КК Војводина пред амбисом

Кошаркашки клуб Војводина  из Новог Сада, који је крајем минуле године ушао у осму деценију постојања, налази се пред амбисом.
d
Фото: Dnevnik.rs

По трећи пут у 21. веку прети неславан сценарио по ком би клуб основан 1948. године, услед финансијских проблема, окончао битисање.

Наиме, од наредне сезоне (почиње у октобру), по новоустановљеним правилима, у Кошаркашкој лиги Србије моћи ће да учествују тимови чији је буyет минимум 12 милиона динара (уместо досадашњих четири). Свидело се то некоме или не, тек то је потез којим КЛС добија на озбиљности, јер у домаће такмичење се уводи већи професионализам и ред. Нажалост, ту настају муке за Војводину, која годинама за такмичење у КЛС добија пет милиона динара од Града, а спонзора за сада нема на видику. Сценарио по ком би се уз минумум улагања постизали солидни резултати, као што је то био случај минулих сезона, више није у оптицају.

-Клуб се налази у тешкој ситуацији и то у тренутку када смо очекивали да ће стати на здраве ноге и кренути путем опоравка – каже законски заступник КК Војводина Радомир Јованчевић. – Захваљујући ангажовању Града Новог Сада, клуб је прошлог месеца, после 14 година од када су срушене некадашње бараке крај Спенса, добио просторије. Са започетим пословима на опоравку клуба се стало, а он не може да живи као до сада без озбиљније помоћи локалне самоуправе.


Трећа (не)срећа

Подсећања ради, 2016. године угашен је Женски кошаркашки клуб Војводина, двоструки првак државе (1969. и 1970. године) и двоструки освајач националног Купа (2001. и 2015.). Исте године престао је да постоји и КК Војводина Србијагас, бивша Беобанка, клуб који је купљен од истоимене банкарске групације 2000. године, преименован и пресељен из Београда у Нови Сад. Како сада ствари стоје, судбина „кључ у браву“ могла би да задеси и изворну Војводину, што би била трећа угашена Војводина за само три године.  


Планови су још прошлог месеца били амбициозни, а као нови шеф стручног штаба виђен је прослављени тренер Мирослав Мута Николић. Како ствари тренутно стоје, због ситуације у клубу од доласка овог стручњака репрезентативног калибра нема ништа. Оно што је много горе од те чињенице је да се тренутно не види светло на крају тунела, мада је више него јасно да клуб на досадашњи начин више не може да функционише. Ако се то заиста деси, био би то преседан: Нови Сад тренутно нема кошаркашки клуб у АБА лиги, АБА 2 лиги, нема га ни у друголигашкој конкуренцији, а могуће је да остане и без тима у КЛС, па да други по величини град у држави нема кошаркашку екипу у четири највиша ранга такмичења.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести