Кошаркашице Партизана победиле Звезду и освојиле Куп

Кошаркашице Партизана 1953 освојиле су Куп „Милан Цига Васојевић“, пошто су у великом финалу савладале Црвену звезду у правој кошаркашкој атмосфери пред више од 1.500 гледалаца.
kosarkasice partizana, kss
Фото: Кошаркашице Партизана освајачице Купа, фото: КСС

Почетак утакмице обележила је боља игра Партизана, који је углавном из рекета стигао до 15:6 после пет минута игре. Међутим, црвено-беле су се брзо пробудиле и после неколико одличних акција серијом 15:0 за три минута повеле 21:15. Налет Звезде прекинула је искусна Матић, а онда и Шпикић са пет везаних поена за поново вођство црно-белих 24:21, а са тим резултатом се отишло на прву паузу.

И старт друге четвртине припао је црно-белим девојкама, које су везале пет поена (29:21). Одмах је одговорила Наумчев тројком, а онда и Јовановић са седам везаних поена за нову предност Звезде у 14. минуту – 31:29. Међутим, Партизан је појачао одбрану, па је Звезда остала без решења, што је довело да новог преокрета у последњем минуту првог полувремена – 40:35 за клуб из Хумске. На полувремену је било 42:38 за црно-беле.

И трећа четвртина је донела доста узбуђења и изједначену игру. Екипе су се смењивале у минималном вођству, а после тројке Јовановићеве и три реализована пенала Прље Звезда је повела 54:50 у 27. минуту, а на последњи одмор је отишла са три поена вишка – 57:54.

Четврта четвртина почела се серијом промашаја на обе стране, коју је после скоро три минута прекинула Матић. Црвено-беле су се у нападу ослањале на шут за три поена, који их никако није служио. Прве поене Звезди у овој деоници, после четири и по минута игре, донела је Александра Катанић (59:56), а Клаусен је тројком вратила предност Партизану 61:59 у 36. минуту. У последња два минута црно-беле су ушле са два поена предности – 63:61. Јовановићева је промашила тројку, Цветковић два пенала, али је Степановићева ухватила лопту а Американка Клаусен погодила одлучујућу тројку за 66:61 за Партизан 1:15 пре краја. Прља је изгубила лопту, па је фаулирана Матићева, која је 45 секунди пре последње сирене погодила два пенала за 68:61 и тако донела заслужени Куп црно-белим девојкама.


Иванка Матић најбољи играч и стрелац финала

Најбољи стрелац финала била је центар Партизана Иванка Матић са 30 поена, а она је уједно и најбољи играч финалног меча са 39 индексних поена. Обе награде доделила јој је потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

КСС је доделио плакету за изузетну организацију домаћину ЖКК Лозници, коју је потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић доделила председнику клуба Драгану Васићу. Јоковићева је уручила и специјалну плакету-захвалницу граду Лозници, коју је примио градски менаџер Дејан Сталовић.

Сребрне медаље екипи Црвене звезде доделили су син Милана Циге Васојевића Борис и градски менаџер Лознице Дејан Сталовић.

Златне медаље кошаркашицама Партизана поделили су председник КСС Предраг Даниловић и председник Скупштине града Лознице Милена Манојловић Кнежевић.

Пехар у трајно власништво црно-белим девојкама уручио је Борис Васојевић, а велики прелазни пехар председник КСС Предраг Даниловић.


Тренер Партизана Благојa Ивић је истакао да је екипа имала две тешке утакмице.

„Читавих шест месеци, оно што смо радили до сада, свело се на овај викенд. Покушао сам и успео да тргнем екипу. И ми имамо доста проблема са повредама. Девојкама све чесититке, утакмица је била фантастична. Ми смо правили серије, па оне, резултат се стално мењао. Најбоља утакмица ове сезоне. Ушли смо са тим малим комплексом, јер нас је Звезда претходна четири пута добила. И није било лако, када вам стално то виси над главом. Веровали смо, добро смо се припремили, девојке су биле фокусиране. Кључ је био да будемо агресивни у одбрани“, рекао је Ивић.

Кошаркашица Партизана Иванка Матић захвалила се Лозници на сјајној организацији и била је одушевљена посетом.

„Неко ми је рекао да нико није очекивао да ћемо да победимо, али ми јесмо! Имали смо много пораза од Звезде ове и прошлих сезона. Сада смо одговорили на њихову агресивност. Тренер нам је стално причао да морамо да се боримо да не могу да нас пролазе и лако нам дају кошеве. Одговориле смо им јако и освојиле овај Куп“, казала је Матић.

Тренер Црвене звезде Драган Вуковић се осврнуо на повреде у свом тиму и истакао да екипа није била физички и психички спремна.

„Нисмо добро реаговали на агресивну одбрану Партизана, па и Иванку Матић, која је одиграла феноменално. Мислим да овако није играла у каријери. Е сад што је то дошло у 39. години. Можда је за анализу да најбољи играч у земљи има 39 година. Нисмо имали решења за њу у оба прваца. Чека нас фајнал-фор АБА лиге и плеј-оф где ћемо покушати да остваримо наше циљеве. Тешко је играти из позиције фаворита, али ово није наше најбоље издање. Можемо, пре свега енергетски, много боље”, рекао је Вуковић.

Играчица Звезде Александра Катанић:

„Пре Купа смо имале проблема са повредама, мислили смо да се то неће одразити на утакмицу, али нестало нам је снаге. Примиле смо превише тројки, десио се мали пад концентрације и то нас је довело до пораза.“

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести