палау, Родригез, Кацорла 11, Карера 9, Касас 2, Гинзо, Конде 5, Гил 6, Кеведо, Ндоур 12 (8ск).

М. К.

Маљковић: Победили смо огромну Шпанију, честитам девојкама

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић честитала је својим играчама на победи против Шпаније у четврфиналу Европског првенства у Валенсији.

"Девојке су те које су давале кошеве, оне треба у том моменту да славе… Победили смо огромну Шпанију, велику екипу, која игра сјајну кошарку. По интензитету сви пореде њихово трчање са мушкарцима. Стварно смо успели да победимо огромну екипу на њиховом терену. И то у Валенсији, у граду где је Шпанија – Шпанија", рекла је Маљковић за сајт КСС.

Селекторка је истакала да је тимска игра била кључна за велики тријумф.

"Честитам свим својим кошаркашицама. Од прве до дванаесте, јер је невероватно колико су све показале да су тим и колико су допринеле овој победи. Не можете то ни да замислите. Све играцице са клупе, које су улазиле минут или два, плакале су. То је била та наша снага. Честитам свима на менталној и физичкој снази на овој утакмици. Видели сте колико смо морали да стиснемо зубе, у неколико ситуација. То је много тешко! Било је много тешко превазићи све то. Превазићи такав стрес и ја им од свег срца честитам".

Србија ће у полуфиналу играти са Белгијом.

"Показале су како се бори за своју земљу, управо у тим ситуацијама. Довољно смо мудри да знамо да ништа нисмо урадили, да је ово била велика утакмица у нашим каријерама. Дефинитивно! О њој ће се пуно причати, годинама. Драго ми је због девојака. Знамо за шта смо дошли и шта је наш циљ. Идемо на медаљу! У полуфиналу нас чека Белгија, још једна велика екипа", закључила је Маљковић.

Јовановић: Исплатила сва борба, све муке...

Исплатила сва борба, све муке и баш ми је драго да смо коначно победиле Шпанију, изјавила је кошаркашица Србије Невена Јовановић.

"То је оно што нас краси. Увек искочи неко други. Није једна, није друга, него све. Све знамо шта да очекујемо и шта да радимо када удемо на терен. Сада се исплатила сва та борба, све муке…", рекла је Јовановић за сајт КСС.

Јовановић је била једна она најзаслужнијих за велики тријумф, сусрет је завршила са дабл-дабл учинком од 15 поена и 10 скокова, погодила је и тројку, којом је ставила тачку на дуел.

"Било ми је много тешко када су досудили та два пенала на крају 40. минута. Помислила сам „Да ли је могуће. Немојте то да радите, пустите нас да играмо кошарку". Ако су боље, нека нас победе. Али, нису боље. Увек кажем – има Бога. Вратило се. Нећу да кажем да смо им наплатили за све оне поразе, али баш ми је драго да смо коначно победиле Шпанију", закључила је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести