Куп Радивоја Кораћа: Партизан и Звезда за „Жућкову левицу“

Кошаркаши Партизана и Црвене звезде играће у финалу Купа Радивоја Кораћа у нишком Чаиру у недељу од 17 часова. У првом плуфиналу Партизан је без већих проблема савладао ФМП са 83:71, док је Црвена звезда теже од очекиваног победила Мегу са 92:73.
partizan fmp, kss
Фото: Величковић у дуелу са Радовановићем, фото: КСС

Црно–бели су тако дошли до четврте узастопне прилике да се боре за трофеј и браниће „Жућкову левицу“ освојену прошле године. Изабраници Андрее Тринкијерија сусрет са ФМП–ом обезбедили су пошто су били бољи од Новог Пазара (102:72), док је тим из Железника у четвртфиналу декласирао трећелигаша Светог Ђорђа из Житишта (112:58).

Црно–бели су током већег дела меча диктирали ритам, у неколко наврата имали су и двоцифрену разлику, али су "пантери" сваки пут успевали да се врате у егал. Пошто је ФМП преокренуо почетком другог полувремена, Маринковић са две тројке враћа Партизану контролу над резултатом, да би црно–бели средином последњег квартала поенима Величковића и Ренфроа коначно нокаутирали ривала из Железника.

Фото: КСС

Партизан је фантастично отворио меч и повео 14:3. Пејџ је новом тројком одржавао двоцифрену предност, али у финишу првог периода Пот са пет поена у последњем минуту смањује зостатак "пантера (21:16). Други период је протекао у истом ритму – Партизан побегне, ФМП га стигне. Упркос лошој реализацији слободних бацања, црно-бели користе серију грешака ривала и новим тројкама Сија и Јанковића враћају се на „плус 11“ (35:24). Међутим, ФМП опет узвраћа ударац, мини-серијом 6:0 кошевима Пота и Рита и смањује на само кош заостатка пред полувреме (39:36).  „Пантери“ преокрећу резултат и на старту треће четвртине први пут долазе до вођства (41:39). Уследио је жесток ритам два тима у којем су се боље снашли црно-бели и поенима Ренфроа, Лендејла и Сија донели Партизану 53:49. Уследила је серија Вање Маринковића који осим две, три сјајне одбране погађа и две узастопне тројке и враћа Партизан на двоцифрену разлику (59:49). ФМП успева опет да правовремено реагује те кошевима Рита и Ускоковића смањује заостатак за „плус 6“ пред последњу четвртину (63:57). ФМП се мучио у нападу, док је с друге стране Ренфро бруталним закуцавањем и потом полагањем преломио меч за највећу разлику у Чаиру (73:61).  

Tеже него што то крајњи резултат говори, Звезда је савладала Мегу и постала други финалиста Купа Радивоја Кораћа, те је заказала “вечити дерби” у финалу. Црвено – бели су , након доста мучења, феноманално одиграли последњу деоницу када су се жестоко распуцали изабраници Милана Томића, те на крају стигли до убедљиве победе.

Фото: Duel Zvezde i Mege, foto: KSS

Мега је била боља у првој, Звезда у другој четвфртини, а трећа деоница донела је неорганизовану кошарку, уз мноштво изгубљених лопти црвено – белих, а промашених слободних бацања њихових ривала. Мега је имала минимално вођство пред полседњу четвртину, потом и три поена вишка (60:63), али онда су се нестварно распуцали пре свих Берон, а потом Регленд... Звезда је практично све погађала и направилу лепу увертиру пред данашњи финални меч.

К. Б.

Д. Кн

ФМППартизан НИС 71:83 (16:21, 20:18, 21:24, 14:20)

НИШ: СЦ Чаир, гледалаца: 4.000, судије: Белошевић, Обркнежевић, Николић.

ФМП: Шешлија 5, Пот 15, Бурсаћ 2, Радовановић 8, Ребек 3, Јеремић 13, Ускоковић 4, Рит 12, Ђорђевић 7, Момиров 2, Пауновић, Војиновић.

ПАРТИЗАН: Маринковић 17, Величковић 7, Си 8, Ренфро 13, Лендејл 18, Јанковић С. 3, Јарамаз 2, Гагић 2, Пецарски, Гегић, Пејџ 6, Јанковић Н. 7.

Црвена зведа  - Мега Бемакс 92:73 (12:16, 30:21, 32:12)

НИШ: Хала “Чаир”, гледалаца: 3.000 . Судије: Јовићић, Војиновић, Јурас.

Ц. ЗВЕЗДА МТС: Регленд 9 (9ас), Човић 1 (7ас), Кешељ 3, Перпероглу 14, Давидовац 15, Ненадић, Лазић, Берон 20, Добрић 12, Ристић 8 (8ск), Симанић 2, Цирбес 8.

МЕГА БЕМАКС: Јањић, Марјановић 2, Ратковица 2 (10ас), Ашћерић 4, Мишковић 10, Атић 20 (7ск), Церовина 3, Копривица, Николић 7, Мокока 5, Фундић 4, Станић 6.

Фото: KSS

Андреа Тринкијери: Играли смо добру одбрану

Тренер Партизана Андреа Тринкијери честитао је ФМП-у и рекао да је утакмица била тврда, тешка са пуно контаката.

„Они играју добру и паметну кошарку. Ми смо играли добру одбрану, а мана нам је да некад после ње немамо стрпљења у нападу, трошимо неке лопте, журимо, али на томе ћемо радити. Боље да имаш добру одбрану, па и да нешто погрешиш у нападу, него да немаш ни одбрану. Стефан Јанковић нема потрес мозга, то је добра вест“, казао је Тринкијери.

Новица Величковић је истакао да је екипа Партизана очекивала тешку утакмицу против ФМП-а.

„Контролисали смо резултат 40 минута, имали неке падове, али полуфинале увек носи неки притисак са собом. Срећан сам што смо изборили финале, сада треба да се одморимо и спремимо за сутра. Честитам ФМП на фер и коректној игри“, рекао је Величковић.

Владимир Јовановић, тренер ФМП-а је такође честитао ривалу и додао да је ово тренутни максимум његове екипе.

„Знали смо да је Партизан фаворит, имали жељу да уђемо у неизвесну завршницу, али нам то није пошло за руком. Морамо што пре да заборавимо овај меч и спремимо се за предстојеће изазове“, казао је Јовановић.

Стефан Пот је иастакао да су се он и саиграчи борили и дали све од себе, али да то није било довољно за победу.

„Мораш 40 минута да будеш фокусиран, а ми смо правили неке грешке. Сада нам остаје да се што боље припремимо за завршницу АБА лиге“, рекао је Пот.

Фото: KSS

Милан Томић: Видећемо да ли можемо да вратимо Куп у наше витрине

Тренер Црвене звезде Милан Томић честитао је својим играчима на пласману у финале.

„Сутра против Партизана ће бити тотално другачија утакмица од ове две против Динамика и Меге. Биће много лакше играти против фаворита, за шта Партизан важи на основу приказаног на овом турниру. Видећемо да ли можемо да вратимо Куп у наше витрине. Морамо добро да размислимо како да одреагујемо на врло кратко време до финала, јер играмо сутра већ у пет. Сигурно да Партизан има одређену предност, завршили су меч много раније, али морамо да будемо спремни“, казао је Томић.

Дејан Давидовац је истакао да је ово била важна победа за његову екипу.

„Мега је сјајна талентована екипа која у сваком мечу пружа максимум, а тако је било и дана. Мучили смо се са њима више од три четвртине и на крају преломили. Јуче смо играли изузетно лоше, битно је да смо се дигли. Очекује нас изузетно тешко финале“, рекао је Давидовац.

Дејан Милојевић, тренер Мега Бемакса, честитао је Звезди на пласману у финале и заслуженој победи.

„Коректно смо играли 30 минута, последња четвртина је била изузетно лоша. Постоје објективни разлози, Мокока је одрадио један тренинг пред Куп и видело се да храмље цело друго полувреме, Чарапић је повређен, па смо имали проблема у преносу… Звезда је убацила неке шутеве и добила додатно самопоуздање. Победио је квалитетнији тим и желим им сутра срећу у финалу“, истакао је Милојевић.

Филип Станић је био кратак:

„Играли смо добру три четвртине, изгубили смо у четвртој доста лопти лагано, нисмо били фокусирани…“

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести