Кошаркаши Војводине сјајни у КЛС, спремају се за Суперлигу

Након краћег одмора по заврштку Кошаркашке лиге Србије  и освојеног трофеја покрајинског Купа, кошаркаши новосадске Војводине поново су упалили моторе.
КСС/ У Новом Саду се ове сезоне играла квалитетна кошарка
Фото: КСС/ У Новом Саду се ове сезоне играла квалитетна кошарка

У Суперлиги Србије, где су се пласирали, у мају их чекају дуели са Мегом, с обзиром да се поменуто такмичење ове сезоне одржава по куп – систему.

Када се подвуче црта  досадашњег дела сезоне, може се констатовати да је она била -  сјајна! Освајањем друге позиције, црвено – бели су изборили Суперлигу, али што је још важније и АБА 2 лигу у следећој сезони. Стигли су до полуфинала Купа „Радивој Кораћ“, а пре тога надмоћно су освојили Куп КШ другог степена на тероторији Србије, а недавно и Куп првог степена на подручју Војводине. Најбољи војвођански клуб је практично месец дана пре краја КЛС обезбедио друго место, те је до последњег кола био у трци и за прву позицију. До ње није стигао, остао је иза Младости из Земуна.  Од старта је било видљиво да је стручни штаб одлично селектирао тим. Како је тренер Мирослав Николић одмах апострофирао, доведени су момци које краси покретљивост и добра игра у оба правца,они који су поред кошгетерског учинка кадри и за квалитетну дефанзиву. То је преточено у дело: Војводина је примила убедљиво најмање поена и лиги (2.266, или 75,53 по мечу) и има најбољу кош – разлику (+365). Поређења ради, следећи на листи најбољих одбрана налази се Металац, тим који се грчевито борио за опстанак, са 2.472 примљена поена, 206 више од црвено – белих. Какву дефанзиву су црвено – бели знали да заиграју говори и утакмица у Београду, када су домаћем Динамику, иначе квалитетном тиму који је заузео 4. позицију, у другом полувремену дозволила свега 20 поена, а 54 на целој утакмици.  


Рекорд и Куп премијера

Војводина је ове сезоне у Кошаркашкој лиги Србије нанизала 15 узастопних победа! Такав резултат није до сада забележен у историји новосадских црвено – белих, када је прва лига у питању. Такође, Војводина никада до ове сезоне није учествовала на финалном турниру националног Купа. Црвено – бели су пробили лед на турниру у Новом Саду,савладали су ФМП, а у полуфиналу изгубили од Меге.    


Да је дефанзива кључ одличних овосезонских наступа сматра и помоћни тренер Милош Исаков Ковачевић, млади стручњак који ће у јуну напунити 32 године, а многи ми предвиђају сјајну тренерску каријеру.

- Одбрана је готово увек добро функционисала донела мноштво победа – каже Исаков. - Из добре дефанзиве и након доброг трчања често су кретали ефикасни, секундарни контранапади. Што се напада генерално тиче, у полусезони стручни штаб је одлучио да смањи број акција и тако поједностави и олакша игру у офанзиви. То је уродило плодом. Уз то, тим је група сјајних кошаркаша и дивних момака и желео би да већина њих остане у Новом Саду и наредне сезоне. У тиму је владала добра хемија, што је донело победе у мечевима када су о исходу одлучивале једна или две лопте.Ово је велики  успех за који ми се по некада чини да је можда стигао и прерано, за свега осам месеци.

А лане, у ово време, Војводина је била пред вратима Друге лиге, са играчким кадром од којих су половина били јуниори. Но, засукани су рукави и у управи и у стручном штабу и доведени одлични играчи, али и поред тога, из неког разлога, Новосађанима нико није предвиђао овакав успех.

- Нажалост, Нови Сад дуго није био на кошаркашкој мапи Србије. Један портал, у анализи пред старт сезоне, уопште није уврстио Војводину у круг фаворита за врх табеле, нити смо игде били споменути. Надам се да ће ова сезона то променити, да је клуб способан да на основу реалних амбиција одржи контунуитет добрих резултата – каже Милош Исаков Ковачевић, уз напомену да је захвалан клубу и тренеру Николићу који су му указали шансу и дали слободу у раду.       

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести